Γερμανία: Δώρα στην Ουκρανία με κλεμμένα assets από τη Ρωσία

1088
Η κυβέρνηση του καγκελάριου Olaf Scholz υποστηρίζει το αίτημα της Ουκρανίας για πολεμικές αποζημιώσεις
Η Γερμανία είναι ανοιχτή στη χρήση δισεκατομμυρίων ευρώ σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί, εφόσον μπορούν να επιλυθούν τα νομικά ζητήματα και οι σύμμαχοι ακολουθήσουν το παράδειγμά της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η κυβέρνηση του καγκελάριου Olaf Scholz υποστηρίζει το αίτημα της Ουκρανίας για πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη θέση σχετικά με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από το ρωσικό κράτος.
Το θέμα είναι πολύπλοκο και ορισμένα τμήματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πιο ένθερμα από άλλα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Διχασμένη η κυβέρνηση Scholz αλλά και η Δύση

Οι εσωτερικές εντάσεις αντικατοπτρίζουν τον ευρύτερο αγώνα της διεθνούς κοινότητας να σφυρηλατήσει μια κοινή θέση.
Εάν το Βερολίνο μπορέσει να επιλύσει τα δικά του ζητήματα, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση για συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, που έχουν παγώσει ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή.
Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock αναμένει η Ρωσία να πληρώσει για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία.
Ο πρώην συνεπικεφαλής των Πρασίνων της Γερμανίας, ο οποίος είναι επί μακρόν υποστηρικτής μιας πιο σκληρής στάσης για το Κρεμλίνο, επιμένει ότι η κατάσχεση τουλάχιστον μερικών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι μια επιλογή, είπαν στο Bloomberg αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner ο οποίος ηγείται των Ελεύθερων Δημοκρατών, είναι πιο προσεκτικός.
Ανησυχεί ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο και να οδηγήσει τα ευρωπαϊκά κράτη και τους συμμάχους τους σε νομικό αδιέξοδο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η Ε.Ε. και οι εταίροι από την ομάδα των επτά πιο πλούσιων χωρών έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης μπλοκάρει περιουσιακά στοιχεία περίπου 19 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχουν οι υπό κυρώσεις Ρώσοι επιχειρηματίες, αν και αυτές οι εκτιμήσεις δεν είναι πλήρεις.
Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΕ θα «βρει νόμιμους τρόπους» για να δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von Der Leyen,  προσθέτοντας ότι το μπλοκ θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια δομή για τη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων και θα τα επενδύσει προς όφελος του Κίεβου.

Πιέσεις και στον Biden – Τι απαντά το Κρεμλίνο

Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο πιέζει τον πρόεδρο Joe Biden να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάσχεσης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας αν και η αμερικανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί σε αυτές τις εκκλήσεις.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έχει καταγγείλλει το πάγωμα ρωσικών assets ως «παράνομο» και δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει κάθε προσπάθεια κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και χρήσης τους για άλλους σκοπούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας