Το γαϊτανάκι της μίζας

1632
διαστροφές
Οι σκοτεινοί φάκελοι με το μαύρο πολιτικό χρήμα της τελευταίας 15ετίας ανοίγουν ένας ένας. Και το ζήτημα είναι να μην υπάρξουν άλλες “αρχειοθετήσεις”.
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για τη σύσταση της προκαταρκτικής για τη Novartis, που -για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- δεν είναι διόλου δεδομένο ότι θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αν και θα έπρεπε, και (ξανα)έρχονται στο φως κι άλλες μίζες.
Αυτήν τη φορά είναι η γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn που δωροδοκούσε για να παίρνει μελέτες και έργα που συνδέονταν με την κατασκευή του μετρό της Αθήνας. Και όπως λένε οι καταθέσεις των εμπλεκομένων στη Γερμανία, μίζες έπαιρναν και «κρατικοί αξιωματούχοι» αλλά και «πολιτικά κόμματα».
Σε μια επανάληψη της ιστορίας της Siemens, έχουμε και πάλι «λαδώματα» και μαύρο χρήμα, που μπαίνει και πάλι σε βαλίτσες ώστε να εντοπίζεται δυσκολότερα και οι βαλίτσες φτάνουν -σύμφωνα με τις καταθέσεις- και πάλι σε κομματικά γραφεία για να ενισχύσουν ίσως τους πολιτικούς αγώνες υπέρ του… εκσυγχρονισμού και κατά της… διαφθοράς.
Ακόμα και τα ονόματα των αναφερομένων είναι εν πολλοίς τα ίδια, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί την περίοδο 2003-2007 (στην οποία αναφέρεται ο φάκελος που ανοίγει τώρα) είναι μια παρεούλα, που πότε ακούγεται για το ένα και πότε για το άλλο, από τις φρεγάτες μέχρι τα υποβρύχια και από το C4I μέχρι το μετρό, αλλά εναλλασσόμενοι στην κυβέρνηση παλιότερα ή συγκυβερνώντας μέχρι πρότινος, έβρισκαν πάντοτε τον τρόπο να σταματούν εν τη γενέσει της κάθε σχετική συζήτηση.
Γι’ αυτό, άλλωστε, μικρή σημασία έχει πώς και πότε ξεκίνησαν όλα αυτά. Αν πρώτα κάποιος τα πήρε για τη φρεγάτα ή για τις στάσεις, για τους μπουλμέδες ή τα καθισματάκια. Σημασία έχει ότι με αυτούς που τα έπαιρναν και εκείνους που έκαναν τα στραβά μάτια, το ένα έφερε το άλλο και η όλη υπόθεση έγινε ένα κουβάρι που δεν ξεμπερδεύεται εύκολα.
Μόνο που σε αυτό το «γαϊτανάκι» συμπεριφορών και γεγονότων βρεθήκαμε τελικά μπλεγμένοι όλοι μας. Αυτοί γιατί έκαναν το πολιτικό σύστημα σαν τα μούτρα τους, ενισχύοντας αντικειμενικά την ακροδεξιά ρητορική και τις νεοφασιστικές πρακτικές, και εμείς γιατί πληρώσαμε και πληρώνουμε τις μίζες που εκείνοι ενθυλάκωσαν.
*Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας