Jerusalem Post: Πυρηνική μπλόφα του Πούτιν

1427

Άχρηστα στο τακτικό πεδίο μάχης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων, ώστε να εκφοβίσει την Ουκρανία και να προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Ωστόσο, δεν έχει σκοπό να πραγματοποιήσει την απειλή του,  επισημαίνει σε ανάλυσή της η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post την οποία υπογράφει ο Seth J. Frantzman

Καμία από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και εμπλέκονται σε συγκρούσεις ανα τον κόσμο  δεν τόλμησε θα θίξει το θέμα της χρήσης πυρηνικών.

Οι πυρηνικές απειλές της Ρωσίας είναι υπολογισμένες

Οι απειλές της Ρωσίας, επομένως, είναι άνευ προηγουμένου. Η συχνή αναφορά της πιθανότητας πυρηνικού πολέμου είναι κάτι που έχουμε ακούσει μόνο σε σχέση με την Ουκρανία, επομένως η κίνηση της Μόσχας φαίνεται καλά υπολογισμένη.

Επιπλέον, η συζήτηση για το πυρηνικό ζήτημα δεν προωθείται συνήθως απευθείας από τη Μόσχα, αλλά μάλλον από σχολιαστές στη Δύση, που συχνά αυτοπροσδιορίζονται ως «πραγματιστές» ή «ρεαλιστές» και θέλουν να εξηγήσουν τη θέση της Μόσχας. Αυτοί οι σχολιαστές, που μερικές φορές είναι ακαδημαϊκοί ή παρουσιάζονται ως ειδικοί στην εξωτερική πολιτική, αναφέρουν γενικά το πυρηνικό ζήτημα ως παράδειγμα γιατί η Δύση δεν πρέπει να «κλιμακώσει» την εμπλοκή της στην Ουκρανία.

Ο παρουσίαση της πυρηνικής απειλής που εκδηλώνεται κυρίως από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που επιζητούν πρωτοσέλιδα και από ανθρώπους που επιθυμούν να κατευνάσουν τη Ρωσία – καθώς και το γεγονός ότι εμφανίζεται μόνο σε ορισμένες κρίσιμες στιγμές του πολέμου – ίσως να υποδηλώνει ότι είναι σε μεγάλο βαθμό μια μπλόφα από τη Μόσχα.

Τι γίνεται όμως με την πυρηνική απειλή;

Έχει επενδύσει η Ρωσία πολλά στον εκσυγχρονισμό τακτικών πυρηνικών όπλων και στην εξάσκηση με αυτά; Δεν φαίνεται ότι έχει εκπαιδευτεί για τη χρήση πυρηνικών όπλων με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι επίσης σαφές τι θα πετύχαινε η Μόσχα κάνοντας χρήση τους. 

Η Ρωσία έχει προχωρήσει στον πόλεμό της στην Ουκρανία, ελπίζοντας ότι οι χώρες εκτός της Δύσης θα παραμείνουν ουδέτερες. Μέχρι στιγμής η Μόσχα είχε δίκιο, αφού κράτη όπως η Ινδία δε θέλουν να συμπαραταχθούν πλήρως με τη Δύση. Ούτε η Βραζιλία ούτε άλλοι. Αλλά η χρήση πυρηνικών όπλων πιθανότατα θα οδηγούσε στο δυτικό στρατόπεδο χώρες που τώρα είναι ουδέτερες.

Η Κίνα θα ήταν επίσης πιθανότατα αγανακτισμένη, επειδή οι περισσότερες άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα είναι υποχρεωμένες να επιδεικνύουν υπευθυνότητα. Ο λόγος που οι χώρες προσπάθησαν να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει μια βόμβα είναι λόγω των ανησυχιών ότι θα συμπεριφερθεί όπως κάνει τώρα η Ρωσία.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία κινδυνεύει να απομονωθεί ακόμη περισσότερο εάν συνεχίσει να ακολουθεί αυτόν τον δρόμο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει στόχο στην Ουκρανία, είναι ένα παιχνίδι που παίζει μακροπρόθεσμα και έχει τις ρίζες του στην πεποίθηση ότι η Δύση παρακμάζει. Αλλά ακόμη και η ρωσική θεωρία της Δυτικής παρακμής θα αμφισβητηθεί εάν η Μόσχα κατέφευγε σε πυρηνικά όπλα.

Χωρίς στρατηγικό νόημα

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο CBS, ο Ρολφ Μόουατ-Λάρσεν – πρώην σταθμάρχης της CIA στη Μόσχα – μίλησε για την πυρηνική απειλή, λέγοντας ότι οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τις απειλές Πούτιν: «Δεν υπάρχει στρατιωτικός λόγος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να το κάνει αυτό.

Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης για να κερδίσει έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει με έναν στρατό. Τα πυρηνικά όπλα δεν καταλαμβάνουν εδάφη. Δεν κατέχουν εδάφη. Είναι ένας τρόπος να προσπαθήσεις να αντεπιτεθείς σε έναν εχθρό που δεν μπορείς να σταματήσεις με ένα ασύμμετρο όπλο μαζικής καταστροφής. Αυτός είναι ο κίνδυνος».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χότζες είπε κάτι παρόμοιο μιλώντας στο CNBC. Είπε ότι αυτή ήταν μια αξιοπρόσεκτη απειλή, αλλά πρόσθεσε ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί επειδή δεν υπάρχει πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Πρακτικά η πυρηνική απειλή φαίνεται να εμφανίζεται κάθε φορά που η Ρωσία θέλει να αλλάξει στρατιωτική ατζέντα στην Ουκρανία. Όταν επιτέθηκε για πρώτη φορά, αναφέρθηκε επίσης στο πυρηνικό ζήτημα, ελπίζοντας ότι η Δύση δεν θα παρέμβει. Όταν η Δύση αποκάλυψε την μπλόφα της Μόσχας, οι Ρώσοι έπρεπε να αλλάξουν την τακτική τους. Τώρα η Ρωσία έχει προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας και η Ρωσία θέλει να προειδοποιήσει τους Ουκρανούς να μην συνεχίσουν την επιτυχημένη προέλασή τους, εκτιμά η Jerusalem Post.

Φαίνεται λοιπόν ότι η Μόσχα θέλει τους ανθρώπους να φοβούνται τον πυρηνικό πόλεμο επειδή πιστεύει ότι τότε μπορεί να μπορέσει να εδραιώσει τον έλεγχό της στις περιοχές που προσάρτησε παράνομα, και όχι να κάνει χρήση τέτοιου οπλισμού στην πραγματικότητα, καταλήγει η ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post, Seth J. Frantzman

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας