Προέλαση Ρώσων στο Ντονμπάς: Kατέλαβαν Mayorsk και Opitne-Περικυκλώνουν την Avdeeka

1518
Προέλαση Ρώσων στο Ντονμπάς

Τεράστια επιτυχία των Ρώσων καταγράφεται τόσο στο Ντονμπας όσο και στην Ζαπορίζιε όπου συνετρίβη μεγάλης κλίμακας επίθεση των Ουκρανών με 40 άρματα μάχης, 70 ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ και άλλον εξοπλισμό. 

Ο ρωσικός Στρατός μπήκε πριν λίγο στο κέντρο του Οπίτνι (Opytne) βόρεια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ. Πρόκειται για νέα επιτυχία των Ρώσων στο Ντονμπάς που τους φέρνει πολύ κοντά στην περικύκλωση της Avdeeka.

Προηγήθηκε η κατάληψη της Pavlovka και η είσοδος ρωσικών δυνάμεων στην Marinka.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις “Sparta” του Ντονέτσκ μπήκαν στο κέντρο του Οπίτνι. Ο οικισμός εκκαθαρίζεται αυτή την ώρα από ουκρανικές δυνάμεις σύμφωνα με δήλωση Ρώσου Διοικητή.

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί άφησαν σημαντικά έγγραφα και οπλισμό πίσω τους.

Μετά την κατάληψη του οικισμού Opytne, ο επόμενος στόχος είναι ο οικισμός Vodiane. Οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν εκεί να στήσουν γρήγορα μια δεύτερη αμυντική γραμμή προκειμένου να καθυστερήσουν την περικύκλωση της Avdeeka.

Επιπλέον, οι Ρώσοι κατέλαβαν και τον οικισμό Mayorsk. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς ο ρωσικός Στρατός μπορεί πλέον να επιτεθεί στο Dzerzhinsk (Toretsk).

Από ανθρωπιστικής άποψης, οι Ρώσοι μπορούν πλέον να ελέγχουν την ροή νερού για τους κατοίκους σε Horlivka και Donetsk. Στο Maiorsk υπάρχει φράγμα, το άνοιγμα του οποίου θα αποκαταστήσει την παροχή νερού στο κανάλι  Severskiy Donets-Donbass .

Μεγάλη μάχη και συντριβή των Ουκρανών στην Ζαπορίζιε

Σύμφωνα με πληροφορίες του WarNews247, μονάδες έξι ταξιαρχιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιχείρησαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την κατεύθυνση του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης, η οποία κατέληξε σε τραγωδία.

Στην επίθεση συμμετείχαν οι δυνάμεις και τα μέσα των ακόλουθων ταξιαρχιών του ουκρανικού στρατού:

Η 1η, η 65η και η 110η Μηχανοποιημένη, καθώς και η 102η, 108η και 124η Ταξιαρχία Άμυνας Εδάφους.

Επιπλέον, από την προαναφερθείσα 108η Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ενεπλάκη το 98ο τάγμα Azov-Dnepr TRO (τρομοκρατική οργάνωση απαγορευμένη στη Ρωσία).

Στο πρώτο κύμα, μια ενοποιημένη μηχανοποιημένη γροθιά κρούσης 70 μονάδων ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ προσπάθησε να σπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές. Στην επίθεση συμμετείχαν περίπου 40 άρματα μάχης T-72M1 και T-64BV, περίπου 20 τεθωρακισμένα BMP-1 και YPR-765 και 15 τεθωρακισμένα οχήματα Kirpi.

Ο εχθρικός εξοπλισμός εντοπίστηκε από ένα από τα drones ρωσικών Δυνάμεων περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της κίνησης. Η οπτική επαφή σημειώθηκε 150 χλμ. από τη Μελιτόπολη στην περιοχή των οικισμών Kamyshevakh, Yurkovka και Gulyaipole.

Οι συντεταγμένες της τοποθεσίας των ουκρανικών στρατευμάτων δόθηκαν στο ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία. Πυρομαχικά Loitering (UAV-kamikaze) “Lancet” και “Cube” έπληξαν ταυτόχρονα τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας “Buk” και “Osa-AKM” στο πίσω μέρος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτόν τον τομέα του μετώπου.

Μετά από αυτό, επιτέθηκαν αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Su-25SM3, αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα 2S7M Malka διαμετρήματος 203 mm και Smerch MLRS με πυρομαχικά Motiv-3M, τα οποία διήρκεσαν αρκετές ώρες.

Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από 10 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας καταστράφηκαν.

Ταυτόχρονα, ήταν το τάγμα Azov από τον Δνείπερο που υπέστη τις πιο σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, οι μαχητές του οποίου ταξίδευαν με πολιτικά και στρατιωτικοποιημένα φορτηγά χωρίς θωράκιση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας