Κλείνει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγός ατσαλιού μετά το «σφράγισμα» του NordStream1

1324
Κλείνει η μεγαλύτερη παραγωγός

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την χθεσινή επιβολή του εμπάργκο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία, καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός ατσαλιού της Ευρώπης, η ArcelorMittal, με έδρα το Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε χθες ότι βάζει προσωρινό «λουκέτο» σε δύο εργοστάσια της στη Γερμανία, λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου.

Η εταιρία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα απενεργοποιήσει έναν από τους δύο κλιβάνους στο χαλυβουργείο της στη γερμανική πόλη της Βρέμης μέχρι νεωτέρας από τα τέλη Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και την αδύναμη ζήτηση στην αγορά και αρνητικές οικονομικές προοπτικές.

Η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο δήλωσε ότι θα κλείσει επίσης το εργοστάσιο  χάλυβα του Αμβούργου από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ θα κρατήσει τους εργαζομένους σε μειωμένο ωράριο και στις δύο εγκαταστάσεις.

«Το υψηλό κόστος για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια επιβαρύνει σοβαρά την ανταγωνιστικότητά μας. Επιπλέον, από τον Οκτώβριο και μετά, θα υπάρξει η προγραμματισμένη εισφορά φυσικού αερίου από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα μας επιβαρύνει περαιτέρω», Reiner Blaschek, διευθύνων σύμβουλος της ArcelorMittal Γερμανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Με δεκαπλάσια αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία έπρεπε να αποδεχτούμε μέσα σε λίγους μήνες, δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί σε μια αγορά που τροφοδοτείται κατά 25% από εισαγωγές. Βλέπουμε την επείγουσα ανάγκη για πολιτική δράση για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας έλεγχος άμεσα», πρόσθεσε.

Η Ρωσία χθες διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, μια κίνηση που οδήγησε σε άνοδο των τιμών και απειλεί με κατάρρευση την Ευρωπαϊκή οικονομία.

Μαζί με τη χημική βιομηχανία, τη βιομηχανία αλουμινίου, χαρτιού και τσιμέντου, η βιομηχανία χάλυβα είναι ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη ένταση ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας