Έρχονται έργα ύψους 4 δισ. μέσω Ταμείου Ανάκαμψης-Θα καθορίσουν χρόνο εκλογών;

705

Ο προσανατολισμός των έργων, ο οποίος καθορίζεται με βάση τις γερμανικές προδιαγραφές της ΕΕ, δεν εξυπηρετεί τις επείγουσες παραγωγικές αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας αλλά τους σχεδιασμούς των κυρίαρχων της ΕΕ!!!

Πατάει γκάζι τους επόμενους μήνες το Ταμείο Ανάκαμψης, με εκατοντάδες έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ που αφορούν τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών, μεγάλες πράσινες υποδομές και προγράμματα “Εξοικονομώ” για όλους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη για τους πολυάριθμους νέους διαγωνισμούς που έρχονται για έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να κρύβει και τον προβληματισμό του για την επιτυχή έκβασή τους.

Ψηφιακά έργα

Στον κομβικό τομέα των ψηφιακών υποδομών έχουν προγραμματιστεί 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, της υγείας, του Δημοσίου, της αγροτικής παραγωγής. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και συνιστούν σημαντικά ορόσημα για την υλοποίησή του.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 96,7 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της σύμβασης, θα γίνει η σάρωση των αρχείων 368 δικαστηρίων της χώρας, εκ των οποίων τα 288 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και τα υπόλοιπα 80 σε νησιά, ενώ θα εφαρμοστεί οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), ώστε να είναι δυνατή η αναζήτησή τους με λέξεις-κλειδιά.

Περιλαμβάνεται, επίσης, το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Εξωτερικών, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, καθώς και η “Εξωστρεφής Γεωργία”, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων με σειρά καινοτόμων εργαλείων.

Επόμενο μεγάλο έργο είναι οι οπτικές ίνες με το έργο “Smart Readines”, προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ, για εγκατάσταση υποδομών καλωδίωσης μέσω voucher. Μεγάλο project θα είναι και το υπολογιστικό νέφος. Πρόκειται για το έργο παροχής υποδομών και υπηρεσιών Public Cloud σε δημόσιους φορείς, με προϋπολογισμό 117,8 εκατ. ευρώ, καθώς και το “G-Cloud Next Gen”, ύψους 58 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του κυβερνητικού νέφους.

Προγράμματα “Εξοικονομώ”

Στο δημοφιλές πρόγραμμα “Εξοικονομώ” που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Πρώτο έρχεται το “Εξοικονομώ επιχειρώντας”, το οποίο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 8.500 εμπορικών ακινήτων (από τα οποία 1.200 είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Στις αρχές του 2023 έχει προγραμματιστεί το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” για νέους.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να τρέξει και το ειδικό πρόγραμμα του “Εξοικονομώ” για τα κτίρια του Δημοσίου, με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος κύκλος του “Εξοικονομώ” για τα νοικοκυριά θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Υποδομές

Στο πεδίο των υποδομών το μεγαλύτερο έργο είναι η προκήρυξη της σύμβασης παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, για το επόμενο διάστημα έρχονται διαγωνισμοί για:

– Το φράγμα Τσικνιά Λέσβου, με κόστος 104 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Η κατασκευή έχει οριστεί σε 36 μήνες και η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Το δίκτυο ύδρευσης Άρτα – Πρέβεζα – Λευκάδα, με κόστος 140 εκατ. ευρώ και ορίζοντα κατασκευής τούς 36 μήνες.

– Την αντιπλημμυρική θωράκιση Αμβρακίας – Αμφιλοχίας – Βάλτου.

– Την κατασκευή ατομικών τάφρων, που αφορά 13 ατομικά αρδευτικά δίκτυα 12.800 στρ., με κόστος 64,5 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2022. Η διάρκεια των κατασκευών είναι 36 μήνες και η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Την αντιπλημμυρική θωράκιση Μπραμιανού, με προϋπολογισμό 53,5 εκατ. ευρώ.

– Τις “Έξυπνες Γέφυρες”, που περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών έξυπνης προληπτικής συντήρησης στις σιδηροδρομικές γέφυρες ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. σε όλη τη χώρα. Με προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας