Δολοφονία Λαμπράκη-54 χρόνια: Αντιπολεμική, αντιϊμπεριαλιστική εκδήλωση μνήμης της ΛΑ.Ε

3244
Λαμπράκη

Η Λαϊκή Ενότητα πραγματοποίησε σήμερα αντιπολεμική και αντιϊμπεριαλιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αγωνιστή της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη, μπροστά στο Άγαλμα Λαμπράκη στο σταθμό του Μετρό στην Ηλιούπολη, Ηλιούπολης-Γρηγόρης Λαμπράκης.
Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στον Άγαλμα Λαμπράκη, μαζί με στελέχη και μέλη της ΛΑ.Ε.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, επίσης, και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.
Επίσης χαιρετισμό-μήνυμα απέστειλε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης.

Ομιλία του Θανάση Πετράκου μέλους της Π.Γ. της ΛΑΕ στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνει η ΛΑΕ για το Γρηγόρη Λαμπράκη

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

54 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Σήμερα κλείνουν 54 χρόνια από την 27η Μαΐου 1963 ημέρα που ο αγωνιστής της ειρήνης και της δημοκρατίας ο Γρηγόρης Λαμπράκης άφησε την τελευταία του πνοή στην εντατική όπου νοσηλευόταν για 5 μέρες, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από το παρακράτος της δεξιάς στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη μετά την ομιλία του σε εκδήλωση της Επιτροπής Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στην Κερασίτσα της Αρκαδίας στις 3 Απρίλη του 1912. Αγωνιστής της Αντίστασης, αργότερα βουλευτής της ΕΔΑ, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και βαλκανιονίκης. Αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την Ειρήνη .Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση, και με δική του πρωτοβουλία στη συνέχεια ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (EEΔYE). 

Στις 21 Απριλίου 1963 το ελληνικό Κίνημα Ειρήνης οργανώνει την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Καραμανλή την είχε απαγορεύσει.

Η πορεία όμως πραγματοποιείται και ο Γρηγόρης Λαμπράκης πρωτοστατεί.

Οι προσβάσεις προς τον Mαραθώνα αποκλείονται.

Στις 8 το πρωί: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο βουλευτής της Αριστεράς, ξεδιπλώνει το λάβαρο της ειρήνης και ξεκινά από τον Τύμβο του Μαραθώνα. ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ και παρακρατικοί με πολιτικά έχουν φτάσει στη στροφή της Ραφήνας, πέφτουν επάνω του με λύσσα. Ο Λαμπράκης συνεχίζει. Ξεδιπλώνει την αφίσα με το σύνθημα «42 χιλιόμετρα Μαραθώνας – Αθήνα». Και προχωρά…

ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ, ο Λαμπράκης και οι μαραθωνοδρόμοι που τον συνοδεύουν, αποτίουν φόρο τιμής στον τάφο των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Οι χωροφύλακες επιτίθενται στους δημοσιογράφους που καλύπτουν την πορεία. Ο Λαμπράκης συνεχίζει…

Οι χωροφύλακες συλλαμβάνουν τους μαραθωνοδρόμους που πορεύονται μαζί με τον Λαμπράκη. Ο βουλευτής συνεχίζει μόνος του. Στο 14ο χιλιόμετρο, 30 χωροφύλακες ορμούν επάνω του. Ο εισαγγελέας αποφαίνεται: «Η πορεία ειρήνης συνιστά αδίκημα εις βαθμόν πλημμελήματος, διωκόμενον επ’ αυτοφώρω»! Ο βουλευτής της ΕΔΑ, ο εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού, πέφτει θύμα απαγωγής από ασφαλίτες!

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ώρες τον αφήνουν κάπου στη Ν. Ιωνία. Το τηλεγράφημα που αποστέλλει ο βουλευτής προς τις εφημερίδες ξεκινά ως εξής: «Πόθος δημοκρατικού λαού μας διά πορείαν Ειρήνης «Μαραθών – Αθήναι» επραγματοποιήθη». Το τηλεγράφημα: «Δυστυχώς διεπίστωσα ότι δημοκρατία δεν υπάρχει εις την Ελλάδα, όταν εκλεκτοί του λαού κυριολεκτικώς καταρρακώνονται».

Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, μετά και από εκείνη την ημέρα, είναι πια εξαιρετικά «ενοχλητικός» για το αμερικανόδουλο μετεμφυλιακό κράτος. Η συνέχεια θα δοθεί ένα μήνα αργότερα.

22 ΜΑΗ 1963: Η επιτροπή Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη οργανώνει εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. Ομιλητής ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Η τρομοκρατία ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Τραμπούκοι και αστυνομία προσπαθούν να ματαιώσουν την εκδήλωση.

. Ο Λαμπράκης, δέχεται επίθεση από παρακρατικούς. Οι χωροφύλακες απλά παρακολουθούν…

. Παρακρατικοί και τραμπούκοι λιθοβολούν το χώρο της συγκέντρωσης.  …

Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ διακόπτει την ομιλία του. Καταγγέλλει «σχέδιο δολοφονικής απόπειρας» εναντίον του. Καθιστά υπεύθυνη την κυβέρνηση και τις αρχές.

ΩΡΑ 10.15 μ.μ. Ο Λαμπράκης βγαίνει από την αίθουσα της συγκέντρωσης. Η κυκλοφορία στο δρόμο έχει απαγορευτεί. Παντού ασφαλίτες και χωροφύλακες. Ο Λαμπράκης φεύγει προς το ξενοδοχείο. Σε λίγο  οδηγός του τρίκυκλου Γκοτζαμάνης με σκεπασμένο τον αριθμό, πέφτει πάνω στον Λαμπράκη. Ο συνεργός του στην καρότσα Εμμανουηλίδης χτυπά το βουλευτή στο κεφάλι. Τον ρίχνουν στην άσφαλτο. Στο σημείο σχηματίζεται μια λίμνη αίματος…

27 ΜΑΗ 1963: Μετά από άνιση μάχη που κράτησε 5 μέρες στην εντατική, , στη 1.22 τα ξημερώματα, ο υφηγητής της Ιατρικής, ο πρωταθλητής στους στίβους, ο μάρτυρας της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, ο βουλευτής της Αριστεράς, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αφήνει την τελευταία του πνοή.

Η κηδεία του μετατρέπεται σε τεραστία διαδήλωση 500.000 ανθρώπων, οι οποίοι φώναζαν «Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς»«Ζει, Ζει, Ζει» και «Κάθε νέος και Λαμπράκης».

Την ίδια χρονιά της δολοφονίας ιδρύθηκε η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και η οποία αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες εκφράσεις του αριστερού νεολαιίστικου κινήματος στην Ελλάδα.
Ο Λαμπράκης έζησε…

«Στο πρόσωπο του άξιου γιου της Ελλάδας Γρηγόρη Λαμπράκη, ζήτησαν να σκοτώσουν την ειρήνη, την λεβεντιά, την ανθρωπιά. Μα σκοτώνεται ποτέ ο ήλιος; Η Ελλάδα σύσσωμη είναι στο πόδι. Όχι για ταφή, μα για ανάσταση» γράφει η Διδώ Σωτηρίου

4 χρόνια αργότερα, ανήμερα της επετείου της πρώτης πορείας Ειρήνης επιβλήθηκε στη χώρα μας η αμερικανοκίνητη χούντα.

Η διεθνής κατάσταση σήμερα χαρακτηρίζεται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ιδιαίτερα στη γειτονιά μας όπου μετά το Ιράκ και τη Λιβύη η Συρία και ο λαός της βιώνουν τις τραγικές συνέπειες. Αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνει την ανάγκη συγκρότησης και ανάπτυξης ενός φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς σε αντιπαράθεση με τις ψυχροπολεμικού τύπου αποφάσεις του ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους. Ταυτόχρονα η χώρα μας πρέπει να απεμπλακεί από τυχοδιωκτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή μας, να κινηθεί στα πλαίσια μίας από θέση αρχής αντιπολεμικής, φιλειρηνικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ισότιμων διεθνών και οικονομικών σχέσεων.

Σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο των αμερικανο-νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών στη Μέση Ανατολή. Επεκτείνει και αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας για να διευκολύνει τις αμερικανο-νατοϊκές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη με την οποία  ”ευλογούσε την κυβέρνηση Τσίπρα’‘ και ζητούσε την επέκταση της αμερικάνικης βάσης της Σούδας μάθαμε ότι η αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας, μια από τις πιο μεγάλες και πιο στρατηγικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, προχωρά σε αναβάθμιση και επέκταση των δραστηριοτήτων της με την ταυτόχρονη μεταφορά κομματιών της βάσης του Incirlik στην Τουρκία.

Δηλαδή η Ελλάδα του Τσίπρα αναλαμβάνει δουλοπρεπέστατα το ρόλο του ασπόνδυλου πιονιού του αμερικανο-ισραηλινού άξονα στην περιοχή, επωμιζόμενη όλους τους κινδύνους από τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους, που καταστρέφουν χώρες και λαούς και καθιστούν την Ελλάδα έρμαιο απειλών, εκβιασμών και ενδεχόμενων στρατιωτικών περιπετειών.

Μετά το 4ο φρικτό μνημόνιο, η Ελλάδα εισέρχεται και σε σκληρό πολιτικοστρατιωτικό μνημόνιο, ως διπλά κατεχόμενη χώρα.

Η ανάγκη μιας συνολικής ανατροπής τίθεται ως ζήτημα ζωής και θανάτου για τη χώρα.

Ο αγώνας και η θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη για την ειρήνη αποκτά στις μέρες μας εξαιρετική επικαιρότητα.

Η ΛΑΕ θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη οργανώνει τη σημερινή εκδήλωση τιμής στη μνήμη του, αλλά και διαμαρτυρίας ενάντια στη μετατροπή της χώρα μας σε ορμητήριο των αμερικανο-νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών στη Μέση Ανατολή. Η ΛΑΕ θα πάρει πρωτοβουλίες ώστε στο χώρο του Πάρκου Ελευθερίας να στηθεί Ανδριάντας του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ο Λαμπράκης ζει

Ο αγώνας για τη Ειρήνη συνεχίζεται .

Να καταργηθεί τώρα η Βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανό νατοϊκές Βάσεις

Να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση της ΛΑ.Ε για τον Γρηγόρη Λαμπράκη:

Lamprakis22 Lamprakis33

Λαμπράκης88

Lamprakis44 Lamprakis55 Λαμπράκης Λαμπράκης1 Λαμπράκης2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας