30 εκατομμύρια ρεγάλο για ιδιωτικές ΜΕΘ

948
ιφιγένεια

Ύστερα από το  άγριο πογκρόμ περικοπής δαπανών και μέσων περίθαλψης από τα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, κάτω από την αδήριτη ανάγκη, εδέησε το μνημονιακό σύστημα, να ανακοινώσει την πρόσληψη 2000 υγειονομικών, αριθμός ελάχιστος σε σχέση με τις διαφαινόμενες ανάγκες και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, περιστασιακού χαρακτήρα.

Όμως το λιγότερο θα ήταν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου για μόνιμη εργασία και προσφορά. Δηλαδή  να προσλάβουμε τώρα εν μέσω σοβαρών κινδύνων ζωής, γιατρούς και νοσηλευτές περιορισμένης χρήσεως, δηλαδή μέχρι να τελειώσει το κακό, και μετά τέρμα οι συμβάσεις, τραβάτε στα σπίτια σας!  Άλλωστε όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα έχουν ως κέντρο τους την αγωνία πλέον να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ, το οποίο μέχρι τώρα το κατακρεούργησαν, το λοιδώρησαν, το ειρωνεύτηκαν για να μας προβάλουν ένα μικρό και αναποτελεσματικό ιδιωτικό σύστημα υγείας των ολίγων εχόντων και κατεχόντων. Όμως οι φανατικοί, ιδεοληπτικοί του νεοφιλελευθερισμού δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν τους στυλοβάτες τους στον ιδωτικό τομέα της υγείας.

Βάσει Κοινής υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που υπογράφουν οι κ. κ Σταϊκούρας και Κικίλιας διατίθενται σε πρώτη ζήτηση 30,000,000 ευρώ, ως αποζημίωση-πληρωμή  προς ιδιωτικές κλινικές που θα προσφέρουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για νοσηλεία ασθενών προς υποβοήθηση στο Ε.Σ.Υ ως κατωτέρω:

ΦΕΚ  Β, Φ. 848, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Άρθρο 4

Ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση υφιστάμενων και διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ

Με δεδομένη την αύξηση των βεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα υφίσταται άμεσος κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού, και είναι επιτακτικός ο επανασχεδιασμός των νοσοκομειακών χώρων και εγκαταστάσεων στις ιδιωτικές κλινικές με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ…..

Άρθρο 5

Οι δαπάνες για την εφαρμογή της παρούσας καλύπτονται με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το άρθρο πέμπτο της από 25.02.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 42/2020), η οποία εκτιμάται κατ’ ελάχιστον σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000 ευρώ), καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ανάγκες που θα προκύψουν εκ της εξέλιξης της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού. Στην ανωτέρω περίπτωση εντάσσεται και η οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με την με αριθμ. 2/10729/26.02.2020 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της και έως την 24.6.2020.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2020

Οι Υπουργοί

Οικονομικών                                              Υγείας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ                    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Από τις  26 Φεβρουαρίου είχαν προβλέψει τα κονδύλια αυτά, γιατί όπως πάντα οι αδιόρθωτοι ιδεοληπτικοί του νεοφιλελευθερισμού γνωρίζουν ότι σε κρίσιμες καταστάσεις  πάντα είναι ευκαιρία για να δρέψουν κέρδη οι ιδιώτες στυλοβάτες του συστήματος. Μάλιστα άλλες πληροφορίες συγκεκριμενοποιούν το ζήτημα με νούμερα, όπου ενώ η σημερινή ημερήσια τιμή των ιδιωτικών ΜΕΘ είναι το «ευτελές» ποσόν των 800 ευρώ ημερησίως το κράτος θα πληρώσει 1600 ευρώ ημερησίως για να κάνει το ΕΣΥ χρήση σ’ αυτές λόγω ανάγκης!

Τώρα πως βρέθηκαν αμέσως τα χρήματα από τον δημόσιο κορβανά, ενώ ήταν περιορισμένα έως ανύπαρκτα για το δημόσιο σύστημα; Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος των σοβαρών ελλείψεων στο ΕΣΥ και δεν είναι ώρα να τα αναφέρουμε πάνω στην αγωνία του κόσμου για ζωή. Αλλά όπως λέει ο λαός «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι» όπερ σημαίνει, ας μην ετοιμάζονται να ρίξουν τις ευθύνες  στον κόσμο για το αν εφαρμόζει ή όχι τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και την καραντίνα. Άλλωστε το έργο το έχουμε ξαναδεί όταν αυτοί που τα έφαγαν μας λέγαν  «μαζί τα φάγαμε». Εκμεταλλευόμενοι την απόγνωση και αγωνία του κόσμου ξανάρχισαν στις τηλεοράσεις να κατακεραυνώνουν την γιαγιά στην Άνω Ραχούλα που δεν ήξερε να φτιάξει το «εξωδόχαρτο» και βρέθηκαν κάποιοι που τιμωρήθηκαν με πρόστιμα. Μάλιστα ήδη ορισμένοι «δημοσιογράφοι» εκφέρουν συνεχώς πολιτικές απόψεις και κρίσεις κατακεραυνώνοντας κάθε φωνή  που θα ακουστεί ως κριτική για τα έργα της κυβέρνησης στην υγεία και οικονομία. Είπαμε, είμαστε σε κατ’ οίκον περιορισμό αλλά δεν θα μας βουλώσουν και το στόμα.

Ο Ελληνικός λαός συντεταγμένα στην συντριπτική του πλειοψηφία φρόνιμα και ήρεμα «πειθαρχεί». Ας μην το εκλάβουν ή μετατρέψουν σε ευκαιρία για τρελές κονόμες.  Μια χώρα όπως η δική μας ρημαγμένη τόσα χρόνια από τις επιλογές τους, δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να «πειθαρχεί» σε ότι λένε.

Σήμερα 25η Μαρτίου 2020, 199 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ας ακούσουμε τον Εθνικό μας Ποιητή που μας υπενθυμίζει: «Πάντα ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας