ΠΟΣΠΕΡΤ: Μαύρο για 2η φορά στις ραδιοσυχνότητες της ΕΡΤ

610

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΒΡΑΧΕΩΝ ΑΥΛΙΔΑΣ

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

οι εργαζόμενοι στο ΚΕΒΑ πιστεύουμε ότι τα στοιχεία και οι προτάσεις που ακολουθούν είναι χρήσιμα για την ενημέρωσή σας.

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΕΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Με το τέλος του ψυχρού πολέμου το 1990, με διαφαινόμενη την ανάπτυξη των υπηρεσιών του διαδικτύου και των δορυφορικών μεταδόσεων, αρκετοί φορείς διέκοψαν, λόγω κόστους, την εκπομπή προγραμμάτων στα βραχέα .Με την πάροδο του χρόνου σε αρκετές χώρες ξεκίνησε ο έλεγχος και οι περιορισμοί στο ίντερνετ και τις δορυφορικές μεταδόσεις, με στόχο την επιλογή και κατεύθυνση, της ροής της πληροφόρησης. Σε περιόδους σοβαρών κρίσεων ή πολεμικών συρράξεων το ίντερνετ και οι δορυφορικές μεταδόσεις ελέγχονται απόλυτα.

Σήμερα 72 χώρες εκπέμπουν στα βραχέα. Η  Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ κλπ. εκσυγχρόνισαν και ενίσχυσαν την εκπομπή τους στα βραχέα.

Από το 2008 έως σήμερα στις ΗΠΑ καταργήθηκαν 10 προγράμματα από τα βραχέα, αλλά το ίδιο διάστημα δημιουργήθηκαν 9 νέα.

Η Αυστραλία, μόλις το 2019, αποφάσισε να επανέλθει στην εκπομπή στα βραχέα την οποία είχε καταργήσει.

Οι περισσότερες χώρες επιλέγουν να διαθέτουν και τους τρείς τρόπους μετάδοσης προγράμματος (δορυφορικά, διαδικτυακά, με βραχέα).

Οι κύριοι λόγοι που διατηρούν την χρήση των βραχέων επίκαιρη είναι:

  • Η ραδιοφωνική εκπομπή στα βραχέα καλύπτει ολόκληρη την υδρόγειο.
  • Για την ακρόαση αρκεί ένας απλός δέκτης κόστους 10 – 30 € και όχι ακριβές ή πολύπλοκες συσκευές.
  • Είναι δωρεάν, δεν χρειάζεται συνδρομή ή υπηρεσίες άλλων φορέων.
  • Η εκπομπή περιεχομένου εξαρτάται μόνο από τον φορέα (πχ ΕΡΤ) και όχι από τη χώρα που κατοικεί ο ακροατής.
  • Δεν μπορεί να εμποδιστεί η λήψη του προγράμματος, σε αντίθεση με το διαδίκτυο ή τη δορυφορική μετάδοση.
  • Επιπλέον οι ακροατές πχ της Φωνής της Ελλάδας στα βραχέα, παρακολουθούν αποκλειστικά το περιεχόμενο που επιλέγει η ΕΡΤ. Αν επέλεγαν να ενημερωθούν με άλλο τρόπο πιθανόν να μην επέλεγαν την ΕΡΤ.

Τα τελευταία 4 χρόνια υπάρχει σημαντική τεχνολογική εξέλιξη με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (DRM) η οποία επιτρέπει την ταυτόχρονη εκπομπή 4 διαφορετικών πηγών. Αυτές μπορεί να είναι ραδιοφωνικά προγράμματα, ή δεδομένα ανοικτά και κωδικοποιημένα.

Προς το παρόν δεν έχει καθιερωθεί εμπορικά η ψηφιακή εκπομπή στα βραχέα, αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται από χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Ρωσία και το παρακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες και η Αμερική αφενός δείχνει ότι έχει σοβαρές προοπτικές. Ήδη αρκετές εταιρίες κατασκευάζουν δέκτες των οποίο το κόστος έχει φτάσει τα 30 $.

ΤΑ ΒΡΑΧΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα στο Κέντρο Εκπομπής Βραχέων στην Αυλίδα της ΕΡΤ υπάρχουν τρείς πομποί και τα κατάλληλα κεραιοσυστήματα για να υπάρχει παγκόσμια κάλυψη και να μεταδίδεται η Φωνή της Ελλάδας στους ομογενείς, τους απόδημους και τους ναυτικούς.

Λόγω έλλειψης ανταλλακτικών λειτουργεί ένας (1) πομπός 13 ώρες την ημέρα, με κατεύθυνση εκπομπής ΕΥΡΩΠΗ – ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ – ΒΟΡ. ΑΜΕΡΙΚΗ.

Υπηρετούν 7 εργαζόμενοι από την ΕΡΤ ΑΕ (ένας εργαζόμενος είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης). Σε κάθε ομοχειρία υπάρχουν δύο εργαζόμενοι για λόγους ασφαλείας, λόγω υψηλών τάσεων και ισχύος.

Οι εργαζόμενοι έχουν συμψηφιστικό ωράριο και δεν αποζημιώνονται για υπερωρίες, αργίες κλπ, Για κάθε μετακίνηση (11 φορές περίπου κάθε μήνα) δικαιούνται 25 € για έξοδα μετακίνησης και 30 € για εκτός έδρας. Τα ποσά αυτά αποδίδονται μετά την κατάθεση των αντίστοιχων παραστατικών, τα οποία προφανώς η ΕΡΤ ΑΕ τα δικαιολογεί ως έξοδα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 

Με την προμήθεια ανταλλακτικών (120.000 €), τον έλεγχο και την επισκευή του κεραιοσυστήματος  (20.000 €) θα υπάρχει δυνατότητα εκπομπής 4ωρου προγράμματος σε τρεις κατευθύνσεις ( Ευρώπη – Βόρεια Αμερική, Αυστραλία, Ρωσία).

Υπάρχει δυνατότητα με επιπλέον κόστος 200.000 € να γίνει εκσυγχρονισμός του νεότερου, αντικαθιστώντας την βαθμίδα διαμόρφωσης η οποία λειτουργεί με λυχνία υψηλής ισχύος, με σύγχρονη solid state.  Αυτό προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, πράγμα που μειώνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας και αυξάνει τη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων του.

Επιπλέον δίνει δυνατότητα να εκπέμψει με ψηφιακή διαμόρφωση (DRM), περισσότερες από μία πηγές ήχου όπως και δεδομένα με χρήσιμες πληροφορίες.

Τα δεδομένα αυτά μπορεί να περιέχουν και κρυπτογραφημένες πληροφορίες οι οποίες να απευθύνονται σε φορείς και υπηρεσίες της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Στο περιβάλλοντα χώρο του ΚΕΒΑ υπάρχουν σε κοντέινερ εξαρτήματα 5 πομπών βραχέων CONTINENTAL, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία  ενός πομπού ο οποίος θα αντικαταστήσει ένα από τους παλαιότερους πομπούς.

Επειδή υπάρχει ελλιπής φύλαξη του χώρου και ενδείξεις διάρρηξης, πρέπει να γίνει προσεκτικός έλεγχος και επιλογή εξαρτημάτων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΩΡΟΥ

Σημαντικό λειτουργικό κόστος είναι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Για την εκπομπή ενός πομπού στα βραχέα η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι περίπου 0,5 MW .

Υπάρχει μελέτη για υλοποίηση Πρόγραμμα Ενεργειακής Κοινότητας μεταξύ της ΕΡΤ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο χώρο της Αυλίδας. Από την παραγόμενη ενέργεια στην ΕΡΤ θα αναλογεί 1,5 MW, το οποίο θα καλύπτει την κατανάλωση των πομπών και το υπόλοιπο θα αποδίδεται από τη ΔΕΗ συμψηφιστικά στην ΕΡΤ.

Επιπλέον στο χώρο του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν οι δορυφορικές κεραίες της ΕΡΤ και να γίνεται εκπομπή του ροδιοτηλεοπτικού σήματος  προς τον HELLAS SAT και να υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Η περιοχή που βρίσκεται το ΚΕΒΑ έχει εύκολη πρόσβαση σε οδικούς άξονες και σιδηροδρομικό δίκτυο και προσφέρεται για τη δημιουργία χώρων αποθήκευσης. Ήδη στην περιοχή αρκετές εταιρίες διαθέτουν υποδομές LOGISTICS. Μπορεί να αναζητηθεί συνεργάτης της ΕΡΤ ο οποίος θα κατασκευάσει αντίστοιχες υποδομές, προσφέροντας αποθηκευτικούς χώρους αλλά και φύλαξη όλου του συγκροτήματος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ

Το οικόπεδο που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις έχει έκταση περίπου 1100 στρέμματα και ενοικιάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών σε ιδιώτη για να το καλλιεργεί.  Ο ενοικιαστής αναλαμβάνει την ευθύνη για την συντήρηση του χώρου. Δηλαδή την πυρασφάλεια, την περίφραξη, τον καθαρισμό  και φυσικά δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στο κεραιοσύστημα.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα

Ο καθαρισμός του χώρου για πυρασφάλεια γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και είναι ελλιπής. Μέχρι σήμερα, τέλος Ιουλίου, έχουν γίνει ελάχιστα.  Το πρωί της 25ης Απριλίου 2020 ξέσπασε φωτιά στα πεύκα που υπάρχουν στο δρόμο προς το κεντρικό κτήριο, η οποία πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παντού ξερά χόρτα, πευκοβελόνες και κλαδιά και ένας μεγάλος σωρός από ξερά ελαιόδεντρα.

Η περίφραξη έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία και με δεδομένη την έλλειψη φύλαξης υπάρχουν σοβαρά θέματα ασφαλείας. Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2020 έγινε αντιληπτό από τους εργαζόμενους ότι τα λουκέτα των κοντέινερ είχαν αφαιρεθεί και είχαν παραβιαστεί οι πόρτες τους.

Ο χώρος των κεραιοσυστημάτων δεν καθαρίζεται και τα φυτά αναρριχώνται στα συστήματα και προξενούν βλάβες

Μερικές φορές γεωργικά μηχανήματα εργάζονται κάτω από κεραίες και γραμμές μεταφοράς με κίνδυνο να προξενήσουνε βλάβες ή να τους συμβεί σοβαρό ατύχημα.

Συχνά γίνονται ψεκασμοί με γεωργικά φάρμακα την ώρα λειτουργίας των πομπών με αποτέλεσμα το σύστημα αερισμού και ψύξης των μηχανημάτων να το οδηγεί εντός του κτηρίου, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική και επικίνδυνη.

Ο ενοικιαστής έχει κόψει 8-10 πεύκα πριν την πυρκαγιά αλλά και μετά.

Με εκτίμηση

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΒΡΑΧΕΩΝ ΑΥΛΙΔΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ κ. ΖΟΥΛΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2020 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΒΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας