Ανακάλυψη στην Κένυα: Οι ελέφαντες αλληλοφωνάζονται με το «όνομά» τους!

690

Σε μια εκπληκτική ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονές από την Κένυα καθώς βρήκαν στοιχεία πως οι άγριοι ελέφαντες της Σαβάνας, έχουν ξεχωριστά «ονόματα» για κάθε ένα μέλος της αγέλης τους, τα οποία καλούν με συγκεκριμένους ήχους όταν επικοινωνούν.

Η μελέτη δεν έχει περάσει ακόμα από peer-review, αλλά αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και αναπαραχθούν, θα πρόκειται για το μόνο γνωστό ζώο πέρα από τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί ονόματα.

Τα δελφίνια καλούν επίσης συγκεκριμένα μέλη μιμούμενα το μοναδικό συριγμό τους, αλλά είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν οι άνθρωποι.

Τα ονόματα των ανθρώπων δε βασίζονται σε μιμήσεις μοναδικών ήχων που κάνουμε, αλλά είναι κάτι αόριστο που βασίζεται σε πολιτισμικές πρακτικές και αξίες. Και αυτό φαίνεται πως ισχύει και για τους ελέφαντες.

Ξέρουμε πως οι ελέφαντες επικοινωνούν με δυνατούς θορύβους που μοιάζουν με τρομπέτα, αλλά στην πλειοψηφία των επικοινωνιών τους χρησιμοποιούν χαμηλής συχνότητας ήχους οι οποίοι δε γίνονται αντιληπτοί από τον άνθρωπο και μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα σε άλλους ελέφαντες έως και έξι χιλιόμετρα μακριά.

Οι ερευνητές κατέγραψαν ώρες τέτοιων επικοινωνιών σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στην Κένυα. Στο σύνολο των 625 ξεχωριστών ήχων που κατέγραψαν, ορισμένοι ήταν σε μεγάλη απόσταση και οι υπόλοιποι ήταν χαιρετισμοί οι οποίοι λαμβάνουν χώρα όταν οι ελέφαντες συναντιούνται ξανά μετά από κάποιο διάστημα που ήταν χωριστά.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο εκμάθησης μηχανής, οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν με επιτυχία προς ποιο μέλος της αγέλης κατευθυνόταν ο ήχος και ποιοι συγκεκριμένοι ήχοι αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένους παραλήπτες.

Όταν οι επιστήμονες αναπαρήγαγαν κάποιους από τους ήχους σε 17 ελέφαντες, αυτοί κινήθηκαν γρήγορα στο άκουσμα του δικού τους “ονόματος” και απάντησαν με δικούς τους ήχους. Αυτά τα ονόματα μάλιστα φαίνεται να παραμένουν σταθερά για τα μέλη του κοπαδιού.

Οι ειδικοί θεωρούν πως οι ήχοι των ελεφάντων κωδικοποιούν μία ευρεία συλλογή μηνυμάτων, από την ηλικία, το φύλο, τη συναισθηματική κατάσταση και άλλα.

Αντί να συντάσσουν ένα ολόκληρο κάλεσμα, τα ονόματα των ελεφάντων μπορεί να περιέχουν στο κάλεσμα πολλά μηνύματα ταυτόχρονα.

Το περιεχόμενο των πληροφοριών των ονομάτων είναι τόσο πλούσιο που είναι δύσκολο να αναγνωριστούν οι ξεχωριστές ακουστικές παράμετροι που κωδικοποιούνται στην ταυτότητα του παραλήπτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας