Οργή στο Ρέθυμνο για τα μαθητοδικεία. Διαγράφει τον διευθυντή η ΕΛΜΕ

2648
Ρέθυμνο

Την αντίδραση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προκαλεί η πρωτοφανής απόφαση του δικαστηρίου για την επιβολή ποινής 80 ωρών κοινωνικής εργασίας σε τρεις μαθητές γυμνασίου μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που είχαν στην κατάληψη του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Με δήλωσή της η πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου στρέφεται κατά του διευθυντή που παρέπεμψε τα παιδιά σε δίκη τονίζοντας πως «όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί, είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας». Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Δέσποινα Νικολάου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αποκάλυψε πως το ΔΣ της Ένωσης έχει προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το σωματείο.
Η δίκη των μαθητών έγινε από το δικαστήριο ανηλίκων Ρεθύμνου και καταδικάστηκαν σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας (ως μέσο αναμόρφωσης) καθώς είχαν κατηγορηθεί από τον διευθυντή τους ότι συμμετείχαν στη συντονιστική επιτροπή της κατάληψης του σχολείου. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου είχαν παραπεμφθεί σε δίκη και οι γονείς των παιδιών για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, οι οποίοι όμως κρίθηκαν αθώοι.
Η Δέσποινα Νικολάου τονίζει: «Η ανεξαρτησία του μαθητικού κινήματος πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Το μαθητικό κίνημα έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του δομές, και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών».
Μάλιστα καταγγέλλει πως έγινε προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το σωματείο της ΕΛΜΕ «πράγμα το οποίο δείχνει από μόνο του το κατακριτέο της πράξης», όπως αναφέρει και προσθέτει: «Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα των μαθητών, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια παράδοση, τέτοιες καταστάσεις να τις διαχειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και πάντα με πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών, όλων των παιδιών».
Προς διαγραφή
Όπως αναφέρει η Ένωση των καθηγητών Ρεθύμνου: «Τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος «συνάδελφος» – και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες – χρειάζεται να απομονωθεί από τον σύλλογο του, το σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία. Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το σωματείο μας. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι η ποινικοποίηση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας