Ιδού οι πολεμοκάπηλοι-ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Υπέρ Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

978
υπέρ Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Συζητήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας το πρωτόκολλο της άρον-άρον ένταξης των δύο σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ.

Τα τρία συνεταιράκια, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, συντάχθηκαν μαζί στα μνημόνια και στην εφαρμογή τους και τώρα όλοι μαζί στηρίζουν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της «απομόνωσης» και του πολέμου κατά Ρωσίας.

Μαζί τα συνεταιράκια έστησαν το παρακράτος των υποκλοπών και τώρα τσαλαπατιούνται πάνω στις “επισυνδέσεις” για την καρέκλα και για το ποιος ήταν πιο κανίβαλος ωτακουστής από τον άλλον!

Μπορεί το θέμα των υποκλοπών να αποτελεί πεδίο ανούσιας και ανώδυνης πολιτικής αντιπαράθεσης για την άλωση της εξουσίας ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όμως φαίνεται πως το κρίσιμο και στρατηγικό θέμα του ΝΑΤΟ ενώνει. Αυτό ξεκαθαρίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου τα τρία κόμματα εγκατέλειψαν τις κορώνες περί «ανεύθυνης συμπεριφοράς» (ΝΔ) και «δημοκρατικών μετώπων» (ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να συμπλεύσουν υπερψηφίζοντας το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Θυμίζουμε ότι για την ένταξη νέων χωρών στην συμμαχία απαιτείται η έγκριση των κοινοβουλίων όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Έτσι λοιπόν και τα τρία κόμματα φρόντισαν να σχηματίσουν μία σαφέστατη πλειοψηφία. Αυτά παρά το γεγονός ότι στην προενταξιακή περίοδο είναι γνωστό το «παζάρι» που υπήρξε ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, τις δύο σκανδιναβικές χώρες και την Τουρκία που απειλούσε με βέτο για την συγκεκριμένη ένταξη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «εμείς θεωρούμε ότι, όπως την μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων, έχουμε να κερδίσουμε και εμείς ως Ελλάδα από την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά κυρίαρχη επιλογή των λαών τους στη βορειοατλαντική συμμαχία. Και όχι μόνο στα στενά θέματα τα αμυντικά αλλά και σε ευρύτερα θέματα για τα οποία η χώρα μας εκδηλώνει ενδιαφέρον».

Νωρίτερα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός …έπλεξε το εγκώμιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ως οργανισμού που προάγει την δημοκρατία και την ελευθερία. Όπως ισχυρίστηκε «η διεύρυνση της Συμμαχίας με νέα μέλη συνιστά ουσιαστικά μια εμβάθυνση της κοινής αρχιτεκτονικής ασφαλείας για την περιοχή της Ευρώπης. Ειδικά δε όταν τα προς ένταξη μέρη είναι ώριμες και προηγμένες κοινοβουλευτικά δημοκρατίες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία και με ισχυρές στρατιωτικές υποδομές, τότε η συμμαχία ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, όμως, είναι και μια ισχυροποίηση των αξιών που πρεσβεύει το ΝΑΤΟ, όπως δηλαδή η δημοκρατία, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, η πίστη στο διεθνές δίκαιο». Υποστήριξε ότι η συμμαχία «είναι αυτή που στέκεται απέναντι σε κάθε και θα σταθεί απέναντι σε κάθε φωνή αναθεωρητισμού, σε κάθε σκέψη περί αλλαγής συνόρων δια της ωμής βίας. Που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τις θεμελιώδεις αξίες του σύγχρονου δυτικού κόσμου».

Ναι στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή του και τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο να δηλώνει πως «οι περιπτώσεις Σουηδίας και Φινλανδίας είναι σαφώς διακριτές από  άλλες – Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία- ως προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, γιατί αποτελούν μία αμυντική αντίδραση αυτών των χωρών στο μείζον γεγονός του πολέμου και της ρωσικής εισβολής. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τον ίδιο έντονο τρόπο και από την ρωσική πλευρά, όπως είχε αντιμετωπιστεί η προοπτική της ένταξης της Ουκρανίας. Επιπλέον θεωρούμε, ότι η συμμετοχή αυτών των δύο χωρών δεν πρόκειται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δικά μας εθνικά συμφέροντα». Μάλιστα προκειμένου να αιτιολογήσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη περισσότερο είπε πως «ένα θέμα που πρέπει να συνεκτιμηθεί, αλλά δεν είναι το κυρίαρχο για την επιλογή μας, είναι ότι η ένταξη των δύο αυτών χωρών φαίνεται να έχει μαζική λαϊκή υποστήριξη, μολονότι από την Αριστερά είχε ζητηθεί να γίνει προς τούτο δημοψήφισμα στη Σουηδία, χωρίς να γίνει δεκτό από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα».

Πανηγυρικά υποδέχθηκε την σύμβαση το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώνει στην έναρξη της ομιλίας του: «Σπεύδω να πω ότι από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα με την αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολλά στελέχη από τον χώρο και εγώ δηλώσαμε ότι είμαστε θετικοί. Άρα, σπεύδω να σας πω ότι θα ψηφίσουμε υπέρ».

Την σύμβαση για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας καταψήφισαν το ΚΚΕ και το Μέρα 25.

Ως ιδιαίτερα γελοίο στη χθεσινή συνεδρίαση αξίζει να καταγραφεί η κριτική του Νίκου Δένδια στον Β.Πούτιν για αντιΛενινισμό και συγκεκριμένα η εκτίμηση του ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Λενινισμό οι πρόσφατες τοποθετήσεις του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών «ο Πρόεδρος Πούτιν -και αυτό αν μου επιτρέπει το Κομμουνιστικό Κόμμα να του το παρατηρήσω- έχει διαφοροποιηθεί από τον λενινιστικό διεθνισμό. Ο λενινιστικός διεθνισμός δεν είναι η άποψη την οποία ακολουθεί ο Πρόεδρος Πούτιν. Ο Πρόεδρος Πούτιν ακολουθεί την άποψη του RusskiyMir,  του ρωσικού κόσμου, τον οποίο υπερασπίζεται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας