Οι νέοι συνεχίζουν να φεύγουν μαζικά στην Βρετανία, παρά το Brexit

2074
όπως

Η μεγάλη αιμορραγία της χώρας συνεχίζεται αμείωτη!

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το brain drain προς τη Μεγάλη Βρετανία ακόμη και μετά το Brexit. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, που παρουσιάζει ο “Ελεύθερος Τύπος”, τα οποία είναι αποκαλυπτικά της διαρροής των Ελλήνων προς το εξωτερικό, καταγράφονται 7.636 Έλληνες που έλαβαν Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017, εκ των οποίων οι 4.269 ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 25 με 44 ετών, χωρίς να υπολογίζονται όσοι/ες έχουν μεταναστεύσει χωρίς να έχουν εγγραφεί στο σύστημα επίσημα.
Την ίδια ώρα, η Μ. Βρετανία “αιμορραγεί” βλέποντας τους μη υπηκόους της να εγκαταλείπουν τη χώρα, ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα. Τους 51.000 έφτασαν αυτοί που μετανάστευσαν για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους το προηγούμενο έτος, από τους οποίους οι 44.000 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, ο αριθμός των δεύτερων διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο μιας και ήταν αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 20.000.
Κι όμως οι αριθμοί που αφορούν τους Έλληνες είναι αντιστρόφως ανάλογοι. Ενδεικτικά, το 2016 οι Έλληνες που έλαβαν Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (απαραίτητη ενέργεια για εύρεση εργασίας στην Αγγλία) ήταν 14.656, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ο αριθμός έφτασε τους 7.636.
Ένας ακόμα δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες που αναζητούν εργασία είναι η Γερμανία. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, μέσα στο 2016 οι μεταναστευτικές ροές από Ελλάδα προς Γερμανία έφτασαν τις 25.090, ενώ οι αποχωρήσεις μόλις τις 13.545.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση, παρά τις επικοινωνιακές της προσπάθειες να επιδείξει έργο στην καταπολέμηση του φαινομένου του brain drain, διαψεύδεται συνεχώς. Πριν από ένα μήνα περίπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέταξε το “τυράκι” της πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, υπογραμμίζοντας ότι αναζητούνται άτομα με υψηλά προσόντα. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να αναχαιτίσει το brain drain.
Οι Έλληνες του εξωτερικού πάντως γύρισαν την πρόσκληση πίσω, δηλώνοντας έλλειψη ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Brain Gain, μιας πρωτοβουλίας των Ελλήνων που μένουν και εργάζονται σε άλλες χώρες, το 71,66% απαντάει αρνητικά στο αν θα γύρναγε στην Ελλάδα για μία θέση στο Δημόσιο. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώτος λόγος που προβάλλουν δεν είναι τα χρήματα, αλλά η έλλειψη της αξιοκρατίας στη χώρα.
 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας