Φυσικό αέριο-Αντίστροφη ροή για τον Yamal-Europe για 3η εβδομάδα

606
Yamal-Europe

Ανοδικά κινείται και σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου, καθώς ο αγωγός Yamal -Europe, που φέρνει αέριο από τη Ρωσία, εξακολουθεί να καταγράφει αντίστροφη ροή στέλνοντας το φυσικό αέριο πίσω στη Πολωνία.

Με την πολιτική ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης να ενισχύεται, οι τιμές χονδρικής στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6% τη Δευτέρα, ενισχύοντας τις πιέσεις στις τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής εταιρείας δικτύου Gascade, το φυσικό αέριο ρέει προς τα ανατολικά από τις 21 Δεκεμβρίου.

Πηγές του κλάδου και αναλυτές δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι traders προτιμούσαν να παίρνουν φυσικό αέριο από τα αποθέματα για να προμηθεύουν τους ευρωπαίους αγοραστές και να αποφεύγουν να πληρώνουν υψηλές τιμές. Καθώς η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom δεν έχει δει προσφορές για εξαγωγές προς τα δυτικά, ο αγωγός άλλαξε ροή.

Ο Ρόναλντ Σμιθ, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ρωσική χρηματιστηριακή εταιρεία BCS, είπε ότι οι ευρωπαίοι πελάτες με τιμές που συνδέονται με κόμβους φυσικού αερίου -ή κεντρικά σημεία τιμολόγησης- «προφανώς δεν επιλέγουν να πάρουν περισσότερο αέριο της Gazprom από όσο είναι υποχρεωμένοι».

Οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στη γειτονική Ουκρανία, η οποία προσπαθεί να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ.

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι διεξήγαγαν συνομιλίες στη Γενεύη τη Δευτέρα, στις οποίες η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά οι διπλωμάτες και στις δύο πλευρές ακουγόντουσαν απαισιόδοξοι πριν ακόμα ξεκινήσουν.

Ορισμένοι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησαν τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει περισσότερο από το 30% του φυσικού αερίου του μπλοκ, ότι χρησιμοποιεί την κρίση ως μοχλό πίεσης. Λένε ότι η Μόσχα έχει περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου για να εξασφαλίσει την έγκριση για την έναρξη λειτουργίας του νεόδμητου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα παρέχει φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Η Ρωσία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και λέει ότι ο αγωγός θα ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα βοηθήσει στην άμβλυνση των υψηλών τιμών στην Ευρώπη. Έχει δηλώσει ότι εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η Μόσχα αρνείται επίσης τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, την οποία κατηγορεί για συγκέντρωση δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας.

Οι όγκοι προς ανατολάς στον αγωγό Yamal ήταν 7 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ώρα (kWh/h) τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία από το σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανο-πολωνικά σύνορα.

Ο αγωγός μεταφέρει περίπου το ένα έκτο των ετήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη και την Τουρκία.

Δεν είναι σαφές πότε ο αγωγός θα αλλάξει ροή πίσω προς τη Γερμανία, αν πηγή προσκείμενη στη Gazprom είπε στο Reuters ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί εντός του μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας