Μπλίνκεν βάζει φωτιά: Εξεταζει συνεργασία ΗΠΑ-Πολωνίας για παροχή μαχητικών στην Ουκρανία

771
Μπλίνκεν βάζει φωτιά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν αεροπλάνα στην Πολωνία εάν η Βαρσοβία αποφάσιζε να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, τις Η.Π.Α, σύμφωνα με το reuters. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε επίσκεψή του στη Μολδαβία την Κυριακή.

“Εξετάζουμε ενεργά τώρα το ζήτημα των αεροπλάνων που μπορεί να παρέχει η Πολωνία στην Ουκρανία και εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να αναπληρώσουμε   εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα” (σ.σ. δηλαδή καλύψουν οι ΗΠΑ το κενό στην αεροπορία της Πολωνίας αν αυτή στείλει τα δικά της αεροσκάφη στην Ουκρανία), δήλωσε ο Blinken. “Δεν μπορώ να μιλήσω για ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ, πολύ ενεργά”.

O  Μπλίνκεν διευκρίνισε πως “εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να αποζημιώσουμε εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Πολωνίας για τη διάθεση από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία με πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών της σοβιετικής προέλευσης, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.

“Εργαζόμαστε με τους Πολωνούς για αυτό το θέμα και συμβουλευόμαστε τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την Wall Street Journal και το NBC.

Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι, έκανε χθες έκκληση προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να προσφέρουν αεροσκάφη στην Ουκρανία. Νωρίτερα ο Ζελένσκι είχε εκφράσει την οργή προς το ΝΑΤΟ, για την άρνηση του να προχωρήσει σε απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο Μπλίνκεν, αλλά και τον Πούτιν, θα σήμαινε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο (κάτι που δεν επιθυμεί το ΝΑΤΟ).

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουάσιγκτον, Άντονι Μπλίνκεν, επαίνεσε τους ηγέτες της Μολδαβίας για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία καθώς επισκέφτηκε τη χώρα σε μια περιοδεία στην Ανατολική Ευρώπη στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters.

Περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι είχαν περάσει στη Μολδαβία από την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου και 120.000 από αυτούς είχαν μείνει στη χώρα, δήλωσε η πρωθυπουργός Ναταλία Γαβριλίτα σε συνάντηση με τον Μπλίνκεν στην πρωτεύουσα Κισινάου.

Για μια μικρή χώρα όπως η Μολδαβία, αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός” και η Μολδαβία θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει την εισροή, είπε.

Ο Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μπάιντεν, είπε ότι θαύμαζε τη γενναιοδωρία και τη φιλοξενία της Μολδαβίας για να δεχτεί αυτούς που έφυγαν από τη σύγκρουση, κάτι που η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είπε ότι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μέχρι την Κυριακή.

Η επίσκεψη έγινε μετά την επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ το Σάββατο, καθώς η συμμαχία ενισχύει την ανατολική της πλευρά ως απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα κράτη της Βαλτικής, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.

Η Μολδαβία, μια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία όπως η γειτονική της Ουκρανία, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά την Πέμπτη υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κίνηση ήταν πιθανό να εξοργίσει τη Μόσχα, η οποία έχει περίπου 1.500 στρατιώτες που εδρεύουν στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στα ανατολικά της Μολδαβίας.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Μολδαβία παρείχε μια “ισχυρή και θετική ιστορία” μιας αναδυόμενης δημοκρατίας “σε μια στιγμή που εδώ και μερικά χρόνια οι δημοκρατίες κινούνται προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός.

Ο Μπλίνκεν συναντούσε επίσης την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σαντού, πρώην οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας που ήρθε στην εξουσία το 2019 και κέρδισε μεγαλύτερη εντολή στις εκλογές του Ιουλίου, υποσχόμενη στενότερους δεσμούς με τη Δύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας