Κόντε: “Διαφοροποίηση” ή παιχνίδι; “Δεν συναινώ χωρίς Ταμείο Ανασυγκρότησης με ευρωομόλογα”

1365
ευρωομόλογα

Περίεργο παιχνίδι φαίνεται να παίζει ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων μέσα στην Ιταλία για τις απαράδεκτες αποφάσεις του Eurogroup, προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες μοιάζει να διαφοροποιείται από τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας που έλαβε μέρος στο Eurogroup.

Ο Τζουζέπε Κόντε, αφού ανακοίνωσε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και τη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας μέχρι 3 Μαΐου, πρόσθεσε τα εξής σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup, τα οποία προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο αποτελούν ελιγμό ή διαφοροποίηση-διαφωνία με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του. Συγκεκριμένα ο Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε:

Οι προτάσεις που έγιναν χθες, στο Eurogroup, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ακόμη ανεπαρκές. Θέλουμε ένα ταμείο που να χρηματοδοτηθεί από κοινού, κάτι που μπορεί να γίνει με τα ευρωομόλογα. Με το βάρος και την δύναμη που απαιτεί μια οικονομία πολεμικής περιόδου. Και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι μετά θα είναι πολύ αργά. Θα υπάρξει νέα, κοινή αντιμετώπιση της ανεργίας και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αλλά το καταλληλότερο μέσο είναι τα ευρωομόλογα, και με αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε την μάχη μας“.

Η κυβέρνηση αυτή δεν εργάζεται στο σκότος, αλλά κοιτάζοντας στα μάτια τους Ιταλούς. Το Eurogroup επεξεργάσθηκε πρόταση για μια γραμμή πίστωσης συνδεδεμένης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με εντελώς νέα χαρακτηριστικά“, εξήγησε ο Κόντε.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι “η Ιταλία δεν ζήτησε ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διότι το θεωρεί μέσο ανεπαρκές και ακατάλληλο για την σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δίνει μάχη για να υπάρξουν νέα εργαλεία“.

Πρέπει να εξηγήσουμε τις ιδέες μας, με μεγάλη δυναμικότητα. Θα αγωνιστώ για τα ευρωομόλογα και θα εξηγήσω, στην επόμενη σύνοδο κορυφής, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν είναι κατάλληλος. Χρειάζεται μια κοινή απάντηση, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε καν για απάντηση” είπε ο Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στους Ιταλούς πολίτες σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Δεν θα συναινέσω, μέχρις ότου να υπάρξει μια μεγάλη σειρά μέσων και εργαλείων, η οποία θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που ζούμε. Με την επιμονή μας και την δύναμη της λογικής θα καταφέρουμε να πείσουμε όλους ότι είναι η μόνη οδός για να ξαναρχίσουμε να πορευόμαστε προς το μέλλον“, κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι ερώτημα προκαλεί  το τι σημαίνει η φράση του Τζουζέπε Κόντε ότι δεν θα συναινέσει σε ειλημμένες αποφάσεις του Eurogroup, οι οποίες βαίνουν προς εφαρμογή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας