Το τραγούδι της ημέρας: Μαρία Φαραντούρη – Σωτήρης Πέτρουλας

1942
πέτρουλας
”Σε πήρε ο Λαμπράκης, σε πήρε η λευτεριά…”

Αργά το βράδυ της  21ης Ιουλίου 1965 η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει ογκώδη διαδήλωση καταδίκης του λεγόμενου «βασιλικού πραξικοπήματος», που είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.

petroulas4

Περισσότεροι από 250 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Λαδά, μεταξύ αυτών και ο Σωτήρης Πέτρουλας. Ο Πέτρουλας μεταφέρθηκε στις 03:00 τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού  στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

petroulas

Το ψευδές επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που έκαναν αστυνομικοί με στολές γιατρών έκανε λόγο για θάνατο που προκλήθηκε από ασφυξία λόγω δακρυγόνου. Αυτή η εκδοχή αφήνει ανεξήγητα τα ολικά σχισίματα στο λαιμό του που διαπίστωσαν οι δικοί του όταν πήραν τον νεκρό.

Η μεταγενέστερη ιατροδικαστική εξέταση από γιατρούς της οικογένειας έδειξε πως ο Πέτρουλας στραγγαλίστηκε.

 

petroulas3

Η αστυνομία επεδίωξε την ταφή του κρυφά από τους γονείς του, πριν ανατείλει ο ήλιος με τον ιερέα να αρνείται να πραγματοποιήσει την ταφή.

Η κηδεία του στη συνέχεια πήρε τη μορφή παλλαϊκής διαδήλωσης-καταδίκης της «Αποστασίας», μιας ιδιαίτερα ταραγμένης περιόδου της μεταπολεμικής ελληνικής ιστορίας.

petroulas2

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το κομμάτι “Σωτήρης Πέτρουλας” το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουλίου του έτους 1965. Για ευνόητους λόγους το κράτησε στο συρτάρι και μόλις έπεσε η Χούντα, αποφάσισε να το κυκλοφορήσει σε δίσκο.

Η πρώτη εκτέλεση ανήκει στην Μαρία Φαραντούρη και συμπεριλήφθηκε στο δίσκο “Η Ελλάδα του Μίκη Θεοδωράκη“, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου του 1974.

*Πηγή: ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ (www.nostimonimar.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας