Κυρώσεις–φιάσκο της ΕΕ για ρωσικό πετρέλαιο εκτινάσσουν τις τιμές του

555
Στόχος να διακοπεί το 90% των εισαγωγών αργού ρωσικού πετρελαίου έως τα τέλη του 2022

Σε συμφωνία όσον αφορά την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο και στα παράγωγα προϊόντα του κατέληξαν στο παρά ένα της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με μια συμφωνία πάντως που γεννά ερωτήματα για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό στρατόπεδο παραμένει ενωμένο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η συμφωνία κατέστη δυνατή ύστερα από την απόφαση να εξαιρεθούν των κυρώσεων οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω των αγωγών, πρόβλεψη που ικανοποιεί την Ουγγαρία, η οποία επί της ουσίας δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις.
Άλλωστε η Ουγγαρία αρνούνταν κατηγορηματικά εδώ και 26 ημέρες να συναινέσει στο embargo, κάνοντας λόγο για τεράστιο πλήγμα για την οικονομία της από τα ευρωπαϊκά αυτά μέτρα κατά του ρωσικού αργού.
Συνεπώς, η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει την Ουγγαρία, είχε ως αποτέλεσμα να κάνει ένα βήμα πίσω η κυβέρνηση του Victor Orban και να άρει το veto, ανοίγοντας έτσι το δρόμο αφενός για τη συμφωνία επί του embargo στο ρωσικό πετρέλαιο αφετέρου για την έγκριση του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Με λίγα λόγια και για να μην υποστεί μια τεράστια – ουσιαστική και συμβολική – πολιτική ήττα η Ευρώπη απέναντι στον Putin και να εξελιχθεί σε φιάσκο η πρόταση της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέκυψαν στις πιέσεις της Ουγγαρίας και κατέληξαν σε μια προβληματική συμφωνία, η οποία επί της ουσίας απαγορεύει τις εισαγωγές πετρελαίου μέσω θαλάσσης.

Michel (ΕΕ): Η απαγόρευση καλύπτει τα 2/3 των εισαγωγών

Τη συμφωνία ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 31/5 τα ξημερώματα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.
Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο Michel, ο οποίος ανακοίνωσε πως «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (κι) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Μείωση κατά 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 2022

Επιπλέον, ο Michel ανέφερε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών.
«Χάρη στην εθελοντική δέσμευση της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το embargo θα εξαλείψει περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους» υποστήριξε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία κατάφερε στο παρά ένα της Συνόδου να υποστεί ένα τεράστιο πολιτικό πλήγμα καθώς εκείνη ήταν που στις αρχές Μαΐου είχε προτείνει την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
Όπως είπε, «για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό».

Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», τονίζεται στα συμπεράσματα των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούν το Συμβούλιο να «οριστικοποιήσει τη συμφωνία» και «να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, θεμιτό ανταγωνισμό, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».
Σε περίπτωση «αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού», διαβεβαιώνεται στα συμπεράσματα.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Τι προβλέπει το 6ο πακέτο κυρώσεων

Πέρα από το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδίως της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Η οριστική συμφωνία για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νέα βοήθεια 9 δισ ευρώ στην Ουκρανία

Επιπλέον, στα συμπεράσματά της Συνόδου τονίζεται ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Ουκρανία νέα έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια ύψους έως και 9 δισεκ. ευρώ το 2022».
Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστεί η πρόταση της Επιτροπής αμέσως μόλις υποβληθεί.
«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι διατεθειμένα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο μέλλον.
Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας πλατφόρμας ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, η οποία θα συγκεντρώνει την ουκρανική κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και διεθνείς εταίρους, χρηματοδοτικούς οργανισμούς, εμπειρογνώμονες και (άλλα) ενδιαφερόμενα μέρη» επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Να σταματήσει τον πόλεμο η Ρωσία

Επιπλέον, η ΕΕ καταδικάζει για ακόμη μια φορά τον «επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, προτρέπει τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις και να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
«Οι φρικαλεότητες που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις και τα δεινά και οι καταστροφές που προκαλούνται είναι ανείπωτα» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει την άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και την ασφαλή διέλευση όλων των πολιτών και αναμένει ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης των Συμβάσεων της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, θα τηρηθεί πλήρως.
Καλεί επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει αμέσως την ασφαλή επιστροφή Ουκρανών που απομακρύνθηκαν παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία.

Εγκλήματα πολέμου

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαινεί όλους όσους βοηθούν στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και στη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και των σοβαρότερων εγκλημάτων, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην εντατική εργασία του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον σκοπό αυτό.
Χαιρετίζει επίσης το έργο που επιτελείται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας με οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, καθώς και τη σύσταση μιας κοινής ομάδας έρευνας που συντονίζεται από την Eurojust, της οποίας ο ρόλος έχει ενισχυθεί, και τη συνεχή επιχειρησιακή υποστήριξη που παρέχει η Europol.
«Η Ρωσία, η Λευκορωσία και όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» καταλήγουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας