Αίσχος! Αζέροι με συνδρομή Τουρκίας μπήκαν στο Ναγκόρν-Καραμπάχ-Καταλαμβάνουν εδάφη

838

Σιωπή από την Ελλάδα και τη Δύση για τους φιλοδυτικούς Αζέρους-Μόνη ελπίδα για την Αρμενία η εμπόλεμη στην Ουκρανία Ρωσία, η οποία πρέπει να ταχθεί χωρίς αμφισημίες βήματα στο πλευρό της Αρμενίας και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Η Αρμενία επίσης οφείλει να εγκαταλείψει την ερωτοτροπία με το ΝΑΤΟ και να ταχθεί σαφώς υπέρ μιας ουσιαστικής συμμαχίας με τη Ρωσία. 

Ο Καύκασος πήρε ξανά φωτιά καθώς οι Αζέροι οι οποίοι συγκέντρωναν στρατό στα σύνορα εδώ και μία εβδομάδα, βάση πληροφοριών του WarNews247, εξαπέλυσαν τελικά επίθεση, έσπασαν την άμυνα της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), μπήκαν και κατέλαβαν εδάφη.

Σύμφωνα με αρμενικές πηγές, οι κύριες μάχες εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Διαδρόμου του Λατσίν o oποίος συνδέει την Αρμενία με το Αρτσάχ. Οι Αζέροι θέλουν να πάρουν τον έλεγχο του Διαδρόμου αυτού και να απομονώσουν πλήρως το Αρτσάχ.

Παράλληλα, το δεύτερο αίτημα του Αζερμπαϊτζάν είναι ο πλήρης αφοπλισμός του Αρτσάχ και η απόσυρση του Αρμενικού στρατού από το έδαφος του Αρτσάχ. Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Armen Grigoryan απάντησε ότι το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν να οργανώσει την κυκλοφορία που συνδέει το Αρτσάχ με την Αρμενία μέσω διαφορετικής διαδρομής αντί του διαδρόμου Λατσίν δεν είναι θεμιτό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι Αζέροι έχουν καταλάβει δύο οικισμούς και ένα ύψωμα στρατηγικής σημασίας το οποίο προστατεύει την περιοχή από αντεπίθεση των Αρμενίων.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εκμεταλλεύτηκαν ξανά την ανυπαρξία αεράμυνας και έπληξαν με Bayraktar TB2 τουλάχιστον τρεις στόχους, μεταξύ των οποίων και το αρμενικό φυλάκιο στο ύψος Sarydag στην περιοχή Lachin του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μάχες διεξάγονται και στην περιοχή Γκαντζασάρ.

Υπάρχουν τουλάχιστον 3 νεκροί και 12 τραυματίες μερικοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν, τέσσερις Αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη σημερινή εισβολή στο Αρτσάχ. Ένας από τους τέσσερις νεκρούς στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν ήταν Συνταγματάρχης.

Αρμενικές πηγές ανέφεραν πριν λίγο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούν να τοποθετηθούν δίπλα στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Αρμενία με το Αρτσάχ πλησιάζοντας το χωριό Yegtsahogh.

Δείτε βίντεο με τις επιθέσεις των Αζέρων

Κλιμάκωση στο Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση

Η κρίση έχει κλιμακωθεί γύρω από τον διάδρομο του Λατσίν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση «Εκδίκηση». Αυτό ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

«Το ύψος της Κιργιζίας τέθηκε υπό έλεγχο, καθώς και η Σαρμπάμπα και μια σειρά από άλλα σημαντικά κυρίαρχα υψώματα κατά μήκος της κορυφογραμμής Καραμπάχ του Μικρού Καυκάσου. Οι μονάδες εκτελούν μηχανολογικές εργασίες για τη δημιουργία νέων θέσεων και τη χάραξη διαδρομών υποστήριξης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, καταστράφηκαν αρκετές θέσεις των αρμενικών ενόπλων σχηματισμών ενώ πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή σε στρατιωτική μονάδα στον οικισμό Upper Oratagh της πρώην περιοχής Aghdam.

Ως αποτέλεσμα, σκοτώθηκε ανθρώπινο δυναμικό των αρμενικών ενόπλων σχηματισμών ενώ καταστράφηκαν πολλά οβιδοβόλα D-30, στρατιωτικά οχήματα και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Καταλαμβάνουν νέα εδάφη οι Αζέροι

Από την ανακοίνωση γίνεται αντιληπτό πως οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν στο Αρτσάχ και άρχισαν να καταλαμβάνουν εδάφη της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης των Αζέρων, η άμυνα της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας του Αρτσάχ έσπασε και αυτή τη στιγμή, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στο έδαφος του μη αναγνωρισμένου κράτους.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν εναντίον θέσεων στο Αρτσάχ σήμερα το πρωί.

Αυτή τη στιγμή, οι μάχες διεξάγονται στο Αρτσάχ με τη χρήση όπλων, ελαφριών τεθωρακισμένων , drones και όλμων.

«Στις 3 Αυγούστου, αρχής γενομένης από τις 09:00, μονάδες του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν κατάφωρα την κατάπαυση του πυρός, χρησιμοποιώντας εκτοξευτές χειροβομβίδων και UAV προς την κατεύθυνση των θέσεων του Στρατού Άμυνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι 6 δεν βρίσκονται σε κίνδυνος ζωής, η κατάσταση του ενός κρίνεται σοβαρή», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Στρατού Άμυνας της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την τρέχουσα κατάσταση.

Μερική επιστράτευση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Πηγές αναφέρουν ότι ανακοινώθηκε μερική κινητοποίηση στο έδαφος της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι “ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κατάστασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (NKR) Arayik Harutyunyan υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο ανακοινώθηκε μερική κινητοποίηση στη δημοκρατία. Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Ζακίρ Χασάνοφ, διέταξε τον στρατό να καταστείλει «αποφασιστικά» πιθανές προκλήσεις από την Αρμενία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι “από σήμερα το πρωί, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν επιδείξει επιθετικότητα κατά της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Αρτσάχ και εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. Μέχρι την τρέχουσα ώρα, είναι γνωστό ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη πάρει τον έλεγχο δύο οικισμών και ένα ύψωμα που καθιστά δυνατή την προστασία της περιοχής από μια αντεπίθεση από τον στρατό του Αρτσάχ.

Είναι γνωστό ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να πραγματοποιήσει πλήγματα σε στρατιωτικές θέσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Υπάρχουν πληροφορίες τόσο για τραυματίες όσο και για νεκρούς μεταξύ των στρατιωτικών της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Αρτσάχ”.

Οι Αζέροι μεταφέρουν ισχυρές δυνάμεις – Γενική επιφυλακή

Επί μία εβδομάδα ο Στρατός του Αζερμπαϊτζάν μετέφερε ισχυρές δυνάμεις, κυρίως τεθωρακισμένα, πυροβολικό, όλμους και ειδικές δυνάμεις στα σύνορα με την Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Συνεπώς ήταν γνωστό πως επίκειται επίθεση. Το θέμα είναι τι έκαναν Ρωσία και Αρμενία για να την αποτρέψουν. Μάλλον τίποτα.

Μπορείτε να δείτε τις μετακινήσεις δυνάμεων των Αζέρων στα βίντεο παρακάτω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε ύψιστη πολεμική ετοιμότητα.

Αζερικές πηγές αναφέρουν ότι “σήμερα το πρωί το έδαφος του οικισμού Demirchidam της περιοχής Kalbajar βομβαρδίστηκε από τις Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έφθασαν στον υψηλότερο βαθμό πολεμικής ετοιμότητας. με στόχο «την άμεση και αποφασιστική καταστολή κάθε πιθανής πρόκλησης του εχθρού».

Οι Αζέροι ισχυρίζονται πως δέχτηκαν πρώτοι επίθεση.

«Το πρωί της 30ης Ιουλίου, μονάδες των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων βομβάρδισαν προς την κατεύθυνση του οικισμού Yenikend της περιοχής Basarkechyar στα σύνορα και άνοιξαν πυρ κατά των θέσεων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν που σταθμεύουν προς την κατεύθυνση του οικισμού Demirchidam από φορητά όπλα διαφόρων διαμετρημάτων», αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία, απέρριψε τις κατηγορίες του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν ανέπτυξε επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αρτσάχ.

Δείτε βίντεο με μεταφορές δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας