Η Κίνα έστειλε 71(!)αεροσκάφη στη ζώνη Ταϊβάν-Διέλυσε αεράμυνα Ν.Κορέας

2247

“ Ζητάμε συγγνώμη από τον λαό Ν.Κορέας – Τα drones ήταν stealth ”

“Βράζει” ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Ασίας καθώς Κίνα, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Βόρεια και Νότια Κορέα ανεβάζουν τον δείκτη στρατιωτικής ετοιμότητας.

Η Κίνα έστειλε 7 πλοία και 71 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 43 μπήκαν μέσα στην ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν σπάζοντας κάθε ρεκόρ μέχρι τώρα.

Όμως το “πάρτι” που έστησε- μέσω Β.Κορέας-  στον Εναέριο Χώρο της Ν.Κορέας δεν έχει προηγούμενο. Οι αποκαλύψεις προκαλούν μεγάλη μεγάλη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή.

Η στρατιωτική ηγεσία της Νότιας Κορέας βγήκε και ζήτησε δημόσια συγγνώμη από το λαό για το “σουρωτήρι” του Εναέριου χώρου από τα βορειοκορεατικά drones. Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι τώρα πόση ώρα τα drones έμειναν μέσα στον Εναέριο Χώρο. Υπολογίζουν 3 με 7 ώρες!

Η κίνηση της Βόρειας Κορέας έχει ιδιαίτερη σημασία. Στην επικείμενη επιχείρηση της Κίνας στην Ταιβάν, η Πιονγιάνγκ θα αναλάβει να απασχολήσει τις δυνάμεις Ιαπωνίας και Ν.Κορέας.

Η Νότια Κορέα που βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση σοκ, σήμανε λάθος συναγερμό σήμερα απογειώνοντας μαχητικά και ελικόπτερα καθώς ανίχνευσε λανθασμένα ένα σμήνος πουλιών ως βορειοκορεατικά drones! Ταυτόχρονα, πλοία και αεροσκάφη της περιπολούν διαρκώς.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ζήτησε συγγνώμη για την κραυγαλέα αποτυχία να μην καταρρίψει ούτε ένα από τα πέντε βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πέταξαν τη Δευτέρα για ώρες πάνω από το Incheon, το Gyeonggi και τμήματα της Σεούλ.

«Λυπούμαστε για την έλλειψη στρατιωτικής ετοιμότητας», δήλωσε την Τρίτη ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του Μικτού Επιτελείου (JCS) Kang Shin-chul.

Από τα πέντε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας το πρωί της Δευτέρας, ένα εισήλθε στη βόρεια Σεούλ μέσω Paju και επέστρεψε στα σύνορα μετά από τρεις ώρες. Τα άλλα τέσσερα εντοπίστηκαν να πετάνε πάνω από το νησί Ganghwa, το Incheon και το Gimpo στο βόρειο Gyeonggi πριν εξαφανιστούν από τα ραντάρ της Νότιας Κορέας.

Συνολικά 20 πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων F-15K, KF-16 και ελαφρών επιθετικών αεροσκαφών KA-1, αναπτύχθηκαν για να αναχαιτίσουν και να καταρρίψουν τα UAV.

Δείτε βίντεο

Θύελλα αντιδράσεων στη Νότια Κορέα – Προσέγγισαν το προεδρικό γραφείο;

Σύμφωνα με τον Διευθυντή, συνταγματάρχη Λι Σεονγκ-τζουν την Τρίτη, «η κατάσταση χθες ήταν μια κατάσταση όπου ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση γίνονταν συνεχώς».

«Κοντά σε σημαντικές εγκαταστάσεις αναπτύσσονται καλύτερα αμυντικά συστήματα», πρόσθεσε, αποκλείοντας την πιθανότητα κάποιο από τα drones να είχε πλησιάσει το προεδρικό γραφείο, το οποίο βρίσκεται στο Yongsan, χωρίς να εντοπιστεί.

«Κανένα drone δεν εισήλθε στον εναέριο χώρο του Yongsan», σημείωσε.

Εξήγησε ότι τα drones δεν μπορούσαν να καταρριφθούν πάνω από κατοικημένες περιοχές και ότι ήταν τόσο μικρά που κατά καιρούς εξαφανίζονταν από τα ραντάρ.

Ο Λι είπε ότι ο στρατός έχει περιορισμένη ικανότητα να αναγνωρίζει UAV κάτω από τρία μέτρα (9,8 πόδια) σε μήκος και ότι όλα τα βορειοκορεατικά drones εκτιμάται ότι είχαν μήκος κάτω από δύο μέτρα.

Ο πρόεδρος Yoon Suk-yeol κατηγόρησε τον στρατό της χώρας για χαλαρές αμυντικές προετοιμασίες αφού απέτυχε να αναχαιτίσει τα UAV του Βορρά και είπε επίσης ότι μπορεί να ευθύνονται οι περικοπές στον προϋπολογισμό (σσ ενώ η Βόρεια Κορέα έχει χρήματα;)

Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χρονιάς στο προεδρικό γραφείο την Τρίτη, ο Γιουν είπε ότι η εισβολή drone «έδειξε ότι ο στρατός μας δεν είχε ετοιμότητα και εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια και επιβεβαίωσε ξεκάθαρα την ανάγκη για ισχυρότερη ετοιμότητα», σύμφωνα με υπουργικό συμβούλιο.

Ο Yoon υποστήριξε επίσης ότι το επεισόδιο χρησιμεύει ως προειδοποίηση ενάντια στην αφέλεια στις διακορεατικές σχέσεις.

«Πιστεύω ότι ο λαός μας βλέπει τώρα τον κίνδυνο μιας βορειοκορεατικής πολιτικής που βασίζεται μόνο στην καλή θέληση της Βόρειας Κορέας και στις διακορεατικές στρατιωτικές συμφωνίες, ειδικά δεδομένου ότι η εκπαίδευση για την άμυνα έναντι των drones δεν έχει διεξαχθεί σωστά από το 2017».

Ο πρόεδρος είπε ότι μια εξειδικευμένη μονάδα drone βρίσκεται ήδη στα σκαριά για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αναγνώρισης κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Βορρά, αλλά υποσχέθηκε να «επιταχύνει τη δημιουργία μονάδων drone το συντομότερο δυνατό μετά το συμβάν».

«Αυτό που είναι ατυχές είναι ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους για την αντιμετώπιση τέτοιων στρατιωτικών προκλήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μειώθηκε κατά 50% από την Εθνοσυνέλευση», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα έπειθε το κοινοβούλιο να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τη μονάδα drones της Νότιας Κορέας «έτσι ώστε ο κόσμος να μην αισθάνεται άγχος».

Ο Kang από το JCS είπε ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας «θα ελέγξει προσεκτικά τη λειτουργία των μέσων εντοπισμού και κατάρριψης μονάδων σε διάφορα επίπεδα για να προετοιμαστούν για τυχόν νέες προκλήσεις από εχθρικά drones, να λειτουργήσουν ενεργά μέσα εντοπισμού drones από την αρχή και να αναπτυχθούν δυνατότητες κρούσης»

Δείτε βίντεο

Η «μεγαλύτερη εισβολή κινεζικών αεροσκαφών» στη ζώνη άμυνας της Ταϊβάν

Η Κίνα ανέπτυξε 71 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων 60 μαχητικά, στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων αυτό το σαββατοκύριακο γύρω από την Ταϊβάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊπέι.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του νησιού Central News Agency μετέδωσε πως ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εισβολή της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως διεξήγαγε την Κυριακή, στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί, σε απάντηση στις «προκλήσεις» και τη «συνεργία» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αρχές του νησιού.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, η Ταϊβάν ανέφερε πως 60 μαχητικά πήραν μέρος στις ασκήσεις, μεταξύ των οποίων έξι Su-30.

Στην καθημερινή ενημέρωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου πως 47 από τα αεροπλάνα αυτά διείσδυσαν μέσα στη ζώνη αεροπορικής άμυνας του νησιού.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια επιδρομή που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, η οποία έχει 24 εκατ. κατοίκους, μία από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με το υπόλοιπο έδαφός της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των αεροσκαφών που κινητοποιήθηκαν για τα γυμνάσια ούτε την ακριβή τοποθεσία των γυμνασίων αυτών.

Τα δεδομένα του ταϊβανικού υπουργείου Άμυνας δείχνουν πως οι περισσότερες εισβολές αφορούσαν τη νοτιοδυτική κορυφή της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ).

Μερικά κινεζικά αεροπλάνα πέρασαν επίσης τη «μέση γραμμή» κατά μήκος του στενού της Ταϊβάν.

Πολυάριθμες χώρες διατηρούν ADIZ, κυρίως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα.

Οι ζώνες αυτές δεν ταυτίζονται με τον εναέριο χώρο της χώρας, αλλά περιλαμβάνουν μια πολύ ευρύτερη ζώνη ώστε η χώρα να έχει περισσότερο χρόνο για να ταυτοποιήσει ένα εν δυνάμει εχθρικό αεροπλάνο και να απαντήσει σε ενδεχόμενη εισβολή.

Δείτε βίντεο

Ιαπωνία: Ενισχύει με πυραύλους εδάφους-αέρος τα σύνορα με την Ταϊβάν

Mονάδα πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος στο νησί Yonaguni, το δυτικότερο τμήμα της Ιαπωνίας, κοντά στην Ταϊβάν, αναπτύσσει το υπουργείο Άμυνας της χώρας, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη η τοπική εφημερίδα Jiji news.

Η εγκατάσταση των πυραυλικών μονάδων αποτελεί μέρος του σχεδίου επέκτασης των χερσαίων δυνάμεων αυτοάμυνας στο νησί που ανήκει στην περιφέρεια της Οκινάουα, και έχει σαν στόχο την ενίσχυση της άμυνας των νοτιοδυτικών νησιών της Ιαπωνίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Τάκεσι Αόκι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ιαπωνία παρουσίασε τη μεγαλύτερη στρατιωτική της ενίσχυση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με ένα σχέδιο ύψους 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει την αγορά πυραύλων ικανών να πλήξουν την Κίνα, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συντηρούν τους φόβους σύρραξης.

Αυξάνεται κατά οχτώ μήνες η στρατιωτική θητεία στην Ταϊβάν

Η Ταϊβάν θα παρατείνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στον έναν χρόνο από τέσσερις μήνες που είναι σήμερα από το 2024 λόγω της αυξανόμενης απειλής που αντιμετωπίζει από την Κίνα.

Αυτό δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του νησιού Τσάι Ινγκ-ουέν.

Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς η Κίνα αυξάνει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊβάν προκειμένου να διεκδικήσει την κυριαρχία της, περιλαμβανομένων σχεδόν καθημερινών αποστολών της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στο νησί τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Τσάι είπε πως η Ταϊβάν θέλει την ειρήνη αλλά πρέπει να είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

“Όσο η Ταϊβάν είναι αρκετά ισχυρή, θα είναι το σπίτι της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο και δεν θα γίνει πεδίο μάχης”, δήλωσε η Τσάι σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας την απόφαση την οποία χαρακτήρισε “εξαιρετικά δύσκολη”.

Το ισχύον στρατιωτικό σύστημα, που περιλαμβάνει την εκπαίδευση εφέδρων, είναι αναποτελεσματικό και ανεπαρκές για να διαχειριστεί την αυξανόμενη στρατιωτική απειλή της Κίνας, ιδιαίτερα αν η τελευταία εξαπολύσει μια γρήγορη επίθεση στο νησί, πρόσθεσε η Τσάι.

“Η Ταϊβάν θέλει να πει στον κόσμο πως ανάμεσα στη δημοκρατία και τη δικτατορία, εμείς πιστεύουμε σταθερά στη δημοκρατία.

Ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη, εμείς επιμένουμε στην ειρήνη. Ας δείξουμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία.”

Οι κληρωτοί θα υποβάλλονται σε πιο εντατική εκπαίδευση, περιλαμβανομένων ασκήσεων σκοποβολής, οδηγιών μάχης που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και θα χρησιμοποιούν πιο ισχυρά όπλα όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stringer και αντιαρματικοί πύραυλοι, είπε η Τσάι.

Η Ταϊβάν παραπονέθηκε για καθυστερημένες παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ φέτος, περιλαμβανομένων των Stringer, όμως η Τσάι είπε πως η κατάσταση βελτιώνεται έπειτα από συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ντε φάκτο πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ταϊβάν καλωσόρισε την απόφαση για μεταρρύθμιση της στρατολόγησης.

“Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν και τα βήματα που κάνει η Ταϊβάν προκειμένου να ενισχύσει τις ικανότητές της για νόμιμη άμυνα συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή”, ανέφερε το American Institute in Taiwan.

Η ομάδα ασφαλείας της Τσάι, που περιλαμβάνει υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το υπουργείο Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, επανεξετάζουν το στρατιωτικό σύστημα της Ταϊβάν από το 2020, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Reuters.

“Οι διάφορες μονομερείς συμπεριφορές της Κίνας έχουν γίνει μια μεγάλη ανησυχία για την περιφερειακή ασφάλεια”, δήλωσε ο αξιωματούχος, που έλαβε μέρος στη συζήτηση υψηλόβαθμών αξιωματούχων για την ασφάλεια.

Στους κληρωτούς θα ανατεθεί η προστασία κρίσιμων υποδομών, κάτι που θα επιτρέψει στις τακτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν πιο γρήγορα στην περίπτωση ενδεχόμενης προσπάθειας της Κίνας να εισβάλει, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ο Τσίεχ Τσανγκ, ερευνητής στο ‘Ίδρυμα Εθνικής Πολιτικής, ένα κέντρο σκέψης με έδρα την Ταϊπέι, εκτίμησε πως η παράταση της στρατιωτικής θητείας θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 60.000-70.000 ανθρώπινο δυναμικό κάθε χρόνο στην επαγγελματική δύναμη των 165.000 μελών από το 2027 και στο εξής.

Ακόμη και μετά την παράταση της στρατιωτικής θητείας, ωστόσο, η περίοδος της θητείας θα είναι μικρότερη από τους 18 μήνες που προβλέπεται στη Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει μια εχθρική και εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα.

Η Τσάι επιβλέπει ένα ευρύ εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας την ιδέα του “ασύμμετρου πολέμου” προκειμένου να καταστήσει τις δυνάμεις της Ταϊβάν πιο ευκίνητες, ευέλικτες και σκληρές στην επίθεση.

Η Τσάι είπε πως η κυβέρνηση έμαθε “μερικά πράγματα” από τον πόλεμο αυτόν που ενσωμάτωσε στις αμυντικές μεταρρυθμίσεις της Ταϊβάν και σημείωσε πως η ικανότητα της Ουκρανίας που απέκρουσε τις πολύ μεγαλύτερες ρωσικές δυνάμεις έδωσε στη διεθνή κοινότητα χρόνο προκειμένου να παράσχει βοήθεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας