FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, στο εύρος 4,5% -4,75%

521

Powell: «Πρέπει να συνεχιστεί η νομισματική σύσφιξη»

Σε νέα αύξηση επιτοκίων προχώρησε την 1η Ιανουαρίου 2023 η Federal Reserve, συνεχίζοντας το έργο της νομισματικής σύσφιξης…
Ειδικότερα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισε την ενίσχυση του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,25%, φέρνοντας το μέγιστο επιτόκιο σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 4,5% και 4,75%.
Υπενθυμίζεται πως η αύξηση ήλθε έπειτα τέσσερις αυξήσεις κατά 0,75% και μια κάτα 0,5% – που σηματοδοτούν τις πιο επιθετικές κινήσεις πολιτικής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FOMC, οι πρόδρομοι δείκτες της αμερικανικής οικονομίας δείχνουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής.
Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και το ποσοστό ανεργίας χαμηλό…
Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάπως, αλλά παραμένει απαράδεκτα αυξημένος.
Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες και συμβάλλει στην αύξηση της έντασης της αβεβαιότητας παγκοσμίως.

Στόχος το 2%

Ως γνωστόν, στόχοι της FOMC είναι ο πληθωρισμός να κατέλθει στο 2%, παράλληλα με την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης.
Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, «η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 4-1/2 σε 4-3/4 τοις εκατό».
Εκτιμά δε πως πρέπει να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι αρκετά περιοριστική.
Κατά τον καθορισμό της έκτασης των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, η επιτροπή θα λάβει υπόψη την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής σωρευτικά, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.
Επιπλέον, η Fed θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε ομόλογα του αμερικανικού και σε άλλους τίτλους χρέους, που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια (ποσοτική σύσφιξη).
Σε ό,τι αφορά το πολυπόθητο από τις αγορές pivot, εν καιρώ… καθώς πρώτα η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ούσα έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική της, όπως αρμόζει.

Aνεπαρκής πρόοδος

Ανεπαρκή χαρακτήρισε, με λίγα λόγια, την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell.
Ειδικότερα, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε τη στάση της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Η Fed παραμένει «σθεναρά προσηλωμένη» στη μείωση του πληθωρισμού, είπε ο Powell και επανέλαβε τη γλώσσα των δηλώσεων σχετικά με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζοντας τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο πληθωρισμός στους καταναλωτές και στην αγορά εργασίας.
«Χωρίς σταθερότητα τιμών, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν», είπε ο κεντρικής τραπεζίτης.
Στη συνέχεια, αναγνώρισε ότι υπήρξαν θετικές ενδείξεις στην απασχόληση, παρότι η αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα δεδομένα, παραμένει «σφιχτή».
Με άλλα λόγια, επεσήμανε, «είναι νωρίς για να το γιορτάσουμε»…
«Είναι καλό που ο αποπληθωρισμός που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σε βάρος της αγοράς εργασίας», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε «πρώιμο στάδιο» χαλάρωσης του πληθωρισμού.
Ωστόσο, είπε ότι η Fed «δεν βλέπει ακόμη τον αποπληθωρισμό» είναι οι βασικές υπηρεσίες μέρος του πληθωρισμού, εξαιρουμένης της στέγασης.
Tέλος, ο Powell είπε πως η Fed δεν έχει υιοθετήσει μια «αρκετά περιοριστική στάση πολιτικής» ακόμη…
Παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα έχει δουλειά να κάνει.
«Θα έλεγα ότι η εστίασή μας δεν είναι σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις αλλά και στις συνεχείς αλλαγές των ευρύτερων οικονομικών συνθηκών», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.
«Και κατά την κρίση μας δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια αρκετά περιοριστική πολιτική στάση, γι’ αυτό λέμε ότι αναμένουμε συνεχείς αυξήσεις».

Το μήνυμα προς τις αγορές… και η ανάπτυξη

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι αγορές προσέβλεπαν σε χαλάρωση, ωστόσο η Fed δεν παρείχε τέτοια μηνύματα…
Ίσα ίσα που οι Αμερικανοί policy makers «ακούστηκαν» αρκετά hawkish, «αναγνωρίζοντας» την ανάγκη και κάνοντας, ταυτοχρόνως, λόγο για «συνεχείς αυξήσεις στο εύρος στόχου» – αν και το hiking, ήτοι ο επιτοκιακός κύκλος, σαφώς, αναμένεται να επιβραδυνθεί.
Παράλληλα, ενώ αύξαναν το επιτόκιο αναφοράς, οι τραπεζίτες χαρακτήρισαν την οικονομική ανάπτυξη ως «μέτρια», αν και σημείωσε μόνο ότι η ανεργία «παρέμεινε χαμηλή».
Σε κάθε περίπτωση, η νομισματική μετάδοση λειτουργεί με καθυστέρηση – όταν η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια, χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί η οικονομία.
Οι πληθωριστικές πιέσεις ξεκίνησαν λόγω παραγόντων που σχετίζονται με την Covid: στις διατεταραγμένες εφοδιαστικές αλυσίδες και την αυξανόμενη ζήτηση για αγαθά έναντι υπηρεσιών.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε μια άνευ προηγουμένου αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ η πρωτοφανής δημοσιονομική και νομισματική τόνωση ενίσχυσε τα κόστη σε μια ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών.
Οι τιμές των τροφίμων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% τον περασμένο χρόνο.
Μόνο οι τιμές των αυγών έχουν αυξηθεί κατά 60%, το βούτυρο είναι πάνω από 31% και το μαρούλι έχει εκτιναχθεί κατά 25%.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,1% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε κατά 6,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν – από το ανώτατο όριο του 9% το περασμένο καλοκαίρι, αλλά εξακολουθεί να παραμένει απαράδεκτα υψηλός.
Όπως προειπώθηκε, μαζί με τις αυξήσεις επιτοκίων, η Fed μείωσε και τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της – μείωση περίπου τίτλων αξίας 445 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιούνιο, με την τράπεζα να έχει ως στόχο ένα ανώτατο επίπεδο «απαλλαγής» λήγοντων ομολόγων ως 95 δισεκ. δολ. ανά μήνα.
Σύμφωνα με τη Fed του Σαν Φρανσίσκο, η μείωση του ισολογισμού της FED ισοδυναμεί με περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες πρόσθετων αυξήσεων επιτοκίων.
Ο ισολογισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας