Επιστροφή σε μέρες Χούντας στα ΑΕΙ-Καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις ο νόμος-πλαίσιο

933
Επιστροφή σε μέρες Χούντας στα ΑΕΙ

Δεν έχει τέλος η αναλγησία και ο κυνισμός της κυβέρνησης αναφορικά με την προώθηση του προγράμματός της για νευραλγικούς τομείς, όπως είναι εκείνος της εκπαίδευσης, όπου είναι ξεκάθαρος στόχος η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της δημόσιας παιδείας χάριν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των κανόνων της αγοράς.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του νέου νόμου-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παραθέτοντας αναλυτικά τις επίμαχες διατάξεις, οι οποίες πέρα από την αλλαγή του τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ βάσει των επιχειρηματικών προτύπων, περιλαμβάνουν και την εισαγωγή του ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές μαζί με τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Φοιτητών. Ουσιαστικά, πρόκειται για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, όπως αυτές υπάρχουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο από τη μεταπολίτευση, αφού λόγο στη λήψη αποφάσεων των οργάνων διοίκησης των τμημάτων και των πανεπιστημίων θα έχουν εκπρόσωποι των φοιτητών ως μεμονωμένα άτομα και όχι ως πολιτικές δυνάμεις, που αναδεικνύονται από τις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό αποτελεί μία από τις πάγιες προγραμματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και κυκλοφορεί εδώ και μήνες στη δημόσια συζήτηση από διάφορα κυβερνητικά χείλη.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι μόνο, αφού θεωρείται ότι αποτελεί μία κραυγαλέα και ωμή παρέμβαση στο συνταγματικά κατοχυρωμένο και προστατευόμενο δικαίωμα της συλλογικής πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στα πανεπιστήμια μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Απάντηση Κεραμέως μετά τις αντιδράσεις

Μετά τις αστραπιαίες αντιδράσεις από συλλογικούς φορείς και άτομα εντός και εκτός πανεπιστημίων, η υπουργός Παιδείας έσπευσε να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις, πραγματοποιώντας αναδίπλωση σε σχέση με την αρχική της θέση:

Ερωτώμεμενη από δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι δεν καταργεί τις παρατάξεις, γιατί η σύστασή τους προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα και τον αστικό κώδικα. Αυτό που αλλάζει, είπε, είναι ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα αφορά στην εκπροσώπηση των φοιτητών στα οργανα των ΑΕΙ. Γενικώς οι φοιτητικοί σύλλογοι προστατεύονται από το  Συνταγμα και τον Αστικο κωδικα.

«Μιλαμε για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα. Αν θελει καποιος να συγκροτήσει ενα σωματείο, φυσικά  μπορεί», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας