Τα καλά της Ε.Ε-ευρώ:Η Τουρκία μας πέρασε σε μέσο βιοτικό επίπεδο…

2404
ε

Σύμφωνα με την κατάταξη των χωρών το 2017,  σε κατακεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, που είναι ο πιο κατάλληλος δείκτης σύγκρισης του βιοτικού επιπέδου μεταξύ χωρών,  η Τουρκία μας έφτασε και μας ξεπερνάει….. Το ίδιο και η Λετονία. Πολωνία, Ουγγαρία, και αυτές βρίσκονται μπροστά της Ελλάδας.  Ενώ μακράν προηγούνται και η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Τσεχία. Το ενδιαφέρον είναι ότι στα Βαλκάνια, οι χώρες που δεν είναι στο ευρώ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ανέρχονται ραγδαία με την Ρουμανία ίσως να μας έχει ξεπεράσει ήδη.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η πορεία του κατακεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης Ελλάδας και Τουρκίας.

Και εδώ, στο επόμενο διάγραμμα,  το ΑΕΠ φαίνεται  σε τρέχουσες τιμές σε δολάρια: Φαίνεται καθαρά στο διάγραμμα, (αν και είναι ενδεικτικό, της πραγματικής ανάπτυξης, το ΑΕΠ μετριέται κανονικά σε όγκο) το άλμα που κάνει η Τουρκία από το 2002 με τον Ερντογάν, ενώ η Ελλάδα κάνει ουσιαστικά με την είσοδο στο ευρώ, άλμα στο μηδέν, και όταν λέμε μηδέν εννοούμε μηδέν. Σε λίγο και κάτω του μηδενός.

Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα της ΕΟΚ, και μετέπειτα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Σαράντα χρόνια για την Ελλάδα, πραγματικής στασιμότητας με μ.ο. ανάπτυξης ίσως κάτω και από της μονάδας. Δυστυχώς το Βαρέλι του ευρώ και της Ε.Ε., δεν έχει πάτο για την Ελλάδα. Το 1981 είχαμε περίπου το ίδιο ΑΕΠ με την Τουρκία (μετρημένο σε τρέχουσες τιμές δολαρίου), το 2017 η Τουρκία, είχε υπερτετραπλάσιο ΑΕΠ από εμάς.  Ας αναλογιστούμε επιτέλους, αν  πρέπει να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη και την Ε.Ε….

Ο Πίνακας όλων των χωρών σε κατακεφαλήν ΑΕΠ, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης εδώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας