Τουμπάσι: Λύση η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δυσαρέσκεια με ελληνική πολιτική

1010
λύση

“Τώρα είναι η ιστορική στιγμή όπου η διεθνής κοινότητα πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και να περισώσει το μόνο σχέδιο για την επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας, δηλαδή τη Λύση των Δύο Κρατών”, τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αναγνώριση της χώρας του από 136 χώρες σε σύνολο 193, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, ο Μαρουάν Τουμπάσι αποδοκίμασε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργα που κατασκευάζει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Ο Μ. Τουμπάσι εκτίμησε ότι “τελευταία δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή” και πρόσθεσε:

“Κατά τη γνώμη μου, δεν διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον μια πολιτική λύση, εφόσον οι δεξιοί, εθνικιστές, εξτρεμιστές και φονταμενταλιστές στο Ισραήλ ελέγχουν την ισραηλινή κυβέρνηση και εφαρμόζουν αποικιακές πολιτικές που υποστηρίζονται από την προκατειλημμένη ακροδεξιά διοίκηση των ΗΠΑ η οποία προσπαθεί να επιβάλλει το λεγόμενο “Deal of the Century (Συμφωνία του Αιώνα) που θα αποκαλυφθεί σε όλη του τη δόξα μετά τις ισραηλινές εκλογές σε δύο εβδομάδες” όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν πιθανώς θα έχει εκλεγεί ο Νετανιάχου.

Ένα σχέδιο, το οποίο εμείς οι Παλαιστίνιοι καθώς και όλες οι άλλες αραβικές χώρες απορρίπτουμε, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η Διεθνής νομιμότητα, οι αποφάσεις του ΟΗΕ και η Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία. Έχει καταστεί σαφές ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίτευξη ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Η ειρήνη που οραματίζεται στη Μέση Ανατολή δεν έχει χώρο για την Παλαιστίνη. Αψηφώντας τους κανόνες της Διεθνούς κυριαρχίας, όπως έδειξε παραδίδοντας στο Ισραήλ τα Υψίπεδα Γκολάν, τα οποία δεν του ανήκουν και χθες επικρίθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς από 14 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ικανότητες επίτευξης ειρήνης του Τραμπ -θεωρητικά τουλάχιστον- περιορίζονται μόνο από τη φαντασία του. Όλα αυτά είναι σημάδια μιας διοίκησης σε αποσύνθεση, τέλος εποχής, καθώς είμαι βέβαιος ότι ο δημοκρατικός κόσμος θα σταθεί ενωμένος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και πολιτικές.

Η κυβέρνηση τού Κράτους της Παλαιστίνης έχει υπογράψει περισσότερες από 105 διεθνείς συνθήκες τιμώντας και εκπληρώνοντας τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της έναντι στη διεθνή κοινότητα. Είμαστε πλέον μέλη περισσότερων από 20 διεθνών οργανώσεων και από τον περασμένο μήνα το Κράτος της Παλαιστίνης προεδρεύει στην ομάδα UN77 και Κίνας. Μέχρι σήμερα 136 χώρες σε σύνολο 193 έχουν προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης. Αναμένουμε και από τις υπόλοιπες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας να πράξουν αντίστοιχα σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή όπου η Ισραηλινή και Αμερικάνικη προπαγάνδα δεν έχουν προηγούμενο. Τώρα είναι η ιστορική στιγμή όπου η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και να περισώσει το μόνο σχέδιο για την επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας δηλαδή τη Λύση των Δύο Κρατών”.

Ερωτώμενος για την πολιτική της Ε.Ε., ο Μ. Τουμπάσι σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “τα κράτη της ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά την παράνομη δραστηριότητα διεθνών εταιρειών εντός των ισραηλινών παράνομων οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και επίσης σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επανεξετάσουν τη στρατηγική συνεργασία τους με το Ισραήλ. Αναφορικά με το θέμα αυτό μας εξέπληξε το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με την συμμετοχή (υποβολή προσφοράς) των δύο ελληνικών εταιρειών ΣΤΑΣΥ και ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό των ισραηλινών αρχών για την κατασκευή γραμμής τραμ που θα συνδέει την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ με αρκετούς παράνομους οικισμούς.

Κατανοούμε την γεωστρατηγική σημασία που μπορεί να έχουν κάποιες συνεργασίες όπως για παράδειγμα η κατασκευή του αγωγού East Med, όμως θεωρούμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στις εκπεφρασμένες της θέσεις και δεν θα επιτρέψει σε ελληνικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους έργα που παραβιάζουν σαφέστατα το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το συμβουλευτικό ψήφισμα της Ε.Ε. Είμαστε αισιόδοξοι πως η ελληνική κυβέρνηση θα αποφύγει τυχόν τραυματισμούς που θα προκαλούσαν τέτοιες ενέργειες. Θα ήθελα να σημειώσω ότι κανένα οικονομικό όφελος ή άλλη υπόσχεση δεν μπορεί να αντισταθμίσει την συνεργασία με το Ισραήλ, ένα κράτος που παραβιάζει τα κυρίαρχα σύνορα μιας γειτονικής χώρας, το Διεθνές Δίκαιο και Συμβάσεις”.

Σχετικά με τη λύση του προβλήματος σημείωσε: “Η Λύση των Δύο Κρατών που βασίζεται στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης είναι ο πυρήνας της επίλυσης της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία. Το όραμά μας για την επίτευξη και διασφάλιση της ειρήνης εξέφρασε ο Πρόεδρός μας, Μαχμούντ Αμπάς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Φεβρουάριο του 2018, και μπορεί να επιτευχθεί με ειρηνικές διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες παραχωρήσεις υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας, όπου οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον ο μόνος διαμεσολαβητής λόγω των μεροληπτικών και παράνομων πρόσφατων αποφάσεών τους σχετικά με την Ιερουσαλήμ και της UNRWA. Ένα ζωτικό και ακόμη σε εκκρεμότητα ζήτημα είναι η επιδίωξη μιας βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας όσον αφορά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και εκτοπισμένους του 1948, βάσει του ψηφίσματος 194 του ΟΗΕ. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά μαζί σε δυο ξεχωριστά κράτη στα σύνορα του 1967, με την προϋπόθεση ότι η εθνική κυριαρχία και των δύο κρατών είναι ξεκάθαρη και ότι η εξτρεμιστική σιωνιστική ιδεολογία παύει να υφίσταται”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας