Υπό το ΔΝΤ η Αργεντινή. Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας

1864
αργεντινή

Τη χορήγηση στην Αργεντινή δανείου ύψους 56 δισ. δολαρίων αποφάσισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η αντίθεση του αργεντίνικου λαού στην επαναφορά της εξάρτησης από το ΔΝΤ εκφράστηκε με σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από το κοινοβούλιο, στο Μπουένος Άιρες.

Από τον Ιανουάριο το πέσο έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

Η μείωση του ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φτάσει το 2,6% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του. Εξάλλου, η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2019, με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,6%.

Το ΔΝΤ και οι πολιτικές λιτότητας που αυτό επιβάλλει θεωρήθηκε από τους πολίτες της Αργεντινής υπεύθυνο για τη μεγάλη οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τη στάση πληρωμών που ακολούθησε τη λαϊκή εξέγερση.

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από το κοινοβούλιο της Αργεντινής, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τον κυβερνητικό σχέδιο του προϋπολογισμού, με συνέπεια να διακοπεί η συνεδρίαση της Βουλής.

Χιλιάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά των αρχών, με τις αστυνομικές δυνάμεις να «απαντούν» εκτοξεύοντας νερό και πέτρες από καουτσούκ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδήλωση οργανώθηκε από τα εργατικά συνδικάτα, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, που αντιτίθενται στο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Το τελευταίο εμπεριέχει αυξήσεις φόρων, κρατικές περικοπές και άλλα μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στην εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα το επόμενο έτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας