Υποβαθμίζονται οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη. Στο όριο ύφεσης Γερμανία-Ιταλία

917
ευρωζώνη

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την Ευρωζώνη προχωρά και ο οίκος S&P, όπως έχουν ήδη κάνει άλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και αρκετοί ξένοι αναλυτές. 

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υπολογίζει ότι η οικονομία της νομισματικής ένωσης θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,1% φέτος, έναντι εκτίμησης τον περασμένο Νοέμβριο για ανάπτυξη 1,6%. Χτυπάει δε ηχηρό καμπανάκι για τη Γερμανία και την Ιταλία, την μεγαλύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτές η επιβράδυνση θα είναι πιο απότομη, με την επίδοσή τους να είναι αρκετά χαμηλότερη από το μέσο όρο.

Και τούτο γιατί εξαρτώνται και οι δύο αυτές οικονομίες σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική ζήτηση, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα αδύναμη. Εκτιμά ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί οριακά μόνο φέτος. Να θυμίσουμε δε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η γερμανική οικονομία απέφυγε μετά βίας την ύφεση και οι ενδείξεις του πρώτου τριμήνου δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ο εμπορικός πόλεμος και η εντεινόμενη αβεβαιότητα για το Brexit έχουν αφήσει βαριά τη σκιά τους στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Όσον αφορά στην ιταλική οικονομία υπολογίζει ότι θα παγιδευθεί ουσιαστικά σε στασιμότητα με το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται κάτα μόλις 0,1%. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις της Confidustria και άλλων ειδικών, που προειδοποιούν ότι η ιταλική οικονομία έχει πιαστεί σε διπλή παγίδα, αφού όσο χειρότερες είναι οι επιδόσεις της στο μέτωπο της ανάτπυξης τοσο επιδεινώνονται και οι προοπτικές για το έλλειμμά της.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η υποστηρικτική πολιτική της ΕΚΤ θα διατηρηθεί για αρκετό διάστημα ακόμη, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια στροφής σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Είναι σαφές πως κανείς δεν περιμένει αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2019 και κάποιοι θεωρούν πως αυτή θα έρθει προς τα τέλη του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας