Ο Σκυλακάκης καταρρίπτει μύθους: Βγαίνουμε στις αγορές επειδή εγγυάται η ΕΚΤ!

690
Ο Σκυλακάκης καταρρίπτει μύθους

«Καμπανάκι» από Σκυλακάκη: «Τα διαθέσιμα δεν είναι ατελείωτα. Βγαίνουμε στις αγορές επειδή εγγυάται η ΕΚΤ και τα δανεικά κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστραφούν»

Ανατροπή σε κάθε σενάριο που είχε καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι προκάλεσαν η «εκτόξευση» των κρουσμάτων αλλά και η αναβολή της συνεδρίασης των ειδικών για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να «παγώσει» κάθε σκέψη για τον τρόπο με τον οποίο θα επεκταθούν τα μέτρα στήριξης και τον μήνα Απρίλιο, όπως είναι οι μειώσεις ενοικίων αλλά και οι αναστολές εργασίας, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις για την πορεία του lockdown. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο είχε σχεδιάσει να ανακοινώσει επέκταση των μέτρων μόνο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και όχι για τις πληττόμενες, περιορίζοντας δραστικά τον αριθμό των δικαιούχων.

«Οι δυνάμεις μας είναι πεπερασμένες. Τα διαθέσιμα δεν είναι ατελείωτα. Βγαίνουμε στις αγορές επειδή εγγυάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα δανεικά κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστραφούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι μέλημα είναι «να μη μας ξεφύγει το χρέος, έτσι ώστε την επόμενη μέρα να έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα για την ανάκαμψη που έρχεται».

Καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στο «κόκκινο», το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου τριακονταετούς ομολόγου, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στην περιοχή του 1,9%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ευκαιρία την έκδοση ομολόγου από μια χώρα της ευρωζώνης με «τσουχτερό» επιτόκιο, που έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 3,72 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα συγκρατήθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ λόγω της υπέρβασης των εσόδων κατά 272.000.000 ευρώ και της συγκράτησης των δαπανών κατά 959.000.000 ευρώ.

Τα φορολογικά έσοδα του Φεβρουαρίου παρουσιάζουν υπέρβαση κατά 428.000.000 ευρώ λόγω της πληρωμής της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας, τα οποία είχαν προθεσμία πληρωμής έως τις 26 Φεβρουαρίου, των εσόδων από τον ΦΠΑ Δεκεμβρίου, που εισπράχθηκαν τον περασμένο μήνα, αλλά και του παροδικού ανοίγματος του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away στις αρχές του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας