Ιράν-Διαψεύδει την επιτυχία των Ισραηλινών χτυπημάτων-Μιλάει για ταπείνωση του Ισραήλ!

800

Μετά το περιορισμένο… και κυρίως συμβολικό χτύπημα που εξαπέλυσε με drones σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου το Ισραήλ κατά στόχων στην κεντρική επαρχία Isfahan αλλά και σε στόχους σε Ιράκ και Συρία, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη κίνηση του Ιράν, η οποία και θα σηματοδοτήσει εάν η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα βυθιστεί στο απόλυτο χάος και σε μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση ή αν τελικά μετά από αυτές τις αλλεπάλληλες επιθέσεις θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση.
Οι Ιρανοί είχαν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση κατά του εδάφους του, θα υπάρξει άμεση, δυναμική και πολύ ισχυρή απάντηση.
Από τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, οι Ισραηλινοί φέρονται να είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι επικείται η επίθεση καθώς οι Αμερικάνοι δεν εμφανίστηκαν να αιφνιδιάζονται από αυτήν, και παρά το γεγονός ότι έως χθες διακινούνταν από την αμερικανική πλευρά πως η ισραηλινή επίθεση αναμενόταν να γίνει μετά τις 30 Απριλίου.
Πάντως, αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία περίπτωση σε αυτήν την επίθεση.

Ταπεινώθηκαν οι Ισραηλινοί

Για αποτυχημένη και ταπεινωτική προσπάθεια της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας κάνουν λόγο οι Ιρανοί.
«Δεν έχει σημειωθεί αεροπορική επιδρομή στο Isfahan ή σε άλλες περιοχές της χώρας.
Έκαναν μόνο μια αποτυχημένη και ταπεινωτική προσπάθεια να επιτεθούν με drones, τα οποία και καταρρίφθηκαν όλοι»  υποστηρίζουν οι Ιρανοί.

Ισραήλ: Προειδοποίηση η επίθεση για το που μπορούμε να φτάσουμε

Από την πλευρά του Ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε μιλώντας στην Washington Post πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μια αεροπορική επιδρομή στο εσωτερικό του Ιράν ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Απριλίου.
Όπως είπε, η επίθεση αυτή ήταν κυρίως μια προειδοποίηση κατά του Ιράν με απώτερο στόχο να δείξει πως το Ισραήλ έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να πλήττει στόχους εντός του Ιράν.

Δεν ήταν στόχος οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Μια πρώτη ανάγνωση των διαθέσιμων δεδομένων, δείχνει ότι μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να πλήξουν το ιρανικό έδαφος και μάλιστα την επαρχία Isfahan, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, καθώς εκεί βρίσκονται πολλές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Natanz.
Ωστόσο, τα ισραηλινά drones δεν είχαν στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα, είναι απόλυτα ασφαλείς.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι ίδιοι οι Ιρανοί υποβαθμίζουν την επίθεση αυτή, αναφέροντας πως η ιρανική αεράμυνα ενεργοποιήθηκε και κατέρριψε τρία ισραηλινά drones κοντά σε αεροπορική στρατιωτική βάση.
Την ίδια στιγμή, Αμερικάνοι αξιωματούχοι έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν πως δεν  υπάρχει διάθεση κλιμάκωσης από την πλευρά των Ισραηλινών.

Καμία πυραυλική επίθεση

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι αναφέρθηκαν τρεις εκρήξεις κοντά σε αεροπορική στρατιωτική βάση στη βορειοδυτική επαρχία του Isfahan, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim έκανε γνωστό πως όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Isfahan είναι απόλυτα ασφαλείς καθώς και ότι δεν έχουν καταγραφεί πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφος του Ιράν, γεγονός που αν μη τι άλλο … αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει…. μάλλον αποκλιμάκωση.

Δεν υπάρχουν ζημιές στο έδαφος

Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος υποστήριξε πως δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά ή καταστροφή στο έδαφος από την ισραηλινή επίθεση.
Ισχυρίζονται μάλιστα ότι οι ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν πάνω από την επαρχία του Isfahan, οφείλονται στα πυρά των αντιαεροπορικών πυροβόλων που στόχευσαν ύποπτο αντικείμενο στον ουρανό.

Διαψεύδονται επιθέσεις σε 7 ιρανικές πόλεις

Όσον αφορά τις πληροφορίες που θέλουν τους Ισραηλινούς να βομβάρδισαν 7 ιρανικές πόλεις, αυτές διαψεύστηκαν από τους Ιρανούς.
Συγκεκριμένα, η ιρανική τηλεόραση επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές, μετέδωσε ότι δεν επιβεβαιώνονται οι επιθέσεις αυτές.
5_90.jpg
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο IRNA, οι δυνάμεις αεράμυνας του Ιράν απέκρουσαν την επίθεση και σε άλλες επαρχίες της χώρας
Συγκεκριμένα, εκρήξεις σημειώθηκαν δυτικά της Tabriz και στην περιοχή Wadi-e Rahmat αν και έγινε γνωστό πως οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην επαρχία Tabriz δεν υπέστησαν οποιαδήποτε ζημιά.
Οι αρχές του Ιράν ακύρωσαν πτήσεις πάνω από την Τεχεράνη και το Isfahan, αλλά όλες αυτές οι απαγορεύσεις έχουν ήδη αρθεί.

Επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες έκαναν λόγο και για βομβαρδισμούς στο Κυβερνείο As-Suwayda της νότιας Συρίας και σε περιοχές της Βαγδάτης και της Βαβυλώνας του Ιράκ.
Πληροφορίες από τη Συρία ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν τοποθεσίες που ανήκουν στον Συριακό Στρατό στις επαρχίες As-Suwayda και Daraa της νότιας Συρίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στόχος στο As-Suwayda ήταν ραντάρ που ανήκουν στο στρατό της Συρίας.

Τι θα κάνει το Ιράν

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη κίνηση του Ιράν.
Η επίθεση των Ισραηλινών έγινε λίγες ώρες αφότου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian υποστήριξε ότι οποιαδήποτε ενέργεια του Ισραήλ κατά του ιρανικού εδάφους, θα προκαλέει μια άμεση και ισχυρή απάντηση, ενώ τις ίδιες απειλές είχε εκτοξεύσει και ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi, ο οποίος και αυτός από την πλευρά του είχε διαμηνύσει πως το Ιράν θα απαντήσει δυναμικά και χωρίς καθυστέρηση σε οποιαδήποτε επίθεση του Ισραήλ.
Ήδη μάλιστα το Ιράν έχει διαμηνύσει πως έχει έτοιμα τα σχέδια για μια μέγιστη στρατιωτική απάντηση.

Δεν θα κλιμακώσει

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί δεν έπληξαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, απομακρύνει σε κάθε περίπτωση το σενάριο εκείνο που θέλει τους Ιρανούς να βάζουν στο στόχαστρο τους πυρηνικές υποδομές του Ισραήλ, γεγονός που θα οδηγούσε… σε όλεθρο.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης διεμήνυσε πως το Ιράν γνωρίζει ακριβώς που βρίσκονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, πως οι δυνάμεις του βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη και πως εάν χρειαστεί, θα τις πλήξουν.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών και η επίθεση των Ισραηλινών απομακρύνουν αυτό το εφιαλτικό σενάριο, καθώς δείχνουν πως το Ιράν δεν μπορεί να προχωρήσει σε ένα τόσο δυσανάλογο χτύπημα κατά του Ισραήλ.

ΗΠΑ: Δεν εγκρίναμε την επίθεση

Σε ένα πρώτο σχόλιο Αμερικάνος ανώτερος αξιωματούχος υποστήριξε μιλώντας στο CNN πως οι ΗΠΑ δεν έδωσαν την έγκριση τους για την επίθεση στο Ιράν.
Ωστόσο, κατέστη σαφές πως οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν με οιονδήποτε τρόπο σε αυτήν την επίθεση.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Ti γνωρίζουμε για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το πρωί της 19ης Απριλίου, το ABC, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε μια εγκατάσταση στο Ιράν.
Λίγο αργότερα, το πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι εκρήξεις σημειώθηκαν στην επαρχία Isfahan στο Ιράν.

Τι συνέβη

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση σε εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Η πηγή του ABC δεν διευκρίνισε εάν οι στόχοι του εβραϊκού κράτους ήταν στόχοι στη Συρία και το Ιράκ.
Το πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά σε στρατιωτική βάση στη βορειοδυτική επαρχία Ισφαχάν.
Το CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Τουλάχιστον οκτώ πτήσεις στον ιρανικό εναέριο χώρο εκτράπηκαν εν μέσω αναφορών για πιθανή επίθεση.
Το Ιράν ανέστειλε πτήσεις πάνω από ορισμένες πόλεις, απαγορεύσεις που στη συνέχεια ήρθησαν.

Ποιοι στόχοι χτυπήθηκαν

Στις 18 Απριλίου, το Ισραήλ ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόθεσή του να χτυπήσει το Ιράν τις επόμενες 24-48 ώρες, ανέφερε το Bloomberg.
Το κανάλι Fox News, επικαλούμενο πηγή, ανέφερε ότι το χτύπημα από το εβραϊκό κράτος πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην ιρανική επίθεση στις 13 Απριλίου.
Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Isfahan είναι απολύτως ασφαλείς.
Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, αλλά προειδοποιήθηκαν γι’ αυτό, ανέφερε το NBC.
Το CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν την επίθεση αντιποίνων από το εβραϊκό κράτος.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μεταδίδουν ότι η αποψινή αεροπορική επιδρομή από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ενδέχεται να είχε στόχο την 8η Τακτική Αεροπορική Βάση της Ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, εντός του Διεθνούς Αεροδρομίου του Isfahan, η οποία περιέχει πολλαπλές Μοίρες Μαχητικών Αεροσκαφών F-14 «Tomcat».

 

 

Επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες έκαναν λόγο και για βομβαρδισμούς στο Κυβερνείο As-Suwayda της νότιας Συρίας και σε περιοχές της Βαγδάτης και της Βαβυλώνας του Ιράκ.
Πληροφορίες από τη Συρία ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν τοποθεσίες που ανήκουν στον Συριακό Στρατό στις επαρχίες As-Suwayda και Daraa της νότιας Συρίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στόχος στο As-Suwayda ήταν ραντάρ που ανήκουν στο στρατό της Συρίας.
Κάτοικοι στο Ερμπίλ και τη Μοσούλη στο Ιράκ ανέφεραν ότι άκουσαν τους ήχους των μαχητικών αεροσκαφών επίσης νωρίς την Παρασκευή.

 

Το σχετικό μπαράζ χτυπημάτων στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε, καθώς το Ισραήλ υποσχέθηκε να απαντήσει σε επίθεση με drone και πυραύλους που διεξήγαγε το βράδυ του Σαββάτου από το Ιράν.
Υπενθυμίζεται ότι η ιρανική επίθεση ήρθε ως αντίποινα σε φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο ένα κτίριο δίπλα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκε ο Mohammad Reza Zahedi – ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο.

Screenshot_2024-04-19_044512.png

Ιράν: Θα μετανιώσετε οποιαδήποτε αντεπίθεση

Επισημαίνεται ότι ιρανός υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε χθες Πέμπτη 19/4 ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Τεχεράνη θα κάνει το Ισραήλ να «μετανιώσει» οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Οι ενέργειες νόμιμης άμυνας και τα αντίμετρα του Ιράν τερματίστηκαν, επομένως το τρομοκρατικό ισραηλινό καθεστώς θα πρέπει να σταματήσει οποιονδήποτε στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό εναντίον των συμφερόντων μας», είπε ο Hossein Amir-Abdollahian κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
«Σε περίπτωση χρήσης βίας από το ισραηλινό καθεστώς και παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας μας, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει δευτερόλεπτο να επαναβεβαιώσει τα δικαιώματά της ανταποδίδοντας με αποφασιστικό και επαρκή τρόπο για να μετανιώσει το καθεστώς αυτό για τις πράξεις του», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας