Η ανασκόπηση των μαχών στα Ουκρανικά μέτωπα της 17/9

1269
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στα χωριά Σινκόφκα, Κισλόφκα, Ιβάνοφκα, Μπερεστόβογε και Μπόλντιρεφκα (όλα στην Περιφέρεια Χαρκόβου) και η σταδιακή προσέγγιση του Κουπιάνσκ από διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU σε αυτό το τμήμα του μετώπου ανήλθαν σε περίπου 50 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα М109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ) και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα, τύπων Krab (πολωνικής κατασκευής) και Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ). Επίσης, κοντά στα χωριά Πεστσάνογε και Πετροπάβλοφκα (Περιφέρεια Χαρκόβου) από ρωσικά πυρά καταστράφηκαν 2 συστήματα ραντάρ εντοπισμού επίγειων στόχων πυροβολικού AN/TPQ-50 (παραγωγής ΗΠΑ).
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε αυτή την περιοχή, όπου οι VSU είτε επιχειρούν επιθέσεις «αυτοκτονίας» στην απέλπιδα προσπάθεια να ανακαταλάβουν τα χαμένα εδάφη των τελευταίων εβδομάδων, είτε δέχονται τις αντεπιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων, που αργά αλλά σταθερά επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους. Μάχες θέσεων διεξάχθηκαν στο Τόρσκογε, τη Γιάμπολοφκα και το δάσος της Σερεμπριάνκα (ΛΔ Ντονιέτσκ), αλλά και στην Τσερβόναγια Ντιμπρόβα (ΛΔ Λουγκάνσκ), εναντίον 3 Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών των VSU, της 21ης, της 63ης και της 67ης (Στγ: μέσω της οποίας δρα και το νεοναζιστικό «Αζόφ»). Από ρωσικά πυρά επλήγησαν κοντά στη Σερεμπριάνκα (Στγ: το χωριό, όχι το δάσος) τα κέντρα διοίκησης και παρατήρησης της 100ής Ταξιαρχίας της λεγόμενης ουκρανικής «Εδαφικής Άμυνας» και της 67ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU. Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU σε αυτό το τμήμα του μετώπου ανήλθαν σε περίπου 65 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα και 2 αυτοκίνητα pickup.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Στον περίγυρο του Αρτιόμοφσκ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στις περιοχές της Κλεστσέγεφκα και της Αντρέγεφκα, όπου πλέον καμία από τις πλευρές δεν δύναται να έχει τον έλεγχο, αφού ο οικιστικός ιστός και των δύο χωριών έχει γίνει «ένα με το έδαφος. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι οχυρωμένες πίσω από την τοπική σιδηροδρομική γραμμή και δεν επιτρέπουν με τα μαζικά πυρά τους την περαιτέρω προώθηση των VSU. Στην περιοχή της Αβντέγεφκα συνεχίζονται οι μάχες κοντά στο Όπιτνογε, ενώ σε αυτήν της Μάργινκα στον δυτικό τομέα της πόλης και στην Κρασνογκόροφκα, χωριό στα Β-ΒΔ της Μάργινκα. Προς το παρόν χωρίς αξιόλογες μεταβολές. Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU σε αυτό το τμήμα του μετώπου ανήλθαν σε περίπου 180 νεκρούς και τραυματίες Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Panzerhaubitze 2000 (παραγωγής Γερμανίας) και 1 πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες επιθέσεων στην κατεύθυνση των Νοβοντονιέτσκογε και Νοβομαγιόρσκογε, οι VSU πέρασαν σε φάση άμυνας, ουσιαστικά για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν εναλλαγή (rotation) των μονάδων τους και να αποσύρουν εκείνες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τις τελευταίες μάχες. Από την άλλη, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν επιθέσεις προς το Σταρομαγιόρσκογε, στο οποίο τις τελευταίες μέρες τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στα ΝΔ του προάστια. Το ίδιο συνέβη και στην κατεύθυνση του Πριγιούτνογε. Και στις δύο περιπτώσεις οι προσπάθειες των VSU απέτυχαν παταγωδώς. Στον αντίποδα οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν προς την πλευρά του Ουροζάινογε, με στόχο την απομάκρυνση των μονάδων των VSU όσο το δυνατόν πιο πίσω στη «γκρίζα ζώνη». Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU σε αυτό το τμήμα του μετώπου ανήλθαν σε περίπου 170 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 σταθμό διεξαγωγής ραδιοηλεκτρονικού πολέμου.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Στο συγκεκριμένο τμήμα, οι VSU επιχειρούν τη δημιουργία «σφήνας» ανάμεσα στα χωριά Ραμπότινο και Βερμπόβογε, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στο ένα από τα δύο άκρα της ουκρανικής διάταξης από πλευρά των Κόπανι και, ουσιαστικά, εμποδίζουν τις μονάδες των VSU στο να επιχειρήσουν καν μια τέτοια κίνηση. Και από τις δύο πλευρές εργάζονται ακατάπαυστα τόσο το Πυροβολικό, όσο και τα εναέρια μέσα (drones), ενώ χρησιμοποιούνται και βλήματα διασποράς, ειδικά για την αποκάλυψη οχυρωμένων θέσεων του αντιπάλου. Οι VSU κι εδώ πραγματοποίησαν κατά το τελευταίο 24ωρο rotation των δυνάμεών τους, προφανώς για να επιτεθούν εκ νέου με μεγαλύτερη σφοδρότητα, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις είναι απ’ όλες τις πλευρές προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο. Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU σε αυτό το τμήμα του μετώπου ανήλθαν σε περίπου 140 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 1 BMP τύπου Bradley (παραγωγής ΗΠΑ), 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα, τύπων М119 και Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30. Επίσης, κοντά στο χωριό Νοβοντανίλοφκα (Περιφέρεια Ζαπορόζιε) καταστράφηκε από ρωσικά πυρά αποθήκη πυρομαχικών της 47ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU σε αυτό το τμήμα του μετώπου ανήλθαν σε περίπου 20 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 1 τεθωρακισμένο όχημα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 κέντρο πλοήγησης μικρών πτητικών συσκευών (drones) κοντά στο χωριό Ντνιεπρόφσκογε (Περιφέρεια Χερσώνας).
– Ακόμη:
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες συνολικά 28 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε 2 τηλεκατευθυνόμενες βόμβες αέρος-εδάφους JDAM, 1 βλήμα πυραύλου «αντι-ραντάρ» τύπου HARM και 1 βλήμα βαλλιστικού πυραύλου HIMARS.
– Φτάνοντας στην ολοκλήρωση και της αποψινής ανασκόπησης παρουσιάζω, κατά τα ειωθότα, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (17/09/2023): 472 αεροπλάνα, 249 ελικόπτερα, 6.838 drones, 437 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 11.919 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.151 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 6.411 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 13.090 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
                                                                                       Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας