Στη Γη επέστρεψε στις 19 Σεπτεμβρίου ο ρωσικός δορυφόρος Bion-M No. 2 με το παρατσούκλι «Κιβωτός του Νώε», που εκτοξεύτηκε για βιολογική έρευνα τον περασμένο Αύγουστο με 75 ποντίκια, 1.500 μύγες και πάνω από 30 πειράματα επί του σκάφους.
Ο δορυφόρος Bion-M No. 2 βρισκόταν σε πολική τροχιά σε υψόμετρο μεταξύ 370 και 380 χιλιομέτρων, εκθέτοντας το ωφέλιμο φορτίο του σε υψηλά επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας.
Η προσγείωση στις στέπες του Όρενμπουργκ, συνοδεύτηκε από ένα απρόοπτο, καθώς ξέσπασε μικρή μικρή δασικήπυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα, επιτρέποντας στις ομάδες ανάκτησης να βγάλουν αμέσως τα ζωντανά δείγματα.
Μεταξύ των πειραμάτων, αξιολογήθηκε η κινητική δραστηριότητα των μυγών για να αναλυθούν οι πιθανές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα.
Η αποστολή συντονίστηκε από τη Roscosmos, τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων (IBMP) και τα βιολογικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν σε εργαστήρια για αρχική εξέταση.
Το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μελέτες για τη φυσιολογία της βαρύτητας στα ζώα, τις επιπτώσεις των διαστημικών πτήσεων σε φυτά και μικροοργανισμούς, καθώς και βιοτεχνολογικά, ραδιοβιολογικά και τεχνολογικά πειράματα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης δοκιμές ραδιολογικής ασφάλειας για μελλοντικά επανδρωμένα σκάφη.
Ένα από τα πιο μοναδικά τμήματα, που ονομάζεται «Μετεωρίτης», ανέλυσε εάν η επίγεια ζωή θα μπορούσε να έχει προέλθει από το διάστημα, χρησιμοποιώντας πετρώματα βασάλτη με μικρόβια για να ελέγξει εάν επέζησαν από την υπερβολική ζέστη της επανεισόδου.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης μαθητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για εκπαιδευτικούς λόγους.