Η επόμενη μέρα Χερσώνας μετά την υποχώρηση Ρωσίας στην αριστερή όχθη Δνείπερου

1635

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε άμυνα σχεδόν σε όλες τις γραμμές του μετώπου, αλλά συνεχίζουν να εισβάλλουν σε ουκρανικά οχυρά στην περιοχή του Ντονμπάς.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε άμυνα σχεδόν σε όλες τις γραμμές του μετώπου, αλλά συνεχίζουν να εισβάλλουν σε ουκρανικά οχυρά στην περιοχή του Ντονμπάς.

Πληροφορίες από τη Ρωσία αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από όλη τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Η πληροφορία έγινε γνωστή το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοιγκού, διέταξε την υποχώρηση των στρατιωτών από τα εδάφη στη δυτική όχθη του μεγάλου ποταμού που διασχίζει την Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν, πολλοί από τους οποίους σε μονάδες που υπέστησαν βαριές απώλειες σε έμψυχο και στρατιωτικό υλικό.

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην περιοχή Ουγκλεντάρ, όπου ρωσικές ομάδες επίθεσης προσπαθούν να εκτοπίσουν ουκρανικές μονάδες από την Παβλόβκα προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο του στρατηγικά σημαντικού άξονα. Μετά από μέρες μάχης, η μάχη για το χωριό μετατράπηκε σε θέσεις.

Στα βόρεια, οι μάχες συνεχίζονται στη Νοβομιχαήλοβκα, όπου τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να προχωρήσουν και να κόψουν τον δρόμο ανεφοδιασμού μεταξύ Ουγκλεντάρ και Μαρίινκα. Την τελευταία ημέρα, δεν αναφέρθηκαν ρωσικές απόπειρες εισβολής σε θέσεις της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι άρχισαν να σκάβουν και να ενισχύουν τη γραμμή άμυνας στο ανατολικό τμήμα του χωριού.

Οι Ρώσοι προχώρησαν επίσης σε επίθεση στην ανατολική όχθη του υδραγωγείου Καχόβκα. Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιχειρήσεις επίθεσης προς το χωριό Shcherbaki προκειμένου να κόψουν ένα σημαντικό τμήμα του δρόμου.

Στην πρώτη γραμμή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, οι σκληρές μάχες κοντά στην Μπελογκορόβκα συνεχίζονται για αρκετές ημέρες. Στις 7 Νοεμβρίου, οι μισθοφόροι της Wagner φέρεται να διέρρηξαν την ουκρανική άμυνα και ξεκίνησαν την επιχείρηση εκκαθάρισης στην πόλη. Εάν οι ρωσικές δυνάμεις τα καταφέρουν, θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στις ουκρανικές μονάδες στη δεξιά όχθη του ποταμού Σεβέρσκι Ντόνετς.

Ο ρωσικός στρατός διεκδίκησε πρόσφατα τον έλεγχο του εδάφους του αεροδρομίου του Ντόνιετσκ. Όλες οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου καταλήφθηκαν από τις δυνάμεις της ΛΔ το 2015, αλλά οι Ρώσοι απώθησαν τελικά τις ουκρανικές μονάδες από τους διαδρόμους στα δυτικά προάστια. Οι μάχες συνεχίζονται βόρεια της περιφερειακής οδού του Ντόνιετσκ κοντά στα χωριά Οπίτνε και Βοντιάνε.

Στα νότια του Μπαχμούτ, οι μαχητές Wagner προχώρησαν στην επίθεση προς την Αντρέεβκα για να πάρουν τον έλεγχο του σιδηροδρόμου. Στα βόρεια, επιτέθηκαν στο Γιακόλεβκα και διέκοψαν τις στρατιωτικές προμήθειες των ουκρανικών μονάδων κατά μήκος του βόρειου δρόμου.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην περιοχή Χερσώνα. Παρά την εκκένωση αμάχων και τους ισχυρισμούς Ρώσων στρατιωτικών διοικητών για πιθανή υποχώρηση. Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να ενισχύει την άμυνα και να ναρκοθετεί την περιοχή. Η μεγάλης κλίμακας ουκρανική επίθεση δεν έχει έρθει ακόμη.

Ο ρωσικός στρατός αποχωρεί από τη Χερσώνα σύμφωνα με δημοσιεύματα με τον υπουργό Άμυνας Σοιγκού να φέρεται να έχει διατάξει την απόσυρση των στρατευμάτων πέρα από τον ποταμό Δνείπερο. Ο γενικός διοικητής Σουροβίκιν ανέφερε ότι οι σχηματισμοί σύντομα θα καταλάμβαναν αμυντικές γραμμές στην αριστερή όχθη του ποταμού.

Η Χερσώνα αποτελεί ένα από τα κυριότερα σημεία των σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους Ρώσους. Μάλιστα η Χερσώνα, μια από τις τέσσερις περιοχές που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως έχει προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία, θεωρείται περιοχή κλειδί για τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας.

Το τελευταίο διάστημα είχε διαφανεί πως οι Ρώσοι αποχωρούν σταδιακά από την περιοχή, τουλάχιστον από αυτήν που κείτεται ανατολικά του Δνείπερου ποταμού, οι Ουκρανοί ωστόσο ήταν επιφυλακτικοί, θεωρώντας πως δεν αποκλείεται αυτή η έντονη φημολογία να αποτελούσε «παγίδα» των Ρώσων. Όμως τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως οι Ρώσοι ανατινάζουν γέφυρες είτε σε παραποτάμους του Δνείπερου είτε στον ίδιο τον ποταμό κάτι που σηματοδοτεί την απόχωρησή τους από την περιοχή.

Σύμφωνα με ρωσικά στρατιωτικά κανάλια Telegram, οι γέφυρες ανατινάζονται στην Χερσώνα για να αποτρέψουν την ταχύτερη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

Ο ρυθμός της ρωσικής προέλασης στην πρώτη γραμμή του Ντονμπάς είναι πολύ αργός. Οι συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν τακτική σημασία. Με τη σειρά του, ο ουκρανικός στρατός δεν έχει λάβει ακόμη αποφασιστικά μέτρα για να αλλάξει κάπως την κατάσταση στην πρώτη γραμμή σε άλλες περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας