Καύσιμα-Ανησυχητική πρόβλεψη για τιμή 2,20 στην αμόλυβδη–Απλησίαστο το πετρέλαιο θέρμανσης

13718

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των πρατηριούχων για το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων.

Ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου μιλώντας για την αύξηση της τιμής της βενζίνης εκτίμησε ότι σύντομα θα δούμε την αμόλυβδη στα 2,2 ευρώ το λίτρο.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 δεν υπάρχουν καλές ειδήσεις εδώ και καιρό, ώστε να ρίξουν τις τιμές, αντιθέτως οι κινήσεις της Ρωσίας συντηρούν το ράλι ανόδου στις διεθνείς τιμές και ακόλουθα στις λιανικές τιμές των καυσίμων παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων Αττική έκανε λόγο για «νευρική περίοδο για τα καύσιμα. Μέσα σε 2,5 μήνες έχουν αυξηθεί 20 λεπτά οι τιμές. Δυστυχώς, θα είναι μια παρατεταμένη περίοδος ανόδου των τιμών και θα ξαναδούμε την τιμή της βενζίνης στα 2,20 ευρώ ανά λίτρο».

Οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού έχουν σκαρφαλώσει στα 95 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 30% από την 1η Ιουνίου, παράγοντας που συμπαρασύρει τα υγρά καύσιμα σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Πρόκειται για πρόσθετη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά που καλούνται ήδη να αντιμετωπίσουν τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στα τρόφιμα και αλλού.

Ήδη η ελβετική τράπεζα UBS βλέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να φτάνουν σε τριψήφια επίπεδα. «Αναμένουμε ότι το Brent θα διαπραγματεύεται σε ένα εύρος 90–100 δολαρίων τους επόμενους μήνες, με στόχο στο τέλος του έτους τα 95 δολάρια», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταουνόβο.

Η πιο σφιχτή αγορά όσον αφορά την προσφορά έχει πυροδοτήσει νέες προβλέψεις ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στα 100 δολάρια το βαρέλι. Τέτοιες προβλέψεις έχουν κάνει μεταξύ άλλων ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Μάικ Γουίρθ και αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και οίκοι.

«Δεδομένων των θεμελιωδών μεγεθών και του πιο θετικού κλίματος, θα μπορούσαμε να δούμε το ICE Brent να σπάει πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον», ανέφερε η ING σε έκθεση που εστάλη στο Bloomberg «Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα ήταν πιθανότατα μη βιώσιμη», αναφέρεται.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Το ίδιο ανησυχητικές ήταν οι εκτιμήσεις του και για το πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμώντας ότι «η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι στα 1,45 ευρώ ανά λίτρο».

«Η τιμή αυτή είναι απαγορευτική για τους περισσότερους καταναλωτές, δεν θα υπάρχουν παραγγελίες» κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας