Χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την ΕΚΤ για την διάσωση των Ιταλικών Τραπεζών

1601
spread

Πιο κοντά στην παροχή οικονομικής βοήθειας που θα επιτρέψει ουσιαστικά τη στήριξη όλου του ιταλικού τραπεζικού συστήματος βρίσκονται η Βanca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπειτα από έλεγχο θεωρεί φερέγγυα τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εκτιμά ότι έχουν ανάγκες σε κεφάλαια περίπου 6,4 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, φαίνεται ότι έχει αρχίσει συζητήσεις με τη Ρώμη σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες που επικαλούνται κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters και το Bloomberg.
Το πράσινο φως που δίνει η ΕΚΤ για τη φερεγγυότητα των δύο τραπεζών αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Παράλληλα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι μιλά με τις ιταλικές αρχές για το αίτημα της Ρώμης να παρασχεθεί ακόμη και κρατική βοήθεια στις τράπεζες.
Η Ιταλία προσπαθεί να βρει φόρμουλα για να στηρίξει τις τράπεζές της ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν οι νέοι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκκαθαρίσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με προβλήματα.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα πρέπει πρώτα να επιβληθεί κούρεμα στους κύριους ομολογιούχους και σε άλλους επενδυτές των τραπεζών με προβλήματα. Το κούρεμα των επενδυτών θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά. Παράγοντες της αγοράς, πολλοί από τους οποίους πάντως έχουν συμφέρον να μη γίνει κούρεμα ομολογιούχων, θεωρούν ότι η παροχή κρατικής βοήθειας σε ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να προκληθεί τραπεζική κρίση στη γειτονική χώρα.
Η αισιοδοξία που δημιουργήθηκε στις αγορές από τις εξελίξεις οδήγησε σε πτώση επιτοκίων των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ιταλίας. Η πτώση ήταν 6,5 μονάδες βάσης στο 2,262%.
Η Veneto και η Vicenza ζητούν να τους χορηγηθεί ένεση ρευστότητας ώστε να προχωρήσει σχέδιο συγχώνευσης που έχουν εκπονήσει. Ήδη οι δύο τράπεζες έχουν λάβει οικονομική στήριξη 3,5 δισ. ευρώ από το ημικρατικό ταμείο στήριξης των τραπεζών της Ιταλίας, τον Άτλαντα.
Πριν από λίγες εβδομάδες τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπέβαλαν αίτημα στην ΕΚΤ να ελέγξει τους ισολογισμούς τους και να αποφανθεί επίσημα αν είναι φερέγγυες. Η δήλωση φερεγγυότητας μιας εμπορικής τράπεζας από την ΕΚΤ αποτελεί κλειδί για την τυχόν παροχή κρατικής βοήθειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας