Α.Μπουρλά: Αρνείται κατάθεση στην ευρωβουλή για το χρυσοφόρο συμβόλαιο της Pfizer

855

Ποια η ειδική σχέση που είχε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μποαρλά, ακύρωσε την κατάθεσή  που επρόκειτο να δώσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον COVID-19, στην οποία αναμενόταν να αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια.

Η απόφαση ακολουθεί μια έκθεση ελέγχου στη στρατηγική προμήθειας εμβολίων της ΕΕ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον μήνα, η οποία εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με επαφές που είχε  ο Μπουρλά με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επαφές που είχα προηγηθεί της υπογραφής σύμβασης για τα εμβόλια COVID-19  πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου προμηθευτή εμβολίων για τον  COVID-19 στην ΕΕ, είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής στις 10 Οκτωβρίου. Η επιτροπή συναντά βασικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ για να αντλήσει στοιχεία  για το πώς οι Βρυξέλλες θα πρέπει  να αντιμετωπίσουν μελλοντικές επιδημίες.

Άλλα στελέχη φαρμακευτικών προϊόντων έχουν ήδη καταθέσει  στην επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Moderna και ανώτερων στελεχών από την AstraZeneca και της Sanofi, όχι όμως και της Pfizer.

Η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt, δήλωσε στο POLITICO ότι «λυπάται βαθύτατα» για την απόφαση που έλαβε η Pfizer και ο Μπουρλά.

Μετά από μια επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της BioNTech την περασμένη εβδομάδα, η Van Brempt είχε δηλώσει σε γραπτή δήλωσή της ότι «ανυπομονούσε για συζητήσεις και με άλλους CEO συμπεριλαμβανομένου και του Α.Μπoυρλά στις 10 Οκτωβρίου.»

Η έκθεση, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαπίστωσε ότι η φον ντερ Λάιεν είχε «διαφορετικού τύπου εμπλοκή»  στις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με την Pfizer για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων στην ΕΕ, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, η οποία ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση η επαφές φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά  «είχαν σοβαρή απόκλιση» από την  πάγια  διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε με άλλες συμβάσεις, όπου μια κοινή διαπραγματευτική ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους της Επιτροπής και των χωρών μελών διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες.

Ο εποπτικός φορέας της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να παράσχει αρχεία των συζητήσεων με την Pfizer, είτε υπό μορφή πρακτικών, ονομάτων εμπειρογνωμόνων που ζητήθηκαν από τη γνώμη, συμφωνηθέντων όρων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων.

Ήδη το 2021, οι New York Times ανέφεραν τη φαινομενικά άνετη σχέση μεταξύ του Μπουρλά  και της φον ντερ Λάιεν, με τους δύο να ανταλλάσσουν μηνύματα εν όψει της συμφωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας