Ισραηλινός Α/ΓΕΕΘΑ-Επίθεση στο Ιράν απο τη φωλιά των F-35 στη βάση-Nevatim

769

Η πολιτική ελίτ και η ελίτ ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισαν  να αντιδράσει με «σαφή και αποφασιστικό τρόπο» στην ιρανική επίθεση μεταδίδουν εκτάκτως τα ισραηλινά ΜΜΕ σημειώνοντας πως η Αεροπορία θα σηκώσει το κύριο βάρος της επίθεσης εναντίον στόχων μέσα στο Ιράν.

Σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου εδώ και 48 ώρες αρνείται να μιλήσει με ξένους αξιωματούχους οι οποίοι προσπαθούν να τον πείσουν να μην προχωρήσει σε αντίποινα.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του IDF, Herzi Halevi, με φόντο ένα F-35I Adir έδωσε συνέντευξη Τύπου από την αεροπορική βάση Nevatim στο νότιο Ισραήλ μαζί με τεχνικούς και πιλότους της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ισραηλινός Α/ΓΕΕΘΑ σημείωσε ότι «η εκτόξευση τόσων πολλών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και drones εναντίον του εδάφους του κράτους του Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με μια απάντηση».

Σημειώνεται ότι η αεροπορική βάση Nevatim είναι “φωλιά” τριών Μοιρών F-35I Adir, της 116ης Southern Lions, της 117ης First Jet Squadron και της 140ης Golden Eagle.

Το ισραηλινό ΜΜΕ Καν μετέδωσε ότι “η ιρανική επίθεση πέρασε την κόκκινη γραμμή και το Ισραήλ ετοιμάζεται να απαντήσει, αλλά η απάντηση θα περιοριστεί με τρόπο που θα επιτρέψει στο Ιράν να την περιορίσει και να μην συρθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο”.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα τζογάρει:

Εάν πράγματι κτυπήσει με F-35 Adir στόχους βαθιά μέσα στο Ιράν, ακόμη και συμβολικούς ή στρατιωτικούς ήσσονος σημασίας, τότε το βάρος πέφτει στην Τεχεράνη αν θα αντεπιτεθεί. Ο λάθος υπολογισμός ελλοχεύει.

Το κανάλι 12 του Ισραήλ μετέδωσε ότι η ισραηλινή Αεροπορία ολοκλήρωσε την προετοιμασία για την επικείμενη επίθεση κατά του Ιράν.

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στο Ιράν.

Εδώ το βίντεο της ομιλίας

Ποιους στόχους μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ μέσα στο Ιράν

Το μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν η πρώτη πράξη μιας νέας σκληρής στρατηγικής, τόνισε η Τεχεράνη, προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση θα πυροδοτήσει «μια άμεση και τιμωρητική απάντηση».

Ο Νετανιάχου ζήτησε από τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ να παράσχουν επιλογές στόχων.

Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν ένα πιθανό χτύπημα σε:

  1. μια εγκατάσταση στην Τεχεράνη  που ανήκει στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα
  2. μια εγκατάσταση που εξυπηρετεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
  3. μια κυβερνοεπίθεση ώστε να μην υπάρξουν θύματα όπως έκανε και το Ιράν. Ο στόχος θα μπορούσε να είναι ένα μαζικό τραπεζικό χτύπημα και οι ενεργειακές υποδομές εγκαταστάσεων των Φρουρών της Επανάστασης.
  4. γενικευμένη επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων όπως Fordow, Natanz. Το Ισραήλ θα μπορούσε, επίσης, να χτυπήσει τον αντιδραστήρα βαρέων μετάλλων στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, ερευνητικούς αντιδραστήρες σε Μπονάμπ, Ραμσάρ ή Τεχεράνη. Eναντίον στόχων δηλαδή που αποτελούν την “καρδιά” του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Αυτή  είναι και η χειρότερη επιλογή όλων.

Το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε ότι ότι συζητήθηκαν διάφορες επιλογές, με καθεμία από τις οποίες μπορεί να επιφέρει «επώδυνα αντίποινα» κατά του Ιράν.

Ωστόσο υπήρχαν δύο παράμετροι που έλαβε υπόψη του το συμβούλιο. Η πρώτη είχε να κάνει με το ότι η απάντηση του Ισραήλ δεν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο, όπως αναφέρει το δίκτυο, και η δεύτερη με το ότι η όποια απάντηση δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ.

Υπάρχει όμως πάντα ο παράγοντας του αιφνιδιασμού…

Εν τω μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ισραήλ φέρεται να αποφάσισε να καθυστερήσει την αναμενόμενη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση του Ιράν.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επρόκειτο να αρχίσουν να εκδίδουν εντολές εκκένωσης τη Δευτέρα, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο δύο ανώνυμες ισραηλινές πηγές, ωστόσο τα σχέδια αυτά έχουν μπει για την ώρα στο περιθώριο .

Η Wall Street Journal, από την πλευρά της, επικαλείται Αμερικανούς και Δυτικούς αξιωματούχους οι οποίοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, ενδεχομένως ήδη από σήμερα Δευτέρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας