Ο πύραυλος-νίντζα που σκοτώνει χωρίς έκρηξη

Ο πύραυλος-νίντζα που σκοτώνει

Το 2020 ένα περίεργο πλήγμα από μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος στο κέντρο της Ιντλίμπ σκότωσε δύο διοικητές της Horas al-Din, “θυγατρικής” οργάνωσης της Αλ Κάιντα. Πρόκειται για τους Qassam al-Urduni και Bilal al-Sanani. Το ασημένιο Hyundai Santa Fe, στο οποίο επέβαιναν οι ανωτέρω, επλήγη καθώς ταξίδευε σε έναν δρόμο στο δυτικό τμήμα της Ιντλίμπ. Χτυπήθηκε όπως φαίνεται από δύο πυραύλους AGM-114R9X Hellfire. Το AGM-114R9X Hellfire, που ονομάζεται πύραυλος-νίντζαφέρει κεφαλή κινητικής ενεργείας (δηλαδή δεν φέρει εκρηκτικά), με αναδυόμενες λεπίδες.

Ο πύραυλος έχει αναπτυχθεί κρυφά από το 2017, αλλά η ύπαρξή του αποκαλύφθηκε το 2019. Πηγές προσκείμενες στους τζιχαντιστές είπαν ότι ο Qassam al-Urduni ήταν ο γενικός στρατιωτικός διοικητής του Horas al-Din. Ο Bilal al-Sanani ήταν ο διοικητής του στρατού της ερήμου της Αλ Μπαντιά. Και οι δύο τρομοκράτες ήταν Ιορδανοί. Τον Δεκέμβριο 2019, μια αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σκότωσε τον Abu Khadija al-Urduniyi, έναν ανώτερο διοικητή του Horas al-Din εξ Ιορδανίας στο βόρειο Ιντλίμπ. Το αυτοκίνητο του Abu Khadija χτυπήθηκε επίσης με πύραυλο AGM-114R9X Hellfire. Οι Qassam al-Urduni, Bilal al-Sanani και Abu Khadija al-Urduniyi  ήταν πρώην διοικητές του Hay’at Tahrir al-Sham, κλάδου της Αλ Κάιντα.

Η CIA χρησιμοποίησε έναν μυστικό πύραυλο για να σκοτώνει τρομοκράτες “χωρίς έκρηξη”, ανέφερε η Wall Street Journal στις 9 Μαΐου 2019. Η ανάπτυξη του πυραύλου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε υπό τον πρώην Πρόεδρο Ομπάμα, είχε ως στόχο την αποφυγή παράπλευρων απωλειών αμάχων κατά τη διάρκεια επιθέσεων στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, Ιράκ, Συρία, Σομαλία και Υεμένη.

Το AGM-114 R9X δεν εκρήγνυται, αλλά εκτοξεύει έξι αιχμηρές λεπίδες, χτυπώντας και τεμαχίζοντας στόχους χωρίς να βλάψει άλλα άτομα ή να προκαλέσει υλικές καταστροφές πέραν του σημείου πρόσκρουσης. Σε αντίθεση με τα θραύσματα από έκρηξη, οι λεπίδες έχουν συγκεκριμένο μέγιστο βεληνεκές το μήκος τους. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν οι λεπίδες εκτοξεύονται, ή απλώς αναπτύσσονται και παραμένουν στον κορμό του βλήματος.

Σε όλα τα μοντέλα Hellfire το μπροστινό τμήμα έχει τα όργανα καθοδήγησης, το μεσαίο τμήμα είναι η πολεμική κεφαλή, και το οπίσθιο τμήμα είναι ο κινητήρας. Όπως φαίνεται από φωτογραφία τμημάτων που ανασύρθηκαν μετά από πλήγμα, μάλλον απλά αναπτύσσονται από ένα μηχανισμό. Το τμήμα ωφέλιμου φορτίου είναι περίπου 50 εκατοστά σε μήκος και ας υποθέσουμε ότι οι λεπίδες έχουν περίπου το ίδιο μήκος, αυτό θα παρείχε μια φονική ζώνη διαμέτρου λίγο πάνω από ένα μέτρο, η οποία είναι παρόμοια με αυτό που βλέπουμε στις εικόνες των οχημάτων που έχουν χτυπηθεί.

Tι κρύβουν οι ρωσικές κινήσεις στην Ανατολική Ουκρανία

Οι Αμερικανοί ανέπτυξαν τον μυστικό πύραυλο για να τον χρησιμοποιήσουν σε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον τρομοκρατών, χωρίς να προκαλεί έκρηξη. Η Wall Street Journal ανέφερε ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι είπαν ότι η χρήση του ειδικά σχεδιασμένου νέου πυραύλου γίνεται μόνο με «εξαιρετικά ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη θέση και τα πέριξ ενός στόχου» και θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών και ζημιών.

«Μια τροποποιημένη έκδοση του γνωστού πυραύλου Hellfire… το R9X έχει σχεδιαστεί για να ρίχνει πάνω από 100 λίβρες μετάλλου σε οροφές αυτοκινήτων και κτιρίων για να σκοτώσει τον στόχο του χωρίς να βλάψει κοντινά άτομα και περιουσιακά στοιχεία», δήλωσαν οι ίδιοι. Το R9X σχεδιάστηκε για να στοχεύσει τρομοκράτες που για να αποφύγουν αεροπορική επίθεση «κρύβονται μεταξύ γυναικών και παιδιών».

Ο πύραυλος-νίντζα

Η εφημερίδα σημείωσε ότι τόσο το Πεντάγωνο όσο και η CIA έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο, «κρύβοντας επιμελώς την ύπαρξή του». Όπως φαίνεται από φωτογραφίες πληγμάτων με R9X, οι πύραυλοι έχουν καταφέρει συντριπτικά πλήγματα εναντίον οχημάτων διαπερνώντας την οροφή. Στις περισσότερες είναι εμφανές ότι κάθετα με την κυρία οπή υπάρχουν περιμετρικά κάθετες τομές, σαν από λεπίδες. Μια ακόμη ένδειξη είναι ότι τα πληγέντα οχήματα δεν φέρουν ίχνη εκρήξεων. Δεν μπορεί, πάντως, να διακριβωθεί αν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση (man in the loop) στην τελική καθοδήγηση προς το στόχο, όπως π.χ. στο ισραηλινό βλήμα SPIKE.

Οι Αμερικανοί συνέλεξαν πληροφορίες για ανώτερα στελέχη του ISIS κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής σε συγκρότημα στη βορειοδυτική Συρία. Οι πληροφορίες αυτές, μεταξύ άλλων, φημολογείται ότι, οδήγησαν στην εκτέλεση του αρχηγού της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι τον Οκτώβριο 2019. Είναι πιθανό αυτές οι επιθέσεις να είχαν βάση, εν μέρει, σ’ αυτές τις πληροφορίες.

Υπάρχουν ακόμα αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με το πώς ο αλ Μπαγκντάντι κατάφερε να φύγει από το Ιράκ και να μεταβεί στη βορειοδυτική Συρία τα τελευταία χρόνια. Άτομα όπως ο Abu Sanad είναι πιθανό να ήταν μέρος αυτού του παζλ. Είναι αναμφισβήτητο, όμως, ότι μια σειρά στελεχών επλήγησαν με το συγκεκριμένο όπλο. Μια επίθεση AGM-114R9X ενδέχεται να προκαλεί αποτέλεσμα που να είναι φρικτό για να δημοσιοποιηθεί. Είναι δύσκολο να πει κάποιος αν είναι προτιμότερος ο θάνατος από μια έκρηξη ή από μια λεπίδα που θα σε κόψει κομμάτια. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιευθεί εικόνες θυμάτων από τέτοιου είδους επιθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας