Goldman-Sachs Τέλος ηγεμονίας Wall-street-Οι αναδυόμενες αγορές θα ξεπεράσουν ΗΠΑ σε κεφαλαιοποίηση

5963

Η κεφαλαιοποίηση των αναδυόμενων αγορών προβλέπεται να επισκιάσει αυτή των ΗΠΑ και άλλων ανεπτυγμένων αγορών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Goldman Sachs Research.

Οι οικονομολόγοι της προβλέπουν ότι το μερίδιο των αναδυόμενων αγορών στην παγκόσμια αγορά μετοχών θα αυξηθεί από περίπου 27% επί του παρόντος σε 35% το 2030, στο 47% το 2050 και στο 55% το 2075. Η Ινδία αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στο μερίδιο της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης -από λίγο κάτω από 3% το 2022 σε 8% το 2050 και στο 12% το 2075-, αντανακλώντας τις ευνοϊκές δημογραφικές προοπτικές και την ταχεία αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το μερίδιο της Κίνας θα αυξηθεί από 10% σε 15% έως το 2050, αλλά, εν μέσω επιβράδυνσης της δυνητικής ανάπτυξης λόγω δημογραφικού, αναμένεται στη συνέχεια να μειωθεί σε περίπου 13% έως το 2075, σύμφωνα με την Goldman Sachs Research.

Για να υπολογίσουν την ανάπτυξη των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών, οι οικονομολόγοι της Goldman βασίστηκαν στις προβλέψεις τους για την μακροπρόθεσμη οικονομική επέκταση. Διαπίστωσαν ότι, αν και η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες τα τελευταία 10 με 15 χρόνια, η εισοδηματική σύγκλιση μεταξύ των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων οικονομιών παραμένει ανέπαφη, παρά τα σοκ στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας Covid. Καθώς τα εισοδήματα συγκλίνουν, αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ που αντιπροσωπεύουν οι αναδυόμενες θα συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου: Τα εισοδήματά τους θα συγκλίνουν σταδιακά προς τα επίπεδα των ανεπτυγμένων οικονομικών και η κατανομή του παγκόσμιου εισοδήματος θα μετατοπιστεί προς αυτήν την αναπτυσσόμενη ομάδα οικονομιών μεσαίου εισοδήματος.

Το 2050, οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ινδονησία και η Γερμανία (με την Ινδονησία να εκτοπίζει τη Βραζιλία και τη Ρωσία μεταξύ της λίστας των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών σε αυτόν τον ορίζοντα), σύμφωνα με προβλέψεις της Goldman Sachs Research. Η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου γύρω στο 2035. Έως το 2075, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προβλέπεται να είναι η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ, με την Ινδία (μόλις) να ξεπερνά τις ΗΠΑ. Είναι ενδιαφέρον ότι η δυνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να είναι σημαντικά ταχύτερη από εκείνη της Κίνας εκείνη την περίοδο λόγω των καλύτερων δημογραφικών της προοπτικών. Με τις σωστές πολιτικές και θεσμούς, οι αναδυόμενες αγορές του σήμερα αναμένεται να αποτελούν επτά από τις δέκα κορυφαίες οικονομίες του κόσμου το 2075, τονίζει η Goldman.

Για να εκτιμήσουν το μέγεθος των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών, η ανάλυση των οικονομολόγων της Goldman Sachs εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι δείκτες κεφαλαιοποίησης μετοχών προς το ΑΕΠ τείνουν να αυξάνονται με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτές οι μετρήσεις τείνουν να συνδέονται επειδή οι πλουσιότερες χώρες έχουν συνήθως μεγαλύτερο μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων των εγχώριων εταιρειών τους στα εγχώρια χρηματιστήρια και επίσης επειδή οι αγορές μετοχών των πλουσιότερων χωρών τείνουν να διαπραγματεύονται με υψηλότερες αποτιμήσεις κερδοφορίας από τις οικονομίες χαμηλότερου εισοδήματος.

Δεδομένης της σχέσης μεταξύ των δεικτών κεφαλαιοποίησης της αγοράς μετοχών και των επιπέδων του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Goldman Sachs Research αναμένει ότι τα μετοχικά assets θα αυξηθούν ταχύτερα από το ΑΕΠ, καθώς τα επίπεδα εισοδήματος των αναδυόμενων αγορών αυξάνονται. Μέρος αυτής της αύξησης είναι πιθανό να προέλθει από την άνοδο των αποτιμήσεων. Αλλά οι οικονομολόγοι της αναμένουν ότι η κύρια δυναμική θα είναι η μετοχοποίηση των εταιρικών assets και η εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών καθώς προχωρά η οικονομική ανάπτυξη. Οι νέες εκδόσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας.

Εάν λοιπόν η συνολική κεφαλαιοποίηση των αναδυόμενων αγορών αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι αυτή των ανεπτυγμένων αγορών, σημαίνει ότι αυτές οι αγορές θα έχουν επίσης καλύτερες επιδόσεις;

Όχι απαραίτητα, εκτιμά η Goldman.

Η μετοχοποίηση των εταιρικών περιουσιακών στοιχείων θα είναι ο κύριος μοχλός της αλλαγής της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης. “Αυτό δεν έχει σαφή επίπτωση στην απόδοση των ίδιων των μετοχών”, όπως τονίζει. Πάντως, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα έχουν καλύτερη απόδοση από τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών μακροπρόθεσμα, λόγω της ισχυρότερης μακροπρόθεσμης αύξησης των κερδών και της επέκτασης των αποτιμήσεων καθώς τα risk premia μειώνονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας