Ιταλική τραγωδία: Πρώτο το ακροδεξιό κόμμα-Καταρρέει το κατεστημένο-Ανύπαρκτη προοδευτική ανατροπή

940

Το ακροδεξιό κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας» φαίνεται πως αυξάνει ολοένα και περισσότερο τα ποσοστά του, με τις δημοσκοπήσεις να αναφέρουν πως θα συγκεντρώσει περίπου 22% στις επόμενες εκλογές.

Όπως αναφέρει το Euractiv, το κόμμα έχει δει τη δημοτικότητά του να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, από 4,3% στις εκλογές του 2018, στο 22,2% σήμερα, οριακά μπροστά από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Με επικεφαλής τη Τζόρτζια Μελόνι, τα «Αδέρφια της Ιταλίας» «ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις επόμενες εκλογές με την προοπτική να είναι στην κυβέρνηση», σύμφωνα με τον Κάρλο Φιντάντα, σχετικά με τις εκλογές που αναμένετε να γίνουν την άνοιξη του 2023.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ίδιο μέσο, επικαλούμενο τον γνωστό αρθρογράφο Corrado Ocone, ένας δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός είναι απίθανος διότι «οι διεθνείς ισορροπίες δεν θα επέτρεπαν μια τέτοια κυβέρνηση στην Ιταλία τώρα».

Ο ίδιος πιστεύει πως η αυξανόμενη δημοτικότητα του κόμματος οφείλεται κυρίως στην απόφασή του να μη συμμετέχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς τα τελευταία χρόνια και στην αντίληψη ότι το κόμμα είναι «συνεκτικό» και «οργανικό», χωρίς «μετα-ιδεολογικά» χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος μάλιστα στη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία έχει χάσει την υποστήριξή που είχε συγκριτικά με παλαιότερα χρόνια, ο ίδιος δηλώνει: «Η Δεξιά και η Αριστερά είναι πίσω. Οι Ιταλοί τείνουν τώρα να αναζητούν ένα οργανικό και συνεκτικό όραμα από τα πολιτικά κόμματα, αντί για πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν μεμονωμένες μάχες».

Νέα προσέγγιση σχετικά με την ΕΕ

Τόσο τα «Αδέρφια της Ιταλίας» όσο και η Λέγκα του Σαλβίνι, έχουν αλλάξει εν μέρει τις θέσεις τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σημειώνει το δημοσίευμα. Παραμένουν εθνικιστικές, αλλά δεν μιλούν πλέον για εγκατάλειψη της Ένωσης.

Ο Φιντάνσα (Αδέρφια της Ιταλίας) όρισε το κόμμα του ως «μια πλήρως ολοκληρωμένη εθνικοσυντηρητική δεξιά, με επικριτικές αλλά όχι αντιευρωπαϊκές θέσεις».

«Είμαστε υπέρ μιας Ευρώπης των εθνικών κρατών, μιας συνομοσπονδίας όπου μέρος των εξουσιών μοιράζεται σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, της άμυνας, του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και της Ενωμένης αγοράς», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως αμφότερα τα κόμμα βλέπουν τον Βίκτορ Όρμπαν ως φίλο, θεωρώντας υπερβολικούς τους ισχυρισμούς της ΕΕ για παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μπράντο Μπενιφέι, χαρακτήρισε τον δεξιό συνασπισμό «χάος», θεωρώντας πως θα ήταν «πρόβλημα για την Ιταλία» αν κυβερνούσαν τη χώρα, καθώς «δεν έχουν σαφή θέση έναντι της ΕΕ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας