Η Lagarde πυρπολεί πλανήτη: Η ΕΚΤ δεν σταματά τις αυξήσεις επιτοκίων

681

Στο όνομα της καταπολέμησης του πληθωρισμού, αντί να εφαρμόσει ευρωπαϊκό έλεγχο τιμών, σκορπά παντού την οικονομική στασιμότητα, την ύφεση και την αισχροκέρδεια

Η ΕΚΤ δεν σταματά τις αυξήσεις επιτοκίων, κατέστησε σαφές η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για τα επόμενα βήματα, μετά την απόφαση για νέα αύξηση κατά 0,25%.
«Όλοι συμφωνήσαμε ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν απαραίτητη, είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό», σημείωσε.
Όπως αποκάλυψε, δεν συζητήθηκαν καν το ενδεχόμενο παύσης, ενώ κάποιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ακόμη και αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε μέχρι να σταματήσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων», υπογράμμισε.

Όχι εφησυχασμός στις τράπεζες

Απαντώντας σε ερώτηση για την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, διαμήνυσε οτι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για τις τράπεζες.
Από την πλευρά της, η Lagarde εκτίμησε ότι οι ελβετικές αρχές δεν είχαν πολλά περιθώρια στην περίπτωση της Credit Suisse.
«
Μαθαίνουμε από τυχόν λάθη», σημείωσε.

Πληθωριστικές πιέσεις

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, διαμύνυσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τα εισερχόμενα δεδομένα, στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και στην ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική, εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Και πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Τόνισε επίσης, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) του Ευρωσυστήματος με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό.

Κλιμακώνονται οι μισθολογικές πιέσεις

Οι μισθολογικές πιέσεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω, τόνισε η Lagarde, η οποία σημείωσε ότι η εγχώρια ζήτηση, η κατανάλωση, παρέμεινε αδύναμη.
«Βλέπουμε αποκλίσεις μεταξύ των τομέων της οικονομίας και οι προοπτικές της μεταποίησης επιδεινώνονται», σημείωσε.
Επανέλαβε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα μέτρα στήριξης της ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας