Συμφωνία μεταξύ της “κυβέρνησης” της Υεμένης και των αυτονομιστών του νότου

894
συμφωνία

Η αμφισβητούμενης νομιμότητας κυβέρνηση της Υεμένης και οι αυτονομιστές αντάρτες του νότου υπέγραψαν σήμερα συμφωνία, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, που τερματίζει τη σύρραξη στον νότο της χώρας.

Ένα από τα πολλά μέτωπα που έχει ανοιχτά στα εσωτερικό της έκλεισε η κυβέρνηση της Υεμένης καθώς ήρθε σε συμφωνία με τους αυτονομιστές αντάρτες του νότου. Έτσι, μπορεί να συγκεντρώσει όλες τις τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση του κινήματος των Χούτι που αγωνίζονται εναντίον της και κατά των διεθνών στηριγμάτων της.

«Δεν υπήρχε διχασμός με την πλήρη έννοια της λέξης. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί που συναντήθηκαν χθες έδειξαν ομοφωνία για καλό. Ο Πρόεδρος ήταν σαφής σε αυτό όταν συνάντησε τις δυνάμεις του νότου και δεν υπήρχε ούτε φωνή να φέρει αντίρρηση στο Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών.

Η ειρηνευτική συμφωνία θα δώσει το ήμισυ των εδρών στην 24μελή κυβέρνηση ενότητας για τους αντάρτες του νότου.

Οι υπουργοί θα διοριστούν από τον πρόεδρο σε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και τα κυριότερα πολιτικά κόμματα.

Το σύμφωνο αναγκάζει τις αποσχιστικές δυνάμεις να απομακρυνθούν από την προσωρινή κυβέρνηση της Υεμένης στο Άντεν και να τεθούν υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας.

Η αλλαγή αυτή θα εποπτεύεται από τον αραβικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, με την υποστήριξη της Δύσης, πρωτοστατεί στις αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούτι, με χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας