Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί: Πιθανή μία ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας

1021
ερντογάν

Νωρίτερα, η «κουρδική κυβέρνηση» στην Βόρεια Συρία ανακοίνωσε μια συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία η τελευταία θα αποστείλει στρατεύματα στα σύνορα με την Τουρκία για να βοηθήσει τους Κούρδους να απωθήσουν την επίθεση της Άγκυρας.

Ο τουρκικός στρατός θα αντισταθεί σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Βόρεια Συρία, όπου η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας ενάντια σε τρομοκράτες και κουρδικές πολιτοφυλακές βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε την Παρασκευή ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

«Εάν ο συριακός στρατός, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να νικήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις του YPG, που προσπαθεί να χωρίσει τη Συρία και να δημιουργήσει μια αυτονομιστική κυβέρνηση, είναι έτοιμος να πολεμήσει με τον τουρκικό και είναι ικανός να το κάνει – ας έρθει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακτάι.

Σύμφωνα με τον Ακτάι, η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στρατών στη βορειοανατολική Συρία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τόνισε ωστόσο ότι ο συριακός στρατός «δεν ήταν αρκετά ισχυρός» για να πολεμήσει στο βορρά και προειδοποίησε την συριακή πλευρά πως είναι καλύτερα να σκεφτεί δύο φορές πριν έρθει στην περιοχή και «περιπλέξει την κατάσταση εκεί».

Όσον αφορά την συμφωνία των Κούρδων με την Δαμασκό, ο Ακτάι την χαρακτήρισε ως «σύμβολο εχθρότητας σε σχέση με την Τουρκία» και επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχτεί την παρουσία των κουρδικών πολιτοφυλακών στα σύνορά της με τη Συρία.

Το PKK / YPG επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κουρδικό αυτόνομο κράτος, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές της Τουρκίας, μια φιλοδοξία που όπως ήταν φυσικό θα συναντούσε την ισχυρή αντίθεση της Άγκυρας. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εκτελούν τακτικά επιδρομές κατά του ΡΚΚ τόσο στο εσωτερικό όσο και στη γειτονική Συρία και το Ιράκ. Η ιδέα της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας ως μέσο λύσης των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και των πολιτοφυλακών του YPG προτάθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.

Ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει μια επίθεση εναντίον του YPG, εάν οι συνομιλίες σχετικά με την ασφαλή ζώνη καθυστερούσαν περαιτέρω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας