Σε τιτλοποίηση, αντί στους δανειολήπτες, επιχειρηματικά δάνεια της Eurobank

1550
τιτλοποίηση

Βροχή οι τιτλοποιήσεις και οι εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων από τις Τράπεζες, οι οποίες, όμως, αρνούνται να κάνουν ανάλογες συμφέρουσες προτάσεις προς τους δανειολήπτες, πράγμα που όχι μόνο θα βοηθούσε τους ίδιους αλλά και την οικονομία.

Σε τιτλοποίηση δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και σε έκδοση καλυμμένου ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, προχωρά εντός του Iουνίου η Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει σε τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, ως πρώτο βήμα στο πλαίσιο ενός προγράμματος τιτλοποιήσεων της τάξεως των 4 δισ. ευρώ. Σε επόμενη φάση, τον Οκτώβριο, θα ακολουθήσουν δύο τιτλοποιήσεις, καταναλωτικών και ναυτιλιακών δανείων, ενώ στις αρχές του 2019 θα ακολουθήσει και τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων.

Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει ότι βγαίνει στις αγορές με έκδοση καλυμμένου ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Την πρόθεση της Τράπεζας για ομολογιακή έκδοση είχε προαναγγείλει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, “σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός ακόμη καλυμμένου ή senior ομολόγου κατά τη διάρκεια του 2018, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να κινηθεί στα 500 εκατ. ευρώ”. Σημειώνεται ότι το 2017 η Eurobank εξέδωσε καλυμμένο ομολογιακό δάνειο (Tier 2) ύψους 950 εκατ. ευρώ, το οποίο και σηματοδότησε την πρώτη επιστροφή της Τράπεζας, αλλά και των ελληνικών τραπεζών (ακολούθησαν με ομολογιακές εκδόσεις η Εθνική και η Πειραιώς) στις αγορές ομολόγων από το 2014.

Οι εκδόσεις ομολόγων και οι τιτλοποιήσεις δανείων στοχεύουν στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Όπως είχε γράψει στα μέσα Μαΐου το Capital.gr, οι τράπεζες ετοιμάζονταν να προχωρήσουν άμεσα σε τιτλοποιήσεις δανείων, ενεργοποιώντας σχέδιο “επιθετικής” μείωσης του ELΑ.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, οι τράπεζες σχεδίαζαν δύο “κύματα” τιτλοποιήσεων – το πρώτο μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο και το δεύτερο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο -, συνολικού ύψους που μπορεί να ξεπεράσει τα 5 – 6 δισ. ευρώ. Οι τιτλοποιήσεις θα αφορούν σε δάνεια καταναλωτικά, ναυτιλιακά και επιχειρηματικά και ο στόχος τους θα είναι αφενός η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, αφετέρου η ενίσχυση των κεφαλαίων της κατηγορίας Tier II, δηλαδή κεφαλαίων συμπληρωματικών στα κύρια βασικά εποπτικά κεφάλαια, τα οποία προσμετρώνται στη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Στο σκέλος της ενίσχυσης της ρευστότητας, οι επικείμενες τιτλοποιήσεις δανείων από τις τράπεζες, καθώς θα πρόκειται για τίτλους επιλέξιμους ως ενέχυρα από την ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας,  αποβλέπουν στην ταχεία απεξάρτηση των τραπεζών από τον δανεισμό του ELA.

Η ευχέρεια των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις δανείων είναι απόρροια του θετικού κλίματος που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του stress test της ΕΚΤ. Το γεγονός ότι για καμία τράπεζα δεν προέκυψε κεφαλαιακό έλλειμμα από μία διαδικασία που ήταν εξαιρετικά δύσκολη τόσο από πλευράς παραδοχών και νέων δεδομένων, όσο και από πλευράς σύντομου χρόνου διεξαγωγής, αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς στο τραπεζικό σύστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας