Στο περιουσιολόγιο θα καταγράφονται και οι καταθέσεις. Στόχος η φορολόγηση τους!

2279
κατασχέσεων

Οικονομικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra  ότι στόχος του περιουσιολογίου δεν είναι μόνο το πόθεν έσχες και η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά κυρίως η φορολόγηση εκ νέου των περιουσιακών στοιχείων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις.
Δηλαδή θα φορολογούνται οι τόκοι αλλά θα φορολογούνται εσαεί και οι καταθέσεις μαζί με τα άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχουν φορολογηθεί ως εισοδήματα των πολιτών. Έλεος!
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στο περιουσιολόγιο θα καταγράφεται το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, ξεκαθαρίζει το υπουργείο προς απάντηση δημοσιευμάτων.
Αποδίδει την παρεξήγηση σε παρανόηση απάντησης της υφυπουργού Κ.Παπανάτσιου στη Βουλή, η οποία -όπως λέει- στηριζόταν στην ισχύουσα νομοθεσία και όχι στην καινούρια που θα έρθει. Θα αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να συμπληρωθεί και να τροποποιηθεί κατάλληλα ο ν. 3842/2010, τονίζεται ακόμη.
Το υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, προστίθεται.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «με αφορμή δημοσιεύματα των ΜΜΕ σχετικά με το περιουσιολόγιο που αναφέρονται σε απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου σε κοινοβουλευτική ερώτηση, διευκρινίζουμε τα εξής:
– Η απάντηση δόθηκε, ως προσήκει, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα το ν. 3842/2010 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4141/2013, ο οποίος προβλέπει ότι στο περιουσιολόγιο «δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 (Α΄ 317) και του ν. 27/1975 (Α΄ 77)».
– Οι πληροφορίες για τις καταθέσεις και άλλα επενδυτικά προϊόντα που κατέχουν οι φορολογούμενοι είναι ούτως ή άλλως διαθέσιμες στις φορολογικές αρχές.
– Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στο περιουσιολόγιο θα καταγράφεται το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων.
– Για το σκοπό αυτό θα αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να συμπληρωθεί και να τροποποιηθεί κατάλληλα ο ν. 3842/2010.
– Το περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί κατ’ αρχήν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των φορολογούμενων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
– Το υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας