Χερσώνα: Φιάσκο η Ουκρανική αντεπίθεση-1200Ουκρανοί νεκροί και 250 Ρώσοι

2261

Αμφισβητείται έντονα ο Ζελένσκι

Η Χερσώνα ήταν ο τόπος θυσίας Ελλήνων στρατιωτών το 1919 στην εκστρατεία εμπνεύσεως Ε.Βενιζέλου

Η ουκρανική αντεπίθεση στην Χερσώνα ήταν μία παταγώδης στρατιωτική αποτυχία που άφησε πίσω της χίλιους διακόσιους νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες με αποτέλεσμα και το Κίεβο να αναγκαστεί να μεταφέρει εφέδρους από την φρουρά της Οδησσού στο Νικολάεφ για αναπλήρωση των απωλειών!

Αντίστοιχα οι Ρώσοι μετρούν απώλειες της τάξεως των 250 ανδρών.

Είναι ακριβώς το σημείο που οι Έλληνες στρατιώτες το 1919 πότισαν με το αίμα τους την Χερσώνα στην αποτυχημένη, εμπνεύσεως Βενιζέλου, εκστρατεία κατά των Μπολσεβίκων.

Οι ελληνικές απώλειες στο μέτωπο αυτό ήταν 12 αξιωματικοί και 245 οπλίτες.

Πριν 103 χρόνια στη Χερσώνα είχε εκστρατεύσει κατά των Ρώσων επαναστατών ένα ελληνικό Τάγμα Πεζικού (από το 34ο Σύνταγμα), που συγκροτούνταν από 23 αξιωματικούς και 853 οπλίτες.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Ο.Αρεστόβιτς, για να καλύψει το χθεσινό φιάσκο, δήλωσε ότι «σχεδιάζουμε μία αργή αντεπίθεση, όχι έναν κεραυνοβόλο πόλεμο, για να πάρουμε την Χερσώνα, με σταδιακή εξασθέσνηση των ρωσικών δυνάμεων μέχρι η Ουκρανία να ξανακαταλάβει την περιοχή της».

Πρωτοφανής στρατηγική «αργής αντεπίθεσης» ειδικά όταν οι εφεδρείες των ουκρανικών δυνάμεων λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Τα νοσοκομεία του Νικολάεφ έχουν γεμίσει με τραυματίες και αρκετοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στην Οδησσό.

Η ουκρανική αντεπίθεση σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ορίζεται ως μία μεγάλη ήττα που μπορεί να στοιχίσει τις επόμενες ημέρες και το ίδιο το Νικολάεφ λόγω έλλειψης επαρκών δυνάμεων για να το υπερασπιστούν.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τους ίδιους τους Ρώσους αν θα εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να προωθηθούν στο Νικολάεφ άμεσα και να μην καθυστερήσουν όπως είχαν κάνει στην περίπτωση του Σεβεροντονέτσκ και του Λισιτσάνσκ δίνοντας έτσι χρόνο στους Ουκρανούς να αναδιαταχθούν στην γραμμή Σιβέρσκ-Μπάκχμουτ.

Πάντως πολλοί αναλυτές έχουν απορίες πως  διέταξε μία τέτοια αυτοκτονική επιχείρηση ο Β.Ζελένσκι χωρίς η Ουκρανία να διαθέτει αεροπορική κάλυψη και τις απαραίτητες δυνάμεις για να επιτεθεί στον ρωσικό Στρατό.

Είναι σαφές ότι το Κίεβο δέχεται πιέσεις από την Δύση για την επίτευξη «μεγάλων στόχων» τώρα, γιατί έχουν κατανοήσει πως ο πόλεμος φθοράς συμφέρει τους Ρώσους διότι όσο περισσότερο διαρκεί τόσο περισσότερο καταστρέφονται οι δυτικές οικονομίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας