Εξαφανίστηκε απ’τα ραντάρ αμερικανικό μη-επανδρωμένο RQ-4B Global Hawk πάνω απ’την Μαύρη Θάλασσα

935

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η πτήση ενός βαρέως τύπου αμερικανικού μη-επανδρωμένου τύπου RQ-4B Global Hawk πάνω από την Μαύρη Θάλασσα όταν ξαφνικά χάθηκε από τα ραντάρ και στο αμερικανικό επιτελείο υπήρξαν φόβοι ότι υπήρξε κατάρριψη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σημειώνουμε ότι όπως σας είχαμε αναφέρει στο ρωσικό επιτελείο, μετά τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, υπάρχουν πλέον αποφάσεις για καταρρίψεις εχθρικών μη-επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και η πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής σε ζωντανή μετάδοση.

Έτσι η πτήση από το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) της αμερικανικής αεροπορίας, RQ-4B Global Hawk, στις 4 Ιουνίου για αναγνώριση πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα όταν χάθηκε από τα ραντάρ για πολλούς ήταν η αρχή των καταρρίψεων.

Αλλά φαίνεται ότι η ρωσική ηγεσία σε αυτή την φάση θέλησε να δείξει, μέσω ηλεκτρονικού πολέμου, ότι οι «ελεύθερες πτήσεις» των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών, επανδρωμένων και μη, θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν.

Έτσι ενώ περιπολούσε στην περιοχή στα ανοιχτά της Κριμαίας, το αμερικανικό  drone εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ μόλις εμφανίστηκε πάλι έδειξε ότι άλλαξε τη συνήθη διαδρομή του, σύμφωνα με τα όσα γράφουν τα ρωσικά media.

Το αμερικανικό αναγνωριστικό drone, με σειριακό αριθμό 10-2045 και διακριτικό κλήσης FORTE12, απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Σιγκονέλα στη Σικελία της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την πύλη παρακολούθησης αεροσκαφών- flightradar24, το drone κέρδισε ύψος και πέταξε μέσω του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας όπου και κατευθύνθηκε προς το νοτιοανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Το drone έκανε κύκλους σε ύψος 15,5 χιλιομέτρων πάνω από ουδέτερα (για το ΝΑΤΟ) ύδατα με στόχο την αναγνώριση της ζώνης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και της νότιας ακτής της χερσονήσου της Κριμαίας (για να ληφθούν δεδομένα στοχοποίησης για τους SCALP και τους ATACMS).

Ενώ βρισκόταν σε περιπολία, το drone εξαφανίστηκε από τον χάρτη και στη συνέχεια άλλαξε τη συνήθη διαδρομή του.

Η πτήση του στρατηγικού αναγνωριστικού UAV παρακολουθείται από περισσότερους από 4.000 χρήστες και κατέχει την πρώτη θέση σε δημοτικότητα μεταξύ όλων των αεροσκαφών οπότε ξάφνιασε πολλούς.

Το drone εξαφανίστηκε από τον χάρτη για αρκετή ώρα. Γύρω στις 11:40 π.μ., ο πόρος απενεργοποίησε την παρακολούθηση του RQ-4B Global Hawk και σταμάτησε να εμφανίζεται σε μια κίνηση που σχολιάστηκε αναφερόμενοι πολλοί ότι έγινε κατόπιν αιτήματος των Αμερικανών που προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο.

«Το αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4B Global Hawk της αμερικανικής αεροπορίας άλλαξε ξαφνικά τη συνήθη διαδρομή περιπολίας μάχης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα” γράφει το ρωσικό Στρατιωτικός Παρατηρητής».

Τελικά το drone της USAF εντοπίστηκε ξανά κοντά στο Σότσι! Αυτό σημαίνει ότι έφυγε από την περιοχή νότια της Κριμαίας την ίαδια στιγμή που είχε δοθεί εντολή συνδρομής σε ένα περιπολικό αεροσκάφος Boeing P-8A Poseidon του αμερικανικού ναυτικού που επίσης εκτελούσε πτήσεις δυτικά της χερσονήσου και άλλαξε τη συνήθη διαδρομή του.

Στις 14:45, το drone με το διακριτικό κλήσης FORTE12 είχε ήδη πετάξει μέχρι τη Ρουμανία και άρχισε να κάνει κύκλους εκεί.

Το drone συνέχισε να λειτουργεί σε κοντινή απόσταση από τις ακτές μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ , έκανε κύκλους πάνω από τη ρουμανική πόλη Κωνστάντζα και πέταξε ξανά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη συνέχεια, το RQ-4B Global Hawk, μετά από αναγνώριση σε διεθνή ύδατα, πέταξε στην ίδια διαδρομή που έφτασε – μέσω του βουλγαρικού εναέριου χώρου δίνοντας τέλος στο θρίλερ αλλά προβληματίζοντας πολλούς στις ΗΠΑ για το ποιους «άσσους» κρύβουν στο μανίκι οι Ρώσοι ενώ δεν αποκαλύπτεται αν τελικά είχαν πάρει οι Ρώσοι τον έλεγχο του αεροσκάφους οδηγώντας το στο Σότσι όπου και μετά αφού έδειξαν ότι μπορούν να το κάνουν το άφησαν ξανά στις ΗΠΑ.

 

Όπως σημειώνει το κανάλι Telegram Στρατιωτικός Παρατηρητής , το οποίο παρακολουθεί τακτικά τις κινήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, η διαδρομή της 4ης Ιουνίου είναι ασυνήθιστη για ένα drone στην περιοχή αυτή. Η πηγή πρότεινε ότι ο λόγος για τις προσαρμογές θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στο drone.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας