Δεν είναι μόνο η Υπερδνειστερία που ζήτησε υποστήριξη από τη Ρωσία!

2863

Και η αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας, – που επίσημα ανήκει στη Μολδαβία με δική της αυτοτελή κυβέρνηση – έκανε το ίδιο!

Η πρόεδρος της περιοχής των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας, Ευγενία Χούτσουλ, (εικόνα πάνω ) συναντήθηκε στη Μόσχα με την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Στο βίντεο οι δηλώσεις της Valentina Matvienko:▪️Η Ρωσία παραδοσιακά επεκτείνει τους δεσμούς της με τη Γκαγκαουζία.

▪️Η Ρωσική Ομοσπονδία παρακολουθεί με απογοήτευση τι συμβαίνει στη Μολδαβία: μια ξεκάθαρα εκφρασμένη ρωσοφοβική πορεία των αρχών, που δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των πολιτών της χώρας.

▪️Το ένα πέμπτο του εμπορικού κύκλου εργασιών της Μολδαβίας προέρχεται από τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Και η Μολδαβία καταστρέφει αυτούς τους δεσμούς χωρίς να αποκτά νέους. Ποιο ειναι το νοημα?

Η Ευγενία Χούτσουλ:
▪️Τα δικαιώματα της αυτονομίας καταπιέζονται από το Κισινάου.

▪️Η διακοπή των σχέσεων μεταξύ Μολδαβίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας επηρεάζει την οικονομία της Γκαγκαουζίας. Προηγουμένως, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της αυτονομίας είχαν πρόσβαση στη ρωσική αγορά, γεγονός που βοήθησε σημαντικά τη Gagauzia.

▪️Οι άνθρωποι μας θέλουν να συνεχίσουν να είναι φίλοι με τη Ρωσία και να μην έχουν υλικοτεχνικά προβλήματα με τη χώρα σας.

Η Γκαγκαούζοι είναι μια εθνική μειονότητα στη Μολδαβία, σλαβικής καταγωγής με δική τους γλώσσα και εθνική συνείδηση, στο νότο της Μολδαβίας, περίπου 250.000-300.000 συνολικά.

Το 1991, διαφώνησαν – όπως και η Υπερδνειστερία- με την ανεξαρτησία της Μολδαβίας και τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Δέχτηκαν πιέσεις κι ένοπλες επιθέσεις από Ρουμάνους στρατιώτες και με την αντίστασή τους κατόρθωσαν να υπογράψουν το 1994, συνθήκη πλήρους αυτονομίας, με δική τους σημαία και διοίκηση, με την τότε ηγεσία της Μολδαβίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας