Cavusoglu για επέκταση ΝΑΤΟ-Η Σουηδία προκλητική η Φινλανδία πιο συμβατική

360

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu φάνηκε διαλλακτικός έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις

Διαφορετική στάση έναντι των δύο σκανδιναβικών χωρών, που ζητούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τηρεί η Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζει ως προκλητική τη στάση της Σουηδίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu φάνηκε την Κυριακή (15/5/2022) διαλλακτικός έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Προκαλεί η Σουηδία»

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές.
Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Cavusoglu μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής συμμαχίας.
Ο Tούρκος υπουργός υιοθέτησε αντίθετα έναν πιο διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, για την οποία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας.
«Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.

«Πανδοχείο για τρομοκράτες»

Ο τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan εξέφρασε την Παρασκευή (13/5) την αντίθεσή του στην ένταξη αυτών των δύο χωρών, κατηγορώντας τις ότι χρησιμεύουν ως «πανδοχείο για τους τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. (…)
Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας», υποστήριξε ο Cavusoglu
Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Οι τουρκικοί όροι

Διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.
«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία.
Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος», επέμεινε.
Ο Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να αποκτήσει έναν μοχλό πίεσης, αλλά μιλάει ειδικά για την υποστήριξη της Σουηδίας στην κουρδική οργάνωση PKK.
Η Φινλανδία επιβεβαίωσε την Κυριακή (15/5) ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

Blinken – Cavusoglu: Ελπίζω σε συναίνεση

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε επίσης πως μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.
«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Blinken στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.
«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Stoltenberg: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg.
«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η ‘Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…)
Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε.
Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Ουγγαρία: Κατανόηση για τις τουρκικές ανησυχίες

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó, αν και τόνισε πως η χώρα του υποστηρίζει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ γενικά, σημείωσε πως θα πρέπει να «ληφθούν υπόψη οι τουρκικές ευαισθησίες» για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Ο Szijjártó τόνισε πως υπάρχει ευρεία υποστήριξη για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Η κατάσταση είναι «εξαιρετικά εύθραυστη» και χρειάζεται αυξημένη προσοχή, είπε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.
Τα μέλη συμφωνούν επίσης, σύμφωνα με τον Szijjártó, ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα παρέχει όπλα σε αυτή τη σύγκρουση».
Η Ουγγαρία αποφάσισε επίσης να μην προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία καθώς αυτό θα διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα παρασυρθεί στον πόλεμο, εξήγησε ο υπουργός.
Όπως είπε, στη συνάντηση ειπώθηκε επίσης ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η «στρατηγική επικοινωνία με τη Ρωσία» για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και οι «τραγικές συνέπειες ορισμένων παρεξηγήσεων».
Ο Peter Szijjártó τάχθηκε κατά των κυρώσεων, καθώς όπως είπε. «πληγώνουν τους εαυτούς μας περισσότερο από τη χώρα στην οποία στρέφονται».

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας