Η Ρωσία γελοιοποίησε τα HIMARS−Κόλαφος, η αντεπίθεση των Ουκρανών−«Θα υπάρξει απογοήτευση»

4320

Κόλαφος αποδεικνύεται… η σχεδιαζόμενη αντεπίθεση για τους Ουκρανούς αφού πλέον ανοικτά η ηγεσία της Ουκρανίας ο Zelensky (Πρόεδρος) και Reznikov (υπουργός άμυνας) δηλώνει ότι… η αντεπίθεση έχει υπερεκτιμηθεί και ίσως υπάρξει συναισθηματική απογοήτευση.

Ταυτόχρονα η ρωσική ανωτερότητα στα οπλικά συστήματα είναι ξεκάθαρη.
Το HIMARS ίσως το πιο προβεβλημένο όπλων των Αμερικανών στον πόλεμο της Ουκρανίας, ως σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων… γελοιοποιήθηκε από τους ρώσους που χρησιμοποιούν τις πιο εξελιγμένες μεθόδους ηλεκτρονικού πολέμου… και έτσι η πλειοψηφία των πυραύλων δεν βρίσκουν στόχο.
Μάλιστα οι αμερικανοί διαπίστωσαν αυτή την νέα εξέλιξη και μαζί με τους Ουκρανούς έχουν θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τις δυνάμεις και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας.

Στο μέτωπο του Bakhmut όπου οι Wagner ο ιδιωτικός στρατός της Ρωσίας κατέλαβαν το 95% της πόλης αποφάσισαν τελικά να παραμείνουν αφού έλαβαν όλες τις διαβεβαιώσεις για ενίσχυση με πυρομαχικά και όπλα.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την νότια και κεντρική Ουκρανία ενώ ειδικά στο Nikolayev κατέστρεψαν μια πολύ σημαντική βιομηχανική – στρατιωτική εγκατάσταση.

Η ουκρανική ηγεσία φοβάται ότι η αντεπίθεση δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Δύσης

Η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας προσπαθεί να πείσει τη Δύση να μειώσει τις προσδοκίες της για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση, καθώς δεν είναι βέβαιη ότι θα μπορέσει να αλλάξει το ρεύμα της σύγκρουσης, αποκαλύπτει η Washington Post που συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και τον υπουργό Άμυνας Alexei Reznikov.

«Οι προσδοκίες από την αντεπίθεσή μας είναι υπερεκτιμημένες στον κόσμο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν κάτι μεγάλο» ανέφερε ο Alexei Reznikov.
Κατά τη γνώμη του, τέτοιες προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν σε «συναισθηματική απογοήτευση».

Σύμφωνα με την Washington Post, αξιωματούχοι στην Ουκρανία φοβούνται ότι εάν αποτύχουν, η χώρα τους θα χάσει τις προμήθειες στρατιωτικής βοήθειας και η Δύση μπορεί να προσπαθήσει να αναγκάσει την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Η Washington Post προειδοποιεί ότι σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, θα είναι αδύνατο η Ουκρανία να καταλάβει τα εδάφη που κατείχε πριν την σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2022.

«Πιστεύω ότι όσο περισσότερες νίκες έχουμε στο πεδίο της μάχης, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα πιστεύουν σε εμάς, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε περισσότερη βοήθεια», είπε ο Zelensky στην Washington Post.
Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση «μόλις λάβει όπλα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους».
Επιπλέον, οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με τον καιρό.

Σύμφωνα με τον Reznikov, «η πρώτη ουκρανική ομάδα επίθεσης» είναι περισσότερο από 90% έτοιμη για αντεπίθεση, αλλά ορισμένοι στρατιώτες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την εκπαίδευσή τους στο εξωτερικό.
Η κύρια ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας τώρα είναι τα συστήματα αεράμυνας.
Ο Zelensky πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν περιμένει μαχητικά αεροσκάφη για να ξεκινήσει μια αντεπίθεση.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι «θα ήταν πολύ πιο εύκολο» αν η Ουκρανία είχε F-16.
«Τώρα χάνουμε στον ουρανό».
Ο John Kirby, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μην εξετάζουν το θέμα της προμήθειας της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden σημείωσε επίσης ότι η προμήθεια αμερικανικών μαχητικών «δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή».
Στις 4 Μαρτίου, ανακοινώθηκε η άφιξη δύο Ουκρανών πιλότων στις Ηνωμένες Πολιτείες για πιθανή εκπαίδευση σε δυτικά αεροσκάφη κρούσης, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-16.

Έντονη ανησυχία στη Zaporizhia – Εκκένωση περιοχών

Επιδεινώνεται η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia καθώς ολόκληρες κατοικημένες περιοχές κοντά στις εγκαταστάσεις εκκενώνονται από τις ρωσικές αρχές.
Αφορά σε τουλάχιστον 18 οικισμούς στη Zaporizhia, στους οποίους έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης έκτακτης ανάγκης.
Το BBC ανέφερε πως από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς έχει προκληθεί «τρελός πανικός» – δεδομένου ότι η πυρηνική εποπτεία του ΟΗΕ προειδοποιεί πως μπορεί να συμβεί ένα «σοβαρό πυρηνικό ατύχημα».
Πολύωρες αναμονές και κυκλοφοριακή συμφόρηση έχουν παρατηρηθεί καθώς χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνουν τα πράγματά τους και βγαίνουν από την πόλη.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Rafael Grossi τόνισε ότι η κατάσταση «γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη».
Απηύθυνε έκκληση για σταθερότητα και προστασία της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης της Ευρώπης.
«Ανησυχώ εξαιρετικά για τους πραγματικούς κινδύνους πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο.
Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε την απειλή ενός σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος και τις σχετικές συνέπειές του για τον πληθυσμό και το περιβάλλον», είπε ο Grossi.
Το θέμα είναι ότι μια ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να ξεκίνησε στην πόλη, δεδομένου του σημαντικά αυξημένου βομβαρδισμού.

Ρωσικά πλήγματα σε Nikolayev και Dnepropetrovsk

Μια βιομηχανική εγκατάσταση υπέστη ζημιές στην περιφέρεια Nikolayev της Ουκρανίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιχειρησιακής Διοίκησης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Νότια.
«Μια βιομηχανική εγκατάσταση έχει υποστεί ζημιά, ένα εργαστήριο καταστράφηκε.

Ζημιές στο Dnepropetrovsk

Μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος, αγωγοί φυσικού αερίου και ηλιακοί συλλέκτες υπέστησαν ζημιές στην πόλη Νικόπολη στην περιφέρεια Dnepropetrovsk (Ντνεπροπετρόβσκ) της Ουκρανίας.
«Τρεις αγωγοί φυσικού αερίου, ένα ηλεκτρικό καλώδιο και 14 ηλιακά πάνελ υπέστησαν ζημιές».

Το 95% του Bakhmut ελέγχουν οι ρώσοι – Παραμένουν οι Wagner 

Περίπου το 95% της επικράτειας του Artemovsk (ουκρανική ονομασία – Bakhmut) βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, το υπόλοιπο 5% δεν επηρεάζει την πορεία ολόκληρης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ανέφερε ο ιδρυτής της PMC Wagner, ο Yevgeny Prigozhin, o oποίος αποφάσισε την παραμονή του ομίλου του στις θέσεις μάχης
«Στο Artemovsk ή Bakhmut σήμερα, σχεδόν το 95% της της πόλης έχει καταληφθεί.
Όπως αποκάλυψε στη διάρκεια της νύχτας (7/5/2023) έλαβε διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι θα ενισχυθεί με όσα πυρομαχικά και όπλα χρειάζεται προκειμένου να καταλάβει την πόλη.
Ο Prigozhin ανακοίνωσε την Παρασκευή (5/5) ότι οι μαχητές του, που ηγούνται της πολύμηνης επίθεσης στο Bakhmut, θα αποσύρονταν επειδή όπως είπε οι άνδρες του δεν έχουν αρκετά πυρομαχικά και υφίστανται «ανώφελες και αδικαιολόγητες» απώλειες ως αποτέλεσμα.
Ο Prigozhin, ο οποίος έχει επιτεθεί δημόσια στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Sergey Shoigu και την ηγεσία του στρατού για τους χειρισμούς τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πως αξιωματικοί στη Μόσχα που αναλώνονται σε «μικροπρεπείς ζήλιες» παρακρατούν κρίσιμες προμήθειες για τους άνδρες του.
Ωστόσο σε ηχητικό μήνυμα που ανήρτησε στις 7/5/2023 στο κανάλι του στο Telegram, ο Prigozhin είπε: «Στη διάρκεια της νύχτας λάβαμε διαταγή μάχης, για πρώτη φορά όλον αυτόν τον καιρό».
«Μας υποσχέθηκαν όσα πυρομαχικά και όπλα χρειαζόμαστε ώστε να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις.
Μας υποσχέθηκαν πως όλα όσα χρειάζονται ώστε ο εχθρός να εμποδιστεί να μας αποκόψει (από τις προμήθειες) θα αναπτυχθούν στο πλευρό μας».

Επανέρχεται ο… Αρμαγγεδών

Η μάχη για το Bakhmut, την οποία η Ρωσία θεωρεί κλειδί για άλλες πόλεις στην περιοχή Donbass της Ουκρανίας οι οποίες διαφεύγουν ακόμη τον έλεγχό της, είναι η πιο σφοδρή της σύγκρουσης, με κόστος χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές.
Ο Prigozhin δήλωσε επίσης πως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέθεσε στον στρατηγό Sergei Surovikin, τον επονομαζόμενο …Αρμαγγεδώνα να εργαστεί δίπλα στoυς Wagner
«Είναι ο μοναδικός άνδρας με αστέρι στρατηγού που ξέρει πώς να πολεμάει», πρόσθεσε.
Ο Surovikin ήταν διοικητής της εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία επί πολλούς μήνες προτού δοθεί στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Valery Gerasimov, η συνολική επιχειρησιακή διοίκηση πάνω από αυτόν.

Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας… γελοιοποιούν τα HIMARS

H αποτελεσματικότητα του Συστήματος Πολλαπλής Εκτόξευσης Πυραύλων HIMARS (MLRS) έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα καθώς η Ρωσία με τα εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ουσιαστικά το αφόπλισε.
Η Ρωσία απέτρεπε τακτικά επιθέσεις από τα αμερικανικά HIMARS στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές παρεμβολές για να μπερδέψουν το σύστημα στόχευσης που καθοδηγούνται από GPS με αποτέλεσμα οι πύραυλοι να μην βρίσκουν στόχο.
Οι ΗΠΑ βοήθησαν τους Ουκρανούς να βρουν λύσεις ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), το οποίο στην αρχή έδειξε την αποτελεσματικότητα του

Η αναφορά του CNN σχετικά με την δραματική απώλεια αποτελεσματικότητας των HIMARS έρχεται σε μια στιγμή που η Ουκρανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια μαζική αντεπίθεση κατά της Ρωσίας.
Το 2022 το HIMARS θεωρήθηκε ως «αλλαγή του παιχνιδιού» καθώς βοήθησε την ουκρανική αντεπίθεση και επέτρεψε στα στρατεύματα να ανακαταλάβουν μεγάλες εκτάσεις εδάφους από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της Kherson.

Ωστόσο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπογράμμισαν εδώ και καιρό ότι αφού αρχικά ρωσικοί στόχοι χτυπήθηκαν από τα HIMARS, οι Ρώσοι προσάρμοσαν σύντομα τις τακτικές τους για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση.
Πέντε αμερικανικές, βρετανικές και ουκρανικές πηγές είπαν στο CNN ότι η Ρωσία που θεωρείται κορυφαία στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου απενεργοποίησαν τα GBS καθιστώντας τα HIMARS αναποτελεσματικά.

Αυτό ανάγκασε τις ΗΠΑ και την Ουκρανία να διερευνήσουν μεθόδους τροποποίησης του λογισμικού HIMARS για να αποτρέψουν τις εξελισσόμενες προσπάθειες παρεμβολής των Ρώσων, αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχουν καταφέρει.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Πενταγώνου, «είναι ένα συνεχές παιχνίδι γάτας με ποντίκι» να προσπαθείς να σταματήσεις το μπλοκάρισμα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να σε μπλοκάρουν οι Ρώσοι.
Επιπλέον, δεν είναι σαφές πόσο μακροχρόνιο θα είναι αυτό το παιχνίδι.
Έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν είχαν αποκαλύψει ότι οι έξυπνες βόμβες JDAM που προμήθευαν οι ΗΠΑ επίσης έγιναν στόχος συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας.
Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι οι παρεμβολές των ρώσων έχουν μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των κατευθυνόμενων ρουκετών και βομβών JDAM
Για το HIMARS, η ανάγκη για εξεύρεση λύσης είναι ακόμη μεγαλύτερη τώρα, δεδομένου ότι αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα μια ουκρανική αντεπίθεση.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο HIMARS, επομένως η ρωσική εμπλοκή πιθανότατα θα αποτρέψει τα ουκρανικά στρατεύματα από το να κάνουν οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο.

«Είναι ένα πράγμα να μπορείς να κρατήσεις τους Ρώσους εκεί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή.
Είναι άλλο πράγμα να τους διώξεις», ανέφερε απόστρατος Ταξίαρχος του αμερικανικού στρατού.

Η Ρωσία ακρωτηρίασε τα HIMARS

Τα HIMARS «υπήρξαν εξαιρετικά σημαντικά».
Το σύστημα HIMARS, κατά τη γνώμη των περισσότερων ειδικών, είχε τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Από τότε όμως που τα HIMARS αποδυναμώθηκαν από τις παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδο των Ουκρανών.
Για παράδειγμα, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στα τέλη του 2022 ανέφεραν ότι τα ρωσικά στρατεύματα αεράμυνας έλαβαν νέο λογισμικό για τον γρήγορο εντοπισμό και την κατάρριψη των συστημάτων πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης ή HIMARS.
Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα συστήματα αεράμυνας S-300 και Buk σε συντονισμό, επιτρέποντάς τους υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στην κατάρριψη του GMLRS που εκτοξεύτηκαν από HIMARS.

Επιπλέον, ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν επίσης σημειώσει ότι οι αναβαθμίσεις των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας και η χρήση βομβών ολίσθησης μεγάλου βεληνεκούς αναγκάζουν τους εκτοξευτές HIMARS να λειτουργούν από ακραία μεγάλα βεληνεκές και να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες απώλειες.

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο με τη ρωσική εμπλοκή των πυρομαχικών GMLRS.
Οι ρώσοι όταν μπλοκάρουν τα σήματα GPS, είναι απίθανο ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το HIMARS να φτάσει στις προκαθορισμένες συντεταγμένες, κοινώς τα HIMARS δεν βρίσκουν στόχο.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν 18 ρουκέτες την 1η Μαΐου, περίπου ο ημερήσιος ρυθμός των προηγούμενων εβδομάδων.
Ο κατασκευαστής της HIMARS, Lockheed Martin, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Πάντως οι Ουκρανοί μετά το φιάσκο των HIMARS αποκαλύπτουν ότι και πριν οι ρώσοι επιτεθούν με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου το σύστημα HIMARS…έχανε συχνά στόχους…

Το σύστημα HIMARS, το οποίο επιτρέπει στις δυνάμεις να εκτοξεύουν έως και έξι πυραύλους ταυτόχρονα κατά ρωσικών θέσεων έως και 50 μίλια μακριά, είναι το πυραυλικό σύστημα με το μεγαλύτερο βεληνεκές για την Ουκρανία.
Βρετανός αξιωματικός παραδέχτηκε ότι καθώς οι ηλεκτρονικές παρεμβολές της Ρωσίας έχουν αναπτυχθεί από τότε που εισήχθη αρχικά το HIMARS, οι απαιτήσεις, η εκπαίδευση και ο συμπληρωματικός εξοπλισμός έχουν αλλάξει.
Στην Δύση αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας…

Οι Ρώσοι απέτρεψαν σαμποτάζ με drones στο Ivanovo

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) και οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν επίθεση με drone σε αεροδρόμιο στην περιοχή του Ιvanovo, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FSB.
«H FSB, ενεργώντας από κοινού με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, απέτρεψε μια απόπειρα δολιοφθοράς που εκπονήθηκε κατευθείαν από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας και στόχευε το αεροδρόμιο Severny στην περιοχή του Ivanovo με την εμπλοκή drones γεμάτων εκρηκτικών» προστίθεται στην ανακοίνωση
Οι δράστες σχεδίαζαν να στοχεύσουν αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου A-50, πρόσθεσε η FSB.
«Κατά τη διεξαγωγή ενεργών μέτρων έρευνας στη Ρωσία, αποκαλύφθηκε μια ομάδα δολιοφθοράς, η οποία εποπτευόταν από Ουκρανούς αξιωματικούς» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο πιλότος του αεροσκάφους και τα μέλη της ομάδας σαμποτάζ που στρατολογήθηκαν από την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας συνελήφθησαν μετά την προσγείωση στην περιοχή Tula της Ρωσίας κατά την παράδοση εκρηκτικών μηχανισμών.
Γίνεται έρευνα για άλλα μέλη της ομάδας, αναφέρει το Tass.

Οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει πάνω από 4.000 ουκρανικά drones

Η ρωσική αεράμυνα έχει καταστρέψει πάνω από 4.000 ουκρανικά drones από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε την Κυριακή (7/5/2023) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
«Συνολικά 418 αεροσκάφη, 230 ελικόπτερα, 4.027 drones, 421 πυραυλικά συστήματα, 9.014 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.096 πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών, 4.754 πυροβολαρχίες πεδίου και όλμοι, καθώς και 7 ειδικά στρατιωτικά οχήματα, έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», διευκρίνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας