Τουρκία: ξεκίνησε επιχειρήσεις για κατάληψη του β.Ιράκ-Συμμαχία με Κούρδους του β.Ιράκ

586
Συμμαχία με Κούρδους του β.Ιράκ

Για πρώτη φορά η Τουρκία προχώρησε σε αεροπορική επιδρομή σε βάθος 180 χλμ. εντός του Ιράκ εναντίον στόχων στον κουρδικό καταυλισμό «Μαχμούρ» και ετοιμάζετε να προελάσει στην περιοχή με την άδεια, αν όχι με την συνεργασία των Κούρδων του Ιράκ, των Πεσμεργκά, οι οποίοι είχαν σήμερα απώλειες σε φονικές ενέδρες που έστησαν οι Κούρδοι του PKK, αφού οι πρώτοι συνεργάζονται στενά με τους Τούρκους!

Ουσιαστικά η Τουρκία ετοιμάζεται να θέσει υπό τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχό της το βόρειο Ιράκ σε βάθος 200 χλμ. με την συνεργασία των Πεσμεργκά (KDP) του Μασούντ Μπαρζανί.

Στρατιωτικές πηγές από την Άγκυρα ανέφεραν: «Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το σήμα για την επιχείρηση. Θα γίνει αυτό το καλοκαίρι. Δεν είναι θέμα επιλογής αλλά αναγκαιότητα για την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στο τρίγωνο Σιντζάρ-Καντίλ-Μαχμούρ.

Το Μαχμούρ είναι εύκολος στόχος για εμάς. Το Σιντζάρ είναι σε μια βραχώδη περιοχή, το Καντίλ έχει μοναδική γεωγραφία αλλά το Μαχμούρ είναι εύκολος στόχος. Το έδαφος δεν αποτελεί εμπόδιο. Θα εκκαθαριστεί σε λίγες ώρες μόλις δοθεί η εντολή».

Μία τουρκική Ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων, δύο Τάγματα ορεινών καταδρομών και δύο ίλες πυροβολικού, ήδη προωθούνται βαθιά μέσα στο ιρακινό έδαφος.

Οι Πεσμεργκά ουσιαστικά ελέγχουν το Κιρκούκ και η συμμαχία με την Άγκυρα τους εξασφαλίζει από τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν απειλήσει να εκδιώξουν διά της βίας τους Κούρδους από την περιοχή και από τρεις διαφιλονικούμενες περιοχές: Το Σίντζαρ, το Μαχμούρ και το Χάνακιν.

Το PKK αποτελεί πρόβλημα για το Μ.Μπαρζανί ο οποίος εξάγει με ασφάλεια, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη σε τουρκικές εταιρείες (συνδεόμενες πάντα με τον Ρ.Τ.Ερντογάν).

Σήμερα πέντε μαχητές Πεσμεργκά του Μ.Μπαρζανί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σε ενέδρα του PKK.

Η αυτοκινητοπομπή των Πεσμεργκά δέχτηκε επίθεση στο όρος Ματίν, κοντά στην πόλη Αμέντι, ενώ εκτελούσε έλεγχο ρουτίνας στην περιοχή.

«Το υπουργείο των Πεσμεργκά ζητά την άμεση ανάληψη δράσης από την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά του ΡΚΚ για να μπει ένα τέλος στις συνεχιζόμενες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Κουρδιστάν», ανέφερε η ανακοίνωση.

Επίσης ζητά από το PKK «να μεταφέρει τον αγώνα του κάπου αλλού, μακριά από τα κουρδικά σπίτια και την περιοχή του Κουρδιστάν».

Και μέσα σε αυτή την εικόνα του κουρδικού εμφυλίου η Τουρκία κτύπησε από αέρος τον καταυλισμό Μαχμούρ που θεωρείται «φυτώριο» και κέντρων εκπαίδευσης Κούρδων μαχητών και φιλοξενεί πάνω από 15.000 Κούρδους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση έγινε με drone τα οποία απογειώθηκαν από βάση κοντά στην Μοσούλη το αεροδρόμιο της οποίας ελέγχουν από κοινού οι Τούρκοι και οι Κούρδοι Πεσμεργκά.

Υπήρξαν «νεκροί και τραυματίες» από την επίθεση, αλλά η ουσία είναι αλλού: Ότι έπεται χερσαία επιχείρηση που είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει στην Άγκυρα τον πολιτικό έλεγχο του βόρειου Ιράκ.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την δυσφορία τους για την επίθεση αφού φιλοδοξούν να παίξουν τον ρόλο του αποκλειστικού συνεργάτη και σύμμαχου των Πεσμεργκά του Μ.Μπαρζανί από τους Σιίτες του Ιράν. Και δεν θέλουν η Τουρκία να αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής, αφού τότε θα τον απωλέσουν αυτοί, όπως συνέβη και στην Συρία.

Ηπρέσβης των ΗΠΑ Linda Thomas-Greenfield δήλωσε σχετικά: «Χτες έκανα ξεκάθαρο σε Τούρκους αξιωματούχους πως οποιαδήποτε επίθεση που στοχοποιεί πολίτες στον καταυλισμό προσφύγων Μαχμούρ θα ήταν παραβίαση των διεθνών και ανθρωπιστικών νόμων.

Ανησυχώ βαθιά για την βία αυτή κοντά στον καταυλισμό προσφύγων και καλώ όλες τις πλευρές να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων»

Τουρκικά ΜΜΕ: “Ο Ερντογάν έδωσε σήμα για την επιχείρηση”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας