Εγκληματούν και ληστεύουν οι τράπεζες: H Πειραιώς πωλεί σε fund ''κόκκινα'' δάνεια 1,5 δισ. ευρώ

2166
intrum

Στην πώληση ενός από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια “κόκκινων” δανείων, εξασφαλισμένων με ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.
Η τράπεζα ανέθεσε στην UBS το ρόλο του συμβούλου στην πώληση -την αποκαλεί Project Amoeba– η οποία περιλαμβάνει χρέος με ονομαστική αξία έως 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η τράπεζα στρέφεται σε διεθνείς επενδυτές, ζητώντας να υπογράψουν συμφωνίες τήρησης απορρήτου ενόψει των προκαταρκτικών προσφορών.
Η σχεδιαζόμενη πώληση δείχνει ότι η τράπεζα εντείνει τις προσπάθειές της να καθαρίσει τον ισολογισμό της υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της το Μάρτιο μετά την παραίτηση των δύο προκατόχων του, σχολιάζει το Bloomberg.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να πωλούν πάγια και δοκιμαζόμενες θυγατρικές για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους ενόψει των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος το Φεβρουάριο. Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει έως τον Ιούνιο εάν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν φρέσκα κεφάλαια πριν τη λήξη του προγράμματος στήριξης της χώρας. Στόχος της Πειραιώς είναι να περιορίσει την έκθεσή της στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα λιγότερο από 20 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2020 από 32,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο μέσω ενός μείγματος πωλήσεων απομειώσεων, αναδιαρθώσεων, εισπράξεων και ρευστοποιήσεων.
Όπως ήδη αναφέρουν πληροφορίες, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της πώλησης καταγγελμένων καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Eurobank. Την έκβαση του εγχειρήματος της Eurobank αναμένουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank προκειμένου η μεν πρώτη να προχωρήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πώληση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων καλυμμένων με εξασφαλίσεις (SMEs asset backed) ύψους 1,5 δισ. ευρώ (πρόκειται για το deal στο οποίο αναφέρεται το Bloomberg και διαχειρίζεται η UBS), η δε δεύτερη σε πώληση καταναλωτικών δανείων 1 δισ. ευρώ. Και οι δύο συναλλαγές αναμένονται εντός του έτους, ενώ δεν αποκλείεται ήδη να έχουν φτάσει στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, δεδομένου ότι διενεργούνται με άκρα μυστικότητα. Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2018, σε πώληση χαρτοφυλακίου NPLs αναμένεται να προχωρήσει και η Εθνική Τράπεζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας